1 hónapja

Jön a légiutas-adó! Ennyit kell fizetned repülésenként

XVIII. kerületi önkormányzat úgy döntött, légiutasadót vezet be január 1-jétől, többek szerint törvényellenesen. Megkérdeztük a jogászt.

A XVIII. kerületi önkormányzat január 1-jétől új adónemet vezetne be: légiutasadóval terhelné a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről induló magánszemélyeket utazásonként 1000 forinttal. Az adó alól mentesülnének a 18 év alattiak és a XVIII. kerületi lakosok - írja a Világgazdaság.

A döntést a kerületvezetés főként az inflációval és az energiaárak emelkedésével indokolja, de azt is felhozza érvként, hogy a kerület egyes részein a lakosság ki van téve a légiközlekedés okozta zaj- és környezetszennyezésnek (ez egyébként eddig is így volt).

Légiutas-adót vetne ki az utasokra a XVIII. kerületi önkormányzat  Fotó: Kovács Tamás

 

Nem ütközik az extraprofitatadóval 

A rendalkotással kapcsolatos vita során Kőrös Péter alpolgármester azt állította, a Pénzügyminisztériumban történt szakértői egyeztetés az ügyben, és nem találtak kivetnivalót – ezt a tárca nem erősítette meg a Világgazdaság megkeresésére. Kőrös emellett azt is mondta, hogy a kettős adóztatás nem valósul meg, mert az extraprofitadó alanya a légitársaság, a légiutasadó esetében pedig a magánszemély. Az adót az első verzió szerint a földi kiszolgálást végző gazdálkodó szervezetnek kellene beszednie. A képviselő-testület ülésén ezt azzal indokolták, hogy az idegenforgalmi adót is a szállodának fizeti be a vendég. A tervezet ugyanakkor bevonja az adó beszedésébe a légifuvarozó társaságokat, mert „ők találkoznak először az utasokkal”.

 

Jogszerű-e az ilyen helyi adó?

Pálffy Miklós, a Niveus Consulting Group együttműködő partnere a VG-nek rávilágított, bizonyos kivételekkel az önkormányzat települési adót bármely adótárgyra megállapíthat, feltéve, hogy arra nem terjed ki törvényben szabályozott közteher hatálya.

„Nyilván mindenkinek beugorhat a légitársaságok extraprofitadója. Kérdés, hogy az intézkedés szabályozott közteher-e? Véleményem szerint nem, mivel ezt rendeletben szabályozták” 

– mondta a szakértő, hozzátéve, hogy nem állapíthatna meg rendeletben kötelezettséget a földi kiszolgálást végző gazdasági szervezet adóbeszedésére vonatkozóan.

 

Nem ellenőrizhetik, hogy ki XVIII. kerületi, és ki nem

A szakember szerint bizonyos kivételekkel az önkormányzat települési adót bármely adótárgyra megállapíthat, feltéve, hogy arra nem terjed ki törvényben szabályozott közteher hatálya. Hozzátette: jogszerű lehet-e az önkormányzat által kijelölt kivételi kör. Csakhogy a szektorra rálátó forrásunk azt mondta a Világgazdaságnak, teljesen életszerűtlen, hogy utasonként ellenőrizzék, rendelkezik-e XVIII. kerületi lakcímmel, hiszen lakcímkártyát a repülőjegy vásárlása során és az utazás előtt sem kérnek soha.

Liszt Ferenc repülőtér
A XVIII. kerületieknek nem kell majd adót fizetniük a repülőtéren   Fotó: Balaton József

 

A kerületben régóta probléma a felszálló gépek zaja

Még Tarlós István regnálása alatt döntöttek arról, hogy éjfél és reggel öt óra között, a mélyalvási időszakban szinte teljesen megszüntetik a repülőgép-forgalmat Budapest felett. Az akkori intézkedések részeként 1000 eurós zajterhelési díjat is bevezettek a légitársaságoknak. A kiszabott bírságok összegét a Budapest Airport abba az alapba rakja, amelyből a környező házak zajszigetelését pályázat útján végzik. Ugyancsak a zajterhelés visszaszorítása miatt döntött úgy a Tarlós-féle városvezetés, hogy kitiltja Budapestről a Red Bull Air Race versenyeket.

 

Csoport szerveződött a zajterhelés csökkentéséért

Annak ellenére, hogy 2019 őszétől megszüntették az éjszakai repüléseket Budapest felett, még mindig jelentős zajtól szenvednek a főváros lakosai. A Közösség a Csendesebb Dél-budapesti Légtérért Facebook-csoport képviselőj,e Miskei Gábor lapunk kérdésére elmondta, az elmúlt 4-5 évben számos lakossági megkeresés és panasz ment a Hungarocontrolhoz és a légügyi hatósághoz. Ennek ellenére egyetlen érdemi választ sem kaptak a benyújtók. Ezért a csoport képviselői tárgyalásokat kezdtek a csepeli és a budafoki önkormányzattal, hogy megoldást találjanak a zajterhelés csökkentésére.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Putyin üzent: egyetlen utasítás kell a békéhez

borsonline.hu

Megbánta első szexuális együttlétét a nő, súlyos árat fizetett érte

borsonline.hu

Újabb részletek a pesti sztárügyvédnőről, aki az olasz maffia pénzét mosta tisztára

hirtv.hu

Moszkva szerint Ukrajna egy civil kórházra mért csapást Luhanszkban, halottak

ripost.hu

Itt a februári időjárás-előrejelzés: ez vár ránk a tél utolsó hónapjában

mandiner.hu

Saját tornatanára verette meg a 12 éves Lorenzót Mezőcsáton

origo.hu

Saját példáján keresztül segít Tóth Gabi

mindmegette.hu

Mit főzzek a hétvégén? Egy gyors és egy ráérős farsangi menüsorral érekzünk!

ripost.hu

Kitört a botrány a Jimmy-sorozat miatt: kiborult a család

ripost.hu

Egy hónapja tűntek el, megtalálták a két fiatal lány holttestét

ripost.hu

Elképesztő luxus! Egymilliárdért vette meg ezt a lakást a következő Nagy Ő - Videó

ripost.hu

Katalin hercegné helyretette Meghant: ez a válasza a sógornőjének

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

POLITIK

Botrányos felvétel: pénzért árulják az iskolai helyeket a budapesti elit gimnáziumban

POLITIK

Hatalmas veszteségei lehetnek a kárpátaljai dandárnak

POLITIK

Magyargyűlölő szélsőséges LMBTQ-aktivista lett az új EP-alelnök

POLITIK

Marad a rácsok mögött Eva Kaili, meghosszabbították az előzetes letartóztatást: újra kihallgatták a korrupt szocialista EP-képviselőt

POLITIK

Ez tényleg jó hír! Így látják hazánkat a nagy hitelminősítők

POLITIK

Újabb részletek a guruló dollárok ügyében

POLITIK

Börtönben marad a brüsszeli korrupciós ügy egyik kulcsfigurája

POLITIK

Egyre több ország szállít tankokat Ukrajnának