1 hónapja

Horror európai gázárról adott előrejelzést a Gazprom

A gáz ára Európában először haladta meg a 2500 dollárt 1000 köbméterenként március eleje óta. És a kilátások nem túl kedvezőek.

A londoni ICE tőzsdén  március 8. óta először emelkedett 2500 dollár fölé a gáz 1000 köbméterenkénti ára Európában a keddi kereskedés során - írja a RiaNovosti hírügynökség. A gázár teljes emelkedése a kereskedés kezdete óta meghaladja a 8%-ot. A határidős gáz szeptemberi szállítási ára a hollandiai TTF központban 2501,7 dollárra emelkedett 1000 köbméterenként. Korábban a Gazprom nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a télen 1000 köbméterenkénti 4000 dollár fölé emelkedjen a gáz ára Európában. A gáztermelő szerint a FÁK-on kívüli országokba irányuló gázexport 36,2 százalékkal, 78,5 milliárd köbméterre csökkent augusztus közepéig. 

Nord Stream 1 - Gazprom reduces delivery
Fotó: AFP

Az Oroszországból Európába gázt szállító Északi Áramlat gázvezetéket július 27. óta a maximális kapacitásának mintegy 20%-án használják két gázturbina leállása miatt. Az ukrán gázszállító rendszerirányító pedig vis maior miatt május 11-től felfüggesztette a sokhranovkai állomáson keresztül Európába irányuló gáztranzitot.

Ugyanakkor a  Gazprom és a CNPC közötti kétoldalú hosszú távú szerződés értelmében tovább nő a Kínába irányuló orosz gázexport a Power of Siberia gázvezetéken keresztül. Európának további 23,8 milliárd köbméter gázt kell besajtolnia földalatti tárolóiba, hogy elérje a 2019-2020-as kivonási szezon kezdeti szintjét – közölte a Gazprom a Gas Infrastructure Europe adataira hivatkozva. Augusztus 14-én az európai gáztároló létesítményekben 48,6 milliárd köbméter volt a gázkészlet. 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!