Létrehozva: 2023.01.06.

Kína márciusra megtanul együtt élni a koronavírus-járvánnyal

Bonyolult helyzet.

A járványkorlátozások feloldása után az emberek gyorsan visszatértek a tömegközlekedéshez és az utcákra, a vírus terjedése azonban egyelőre komoly gondokat okoz a feldolgozóiparban és a világ legnagyobb kikötőiben. - írja vg.hu.

A tömegközlekedési és autózási adatok alapján a kínai nagyvárosok lakosai örülnek a kormánypolitikai gyökeres változásnak és a váratlan nyitásnak. Annak alapján, amilyen hamar visszatértek az emberek az utcákra, a kínaiak március végére képesek lesznek együtt élni a koronavírus-járvánnyal, állítja Larry Hu, a Macquarie Group Limited ausztrál globális pénzügyi szolgáltató csoport vezető kínai közgazdásza, aki szerint a drámai fordulat ugyan súlyosabb gazdasági visszaeséssel jár rövid távon, viszont azt is jelenti, hogy gyorsabb lesz a talpra állás.

Commuters wearing face masks while waiting for a bus at a bus stop on December 29, 2022 in Macau, China.
A kínaiak visszatértek az utcára. 
Fotó: AFP


A Baidu adatai szerint a múlt hetihez képest jelentősen nőtt a közlekedési forgalom Pekingben, Sanghajban, Kantonban és a többi nagyvárosban is. Többek között megugrott a metrón utazók száma – bár így is még csak a kétharmada az egy évvel ezelőttinek. A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet decemberi felmérése szerint a szolgáltatóipari vállalatok optimizmusa másfél éves csúcsra ugrott, az üzleti aktivitás 48 pontra emelkedett a hathavi mélypontot jelentő novemberi 46,7 pontról.
Sanghaji kutatók tanulmánya szerint

a nagyvárosok a múlt év végére túljutottak a legutóbbi járványhullámon, a vidéki részeken pedig január közepére érnek csúcsra. 

Ha hinni lehet a csungkingi hatóságoknak, akkor a 31 millió lakosú városban például kedden már csak háromezren keresték fel az úgynevezett lázklinikákat, ami komoly javulás a március közepén mért harmincezerhez képest. A kevésbé fejlett vidéki területeken, távoli tartományokban azonban komoly veszélyben vannak az idősek és a fokozottan veszélyeztetettek, mert nincs elég gyógyszer és intenzív ágy. A helyzet ráadásul jelentősen romolhat a január 21-én kezdődő holdújévi ünnep alatt, amikor hagyományosan több száz millióan kelnek útra.

HUZHOU, CHINA - JANUARY 05: Employees work on the assembly line of electric coach at a plant of Qihang Automobile Co., Ltd on January 5, 2023 in Huzhou, Zhejiang Province of China.
A sok beteg miatt nem tudják teljesíteni a gyárak a megrendeléseket.
 Fotó: Getty Images

Napi fertőzési adatokat a kínaiak december óta nem hoznak nyilvánosságra, a CNBC ellátási láncokat figyelő hőtérképe szerint azonban az esetek megugrása hatással van a feldolgozóipari megrendelések teljesítésére. A sok beteg miatt a gyárak még úgy is képtelenek a megrendelések teljesítésére, hogy például az Egyesült Államokból érkezők negyven százalékkal visszaestek a kereslethiány miatt, számolt be a portál. 

„Mivel a munkaerő fele vagy akár háromnegyede fertőzött, és nem tud dolgozni, sok kínai gyártó nem képes megfelelően működni, az optimálisnál kevesebbet termel”

 – idézték a hongkongi székhelyű HLS hajózási cég ügyfeleknek írt elemzését. Eszerint ez a jelenség a konténerfelvételt, -rakodást és -szállítást is érinti. „A holdújév után nagyon gyenge volumenre számítunk, mivel sok gyár lassította a termelést a növekvő fertőzésszám miatt, és kénytelenek törölni vagy elhalasztani a január második felére és február elejére vonatkozó szállításfoglalásokat” – összegeztek.

Peking, 2023. január 4.Házhozszállítást végző motorkerékpáros futár megigazítja védőmaszkját Pekingben 2023. január 4-én. Kínában december 7-én váratlanul feloldották az egészségügyi és kijárási korlátozásokat, ami négy hét alatt a koronavírusos betegek és áldozatok számának drámai növekedéséhez vezetett.
Az idősek még aggódnak, így sok a futárok dolga. 
Fotó: Andy Wong / MTI / EPA

A tanulmány szerint a járvány miatt három fő kikötőben érzékelhetők az ellátási zavarok. 

Közéjük tartozik a világ legnagyobb konténerkikötője, a sanghaji, ahol egyre nő a lemondások száma, mivel a gyárak egyszerűen képtelenek működni a sok beteg miatt. 

Ugyanez a helyzet a világ negyedik legnagyobb konténerkikötőjében, a sencseniben is, a világ hatodik legnagyobb kikötője, a csingtaói pedig azt jelentette, hogy a környékbeli gyárak csupán a munkaerő negyedével dolgoznak, így képtelenek biztosítani a normális termelést. Maguk a kikötők is munkaerőgondokkal küzdenek, a lemondások ellenére Sanghajban, Ningpóban és Csingtaóban is nőtt a lemaradás. 
Ezek az adatok tükrözik a szemtanúk beszámolóit, de éles ellentétben állnak a kínai állami sajtó jelentéseivel, amelyek igyekeznek megnyugtatni a közvéleményt arról, hogy ellenőrzés alatt tartják a járványt. „A gyáripari megrendelések 30-40 százalékkal visszaestek, így azt hihetnénk, hogy ez segít teljesíteni ezeket. Ez azonban nem így történik az ország bizonyos területein, ami aggasztó. Ráadásul figyelembe kell venni, hogy

a holdújév után újabb járványhullám jön,

így az első negyedév nagy kihívást jelent majd” – nyilatkozta a CNBC-nek Alan Baer, az OL USA szállítási szolgáltató vezérigazgatója.

A kínai fiatalok szándékosan elkapják a koronavírust, hogy védettséget szerezzenek

A kínai fiatalok utazni akarnak, és ezért szinte bármire hajlandók. A nyár rengeteg kínai turistát fog útnak indítani a világ minden pontjára.

Több BBC-nek nyilatkozó kínai fiatal arról számolt be, hogy 

szándékosan elkapja a koronavírust, hogy a nyárig védettséget szerezzen ellene. A Kínában használt oltásokban nem bíznak. 

Az országban decemberben hirtelen oldották fel a koronavírus ellen bevezetett zéró-Covid-korlátozásokat, aminek következtében rohamos sebességgel kezdett terjedni a vírus.

CHINA-SHANDONG-JINAN-SNACK-STREET (CN)
Fotó: Xu Suhui / AFP

A kínai kormány december első három hetében mindössze 62 ezer koronavírus-fertőzést ismert el, ám brit lapok arról számoltak be, hogy 

december első 20 napjában 250 millió ember fertőződhetett meg a koronavírussal. Ez a teljes kínai lakosság 18 százaléka. 

A pekingi vezetés ugyan nem hajlandó elismerni, hogy a korlátozások gyors feloldása krízishelyzetet idézett elő, de az interneten terjedő felvételek arról árulkodnak, hogy drámai napokat él meg a kínai lakosság. A kórházak telítődtek a betegekkel, miközben a krematóriumok nem tudják tartani a lépést a beérkező halottakkal. Állítólag sokan az utcán égetik el szeretteik holtestét.

A lakosság kezd pánikba esni, mivel egyre nyilvánvalóbb, hogy a hivatalos kormányzati kommunikáció eltitkolja a járvány súlyosságát. A médiában folyamatosan jelennek meg hírek celebek és hírességek haláláról. Ezeket az eseteket ugyan nem kötik össze a koronavírussal, de az emberek egyre kevésbé hisznek a hivatalos kommunikációnak. 

Koronavírusban elhunyt az énekesnő, aki szándékosan fertőződött meg

Hana Horká szándékosan kapta el a koronavírus-fertőzést, mert védettséget akart szerezni, de nem szerette volna beoltatni magát.

Egy a BBC-nek nyilatkozó 27 éves sanghaji programozó arról számolt be, hogy nem bízik a kínai Covid-vakcinákban, és egyáltalán nem is oltatta be magát. Most viszont szándékosan elkapta a betegséget, hogy kialakuljon a természetes védelme, és a nyáron nyugodtan utazhasson. Erre valószínűleg azért van szükség, mert egyre több ország köti negatív koronavírusteszthez a Kínából érkezők beengedését. Ezt természetesen Peking nem nézi jó szemmel, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ne diszkriminálják a kínaiakat. A kormány közölte, hogy minden szükséges ellenintézkedést meg fognak hozni azokkal szemben, akik nem engedik be a kínai polgárokat az országukba.

Nyaralni akarok, és addig úgyis felépülök. A koronavírusnak már nem olyan veszélyesek a tünetei, mint korábban 

– nyilatkozta a sanghaji lakos, majd hozzátette, hogy a fertőzéssel járó izomfájdalom jobban megviselte, mint várta, de összességében nem volt nagyobb problémája a vírussal.

Egy 26 éves, szintén sanghaji nő elmondta, hogy azonnal felkereste egy ismerősét, aki pozitív Covid-tesztet produkált, hogy elkaphassa tőle a betegséget. Ő utólag megbánta a döntést, mint mondta, a Covid sokkal fájdalmasabb volt, mint amire számított.

Egy Észak-Csöcsiang tartományban élő, 29 éves nő elmondta, hogy örül a korlátozások feloldásának, és alig várja, hogy az üdülési szezonban végre külföldre utazhasson. Hozzátette, hogy ő maga még nem esett át a koronavíruson, de a férje elkapta a betegséget, ám ez nem volt hatással az életükre.

Nem akarom, hogy egyszerre legyünk betegek, de egyébként nem félek a vírustól 

– mondta a nő.

A BBC arról ír, hogy a kínai nagyvárosokban visszatért az élet a normális kerékvágásba. A bevásárlóközpontok és az éttermek megteltek, az emberek pedig sorban állnak a vízumokért és a turista-engedélyekért. A legtöbb fiatal kínai azt tervezi, hogy a nyáron bepótolja az elhalasztott utazásokat, így néhány hónap múlva várhatóan elárasztják majd a kínai turisták a világot

Drámai a járványhelyzet Kínában: utcán égetik a holttesteket, megteltek a kórházak és a hullaházak – megrázó felvételek

Az interneten megrázó videófelvételek terjednek, amelyek azt mutatják, hogy Kínában szinte bárhol elégetik a holttesteket.

Kínában a gyászolók az utcára vonulnak, hogy elégethessék szeretteik holttestét, miközben a temetkezési irodák és a krematóriumok megteltek az országban terjedő koronavírus-járvány miatt – számolt be a Sky News

Shanghai Hospitals Work At Full Capacity To Treat Severe COVID-19 Patients SHANGHAI, CHINA - JANUARY 03: Patients sit at the emergency hall of Huashan Hospital affiliated to Fudan University for infusion on January 3, 2023 in Shanghai, China. Hospitals in Shanghai have been working at full capacity to offer treatment for COVID-19 patients, particularly for severe cases. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Miután Peking a múlt hónapban felhagyott a szigorú zéró-Covid-politikájával, a fertőzés ellenőrizhetetlen sebességgel ismét elkezdett terjedni.

A politikai fordulat óta az országban hivatalosan körülbelül öt koronavírusos halálesetről számoltak be, de a brit Airfinity tudományos adatszolgáltató cég becslései szerint már napi 14 700 halálesettel lehet számolni Kínában.

A temetkezési irodák túlterheltek lettek, és a családok nehezen találnak időpontot szeretteik elhamvasztására.

A közösségi médiában közzétett videókon az látszik, hogy a családok mostanra rögtönzött hamvasztásokat tartanak a szabad ég alatt és a parkolókban.

Az egyik felvételen az látszik, ahogy egy fakoporsót égetnek el egy gyalogút mellett. Egy másik videón egy csoport egy sanghaji parkolóban gyújtott tüzet.

A sanghaji Longhua temetkezési központ arról számolt be, hogy 

naponta akár 500 holttestet is bevisznek hozzájuk, ami ötszöröse annak, mint amennyit a létesítmény általában kezelni képes

– jelentette a Bloomberg. 

Jelenleg az egész rendszer megbénult

– mondta egy alkalmazott. A temetési szolgáltatások iránt olyan nagy az igény, hogy hosszú sorok kezdtek kialakulni a krematóriumokon kívül Sanghajban és Pekingben, és sok szolgáltatást január közepéig már lefoglaltak.  

A kínai WeChat közösségimédia-platformon megosztott üzenetekben az egyik sanghaji lakos elmondta, hogy többféle módon is megpróbálta apját elhamvasztani, de eddig  sikertelenül. A Bloomberg szerint a helyi hatóságok végül beavatkoztak, miután tiltakozások törtek ki több helyen, mert  nem tudják a szeretteiket elhamvasztani. Nemzetközi szakértők figyelmeztettek, ha Kínában nem tesznek sürgősen valamit a járvány ellen, az idén legalább egymillió Covid okozta haláleset várható.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a koronavírus omikron-variánsának eddigi leggyorsabban terjedő változata az Egyesült Államokban decemberben egyre több embert fertőz meg. A szervezet járványügyi szakértője szerint a változatot jellemző mutációk segítik a fertőzőképességet. A legújabb omikron-variáns az októberben megjelent XBB újabb mutációja.  

Kína visszaütéssel fenyegeti a Covid-korlátozásokat bevezető országokat

A kínai kormány nem nézi jó szemmel, hogy számos ország, többek között az Egyesült Államok, India, Ausztrália és Franciaország is negatív Covid-tesztet kér a Kínából érkező utasoktól.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Letartóztatták Varga Viktorékat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

vg.hu

Súlyos beismerés a gyógyszergyártótól: vérrögöt okoz a Covid oltóanyaga

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

astronet.hu

Május 1.: Beltane, kelta termékenység- és szerelemünnep

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság