Létrehozva: 2023.02.19.

Sertéstakarmány lett az éhező afrikaiaknak szánt ukrán gabonából

Spanyol malacok laktak jól vele végül.

Szerző Gaál József

A háború kirobbanása óta Ukrajnából exportált búza és kukorica csaknem felét sertéstakarmányként hasznosították Spanyolországban, holott Kijev korábban azt ígérte ENSZ-el kötött "gabonamegállapodás" részeként, hogy a mezőgazdasági terményeit elsősorban Ázsia és Afrika legszegényebb országaiba szállítja az éhínség felszámolása érdekében - írja az Exxpress osztrák napilap online kiadása. A hírportál beszámolója szerint rendkívül egyszerű arra a magyarázat, miért nem a rászorulókhoz került végül az ukrán gabona döntő többsége: Madrid több pénzt kínált érte.

Az éhező afriakai megsegítésére szánt ukrán gabona többsége spanyol sértésfarmokon kötött ki

Miután a háború első felében Oroszország blokkolta az ukrán kikötők áruforgalmát, az ENSZ és Törökország megállapodást kötött az Moszkvával és Kijevvel az Ukrajnából származó gabona exportjáról egy speciális fekete-tengeri folyosón keresztül. A tavaly augusztusban bejelentett "gabonamegállapodást" úgy prezentálták a nyugati tisztségviselők, hogy annak segítségével elkerülhető az éhínség Afrika és Ázsia azon részein, melyek jelentős mértékben függenek az ukrán gabonától.

Az Exxpress cikke szerint megállapodásban lefektetett célok végül egyáltalán nem úgy valósultak meg, ahogyan azt az aláíró felek elképzelték. Amióta az első hajó a megállapodás értelmében tavaly augusztus 1-jén elindult Ukrajnából, több mint 150 hajó, nagyjából 3,2 millió tonna ukrán mezőgazdasági terméket szállított a gabonafolyosón.​​​​​​​ Ennek a legnagyobb része 2,9 millió tonna, az uniós piacra került, azon belül is elsősorban Spanyolországba. Az ide érkezett ukrán búza és kukorica döntő többségét pedig olyan sertéstelepeken hasznosították takarmányként, ahol ibérico és serrano sonkát állítanak elő. Noha Spanyolország önellátó ezekből a gabonafélékből, a termelők inkább az ukrán importot vásárolták fel, mivel az sokkal olcsóbb volt, mint a belföldi kínálat. Ezzel párhuzamosan az éhezők megsegítésére szánt ukrán gabonának mindösszesen a 15 százaléka került harmadik világbeli országokhoz. A listát Etiópia vezeti 167 ezer tonna ukrán búzával, a második helyen pedig Szudán áll 65 ezer tonnával.

Ukrán gabonát szállító hajó a Fekete-tengeren

Az éhező országokat nem segítette az sem, hogy a háború kirobbanása után az Európai Unió eltörölte az importvámokat Kijevvel szemben, melynek következtében a termények szabadon és nyomott áron zúdultak rá Európára, torzítva ezzel az unió belső piacát. A leginkább érintett tagországok (Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és Bulgária) közös nyilatkozatban fordultak az Európai Bizottsághoz, hogy vessen véget annak a rendkívül káros gyakorlatnak, amely során a Közel-Keletre és Afrikába szánt ukrán gabonát az Európai Unió területén értékesítik, mesterségesen amortizálva ezzel az érintett államok gabonakereskedelmét.

Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott: tiszteletben tartják az ukrán gabona világpiacra jutását segítő uniós intézkedéseket, de miután a jelenlegi szituáció inkább az EU-s piac tönkreveréséről szól, kötelességük a hazai és európai gazdák érdekeit védve megőrizni a belső piaci egyensúlyt.

„Brüsszel nem áll ki a magyar és a közép-európai gazdák mellett, nem nyújt olyan segítséget, ami megvédené az egyébként ellehetetlenülő magyar, román, lengyel vagy bolgár termelőket. Az Európai Bizottság az egységes tagállami teherviselés helyett a közép-európai gazdákkal fizettetné meg az ukrajnai gabonaexport árát” 

– írta közleményében az Agrárminisztérium. A tárca emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a búzához hasonló káoszos helyzethez kezd vezetni az Ukrajnából érkező, a vámmentességet kihasználva szintén nyomott áron értékesített baromfihús és méz óriási mennyisége is.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ettől a brit lépéstől rettegett Európa, küszöbön a világháború

origo.hu

Olaszország válaszolt Macron őrült, világháborús tervére

borsonline.hu

Házasság első látásra: kibékült a TV2 legmegosztóbb sztárpárja? Kiderült az igazság

vg.hu

Alighogy elkészült az M6-os autópálya, most újabb, gyorsforgalmihoz kapcsolódó fejlesztést adnak át

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

origo.hu

Áttetsző felsőben mutogatja hatalmas melleit Metzker Viki - kép

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Brutális buszbaleset Budapesten: ezekben a percekben is zajlik a mentés

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Zelenszkij váratlanul összehívta a teljes ukrán vezérkart

POLITIK

A konzervatív erők felkészüléséről szólt a CPAC HUNGARY

POLITIK

Eszkalálódhat a háború Ukrajnában, Európát veszély fenyegeti

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött