Létrehozva: 2022.08.17.

Megérkezett az ENSZ-főtitkár Ukrajnába

Kiút a válságból?

Szerző Ripost

Megérkezett szerda délután António Guterres, az ENSZ főtitkára a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) városba, ahol csütörtökön találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel – számolt be a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál a világszervezet szóvivőjének a Twitteren nyilvánosságra hozott közleménye alapján.

A hírportál szerint Guterres várhatóan Zelenszkijjel négyszemközti megbeszélést is folytat, amelyen megvitatják a zaporizzsjai atomerőmű körül kialakult helyzetet, valamint az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború befejezésének politikai megoldási lehetőségét. Az ENSZ javasolta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége Kijevből látogasson el a zaporizzsjai atomerőműbe, Oroszország szerint viszont bármely misszió, amely az ukrán fővároson keresztül akar odajutni, veszélynek teszi ki magát – írta a Jevropejszka Pravda.

Időközben az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalatnál válsághelyzeti központot hoztak létre a kormány és a minisztériumok képviselőiből, hogy a zaporizzsjai atomerőműben történő esetleges veszélyhelyzet esetén megtegyék a szükséges lépéseket. Erről Herman Haluscsenko energetikai miniszter tájékoztatott zaporizzsjai látogatása során az Ukrinform hírügynökség szerint.

„Létrehoztunk egy válságközpontot az Enerhoatom bázisán. Megvannak a megfelelő eljárások a működésére. Ebben a központban minisztériumok, osztályok, intézmények széles köre vesz részt, ott zajlik a teljes koordináció. A hét minden napján, 24 órában működik, és mi is online nyomon tudjuk követni az atomerőmű körüli helyzetet” – mondta Haluscsenko.

Denisz Monasztirszkij belügyminiszter is Zaporizzsjába látogatott szerdán, hogy ellenőrizze a radiokémiai, biológiai és nukleáris ellenőrzésért felelős összes szolgálat munkáját. Hangsúlyozta, hogy amíg a nukleáris létesítmény orosz csapatok ellenőrzése alatt áll, a környező területeket veszély fenyegeti.

„Hadd emlékeztessek mindenkit, hogy ez Európa legnagyobb atomerőműve. Itt minden incidens veszélye megsokszorozódik” – figyelmeztetett a belügyminiszter. Hozzátette, hogy „Oroszország terrorista állam, és minden felelősség az erőműben történtekért, minden ott megvalósuló forgatókönyvért az Oroszországi Föderációt terheli”.

Az ukrán tengeri kikötőket igazgató állami vállalat a Facebookon arról adott hírt, hogy a szerdai nap folyamán öt hajó érkezik a fekete-tengeri Csornomorszk kikötőjébe, hogy exportra szánt ukrán gabonát rakodjon fel. Olekszij Vosztrikov, a vállalat vezetője kiemelte, hogy ez az eddigi legnagyobb mennyiség a „gabonafolyosó” megnyitása óta. Tartanunk kell ezt az ütemet ahhoz, hogy elérjük a több mint hárommillió tonnás havi átrakodási mennyiséget – mondta, hozzátéve, hogy ez havonta mintegy száz hajó berakodását jelenti.

Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés sajtószolgálatának képviselője egy tévéműsorban jelezte, hogy információik szerint hamarosan erőteljesen kiéleződik a helyzet valamennyi ukrán frontvonalon. „Visszavonulásról és arról, hogy Oroszország kivonja csapatait Ukrajna területéről, egyelőre nem állnak készen a tárgyalni, Ukrajna viszont felszabadítja az ellenség által elfoglalt összes területét. A közeljövőben minden fronton nagyon éles események lesznek. Nem csak bizonyos dátumokhoz való kötődésről van szó – mostanában sok szó esik Ukrajna függetlenségének napjáról (augusztus 24.) –, bár  természetesen ezt a tényezőt is figyelembe kell venni” – fejtegette. Felidézte, hogy a hírszerzés korábban már beszámolt arról, hogy augusztus és szeptember rendkívül fontos hónap lesz a harci cselekmények további alakulása szempontjából az egész fronton.  

Oleh Nyikolenko külügyi szóvivő a Jevropejszka Pravda hírportálnak elmondta, hogy az ukrán külügyminisztérium felszólította a Deutsche Welle (DW) német műsorszolgáltatót, hogy figyeljen az orosz nyelvű kiadása által terjesztett „manipulációkra”.

„Nem értjük, hogy a német műsorszolgáltató orosz szolgálata miért játszik össze az orosz propagandával” – fogalmazott a szóvivő. Nyikolenko több példát is megemlített erre az orosz DW anyagaiból, amelyek olyan állításokat tartalmaztak, mint „Ukrajna terrorista állam”, „az ukrán védők egy hibája nukleáris katasztrófát idézhet elő a zaporizzsjai atomerőműben”, valamint „az oroszok Nyugatra való beutazásának megtiltása nem segít legyőzni Putyint”. Megjegyezte, hogy a Deutsche Welle közszolgálati médium, amelyet a német adófizetők finanszíroznak.

 

 

António Guterres felszólította Észak-Koreát, hogy szabaduljon meg atomfegyvereitől

Észak-Korea teljes, átlátható és visszafordíthatatlan atomfegyver-mentesítését sürgette António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken Szöulban, Jun Szok Jol dél-koreai elnökkel tartott egyeztetése során.

Kétnapos dél-koreai látogatása során Guterres méltatta az ázsiai országot, és leszögezte: a világ példát vehetne Szöul békefenntartásra irányuló erőfeszítéseiről.

Emellett elismerősen szólt az emberi jogok dél-koreai helyzetéről is, valamint üdvözölte Szöul klímaváltozás elleni küzdelmét.
Észak-Koreára kitérve leszögezte: a kommunista állam teljes atommentesítése fontos mérföldkő a régió békéje és stabilitása felé vezető úton.

A nap folyamán Guterres találkozott Pak Dzsin dél-koreai külügyminiszterrel is, akivel a Koreai-félsziget biztonsági kérdéseiről és az éghajlatváltozásról egyeztetett.

Több ukrán várost is meglátogat az ENSZ-főtitkár, a szóvivő szerint moszkvai látogatást még nem tervez a tisztviselő. 

Pénteken Guterres a fekete-tengeri Odessza kikötőjébe utazik tovább. Dujarric emlékeztetett, hogy Odessza egyike annak a három kikötőnek, amelyeket a török közvetítéssel létrejött orosz–ukrán megállapodás értelmében kijelöltek az ukrán gabonaexport újraindítására.

Az ENSZ-szóvivő szerint a megbeszélések egyik fő napirendi pontja a terményexport újraindítását célzó megállapodások végrehajtása lesz, de megvitatják a zaporizzsjai atomerőmű és az olenivkai börtönre mért rakétacsapás miatt kialakult helyzetet is.

Dujarric hozzátette, hogy mielőtt visszatérne New Yorkba, Guterres Isztambulba is ellátogat, ahol megtekinti az ukrán gabonaszállítmányok ellenőrzését szolgáló koordinációs központot. Újságírói kérdésre felelve Dujarric közölte: moszkvai látogatást Guterres egyelőre nem tervez.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlai gyönyörű gólt lőtt, tovább menetel a Liverpool

origo.hu

Gyanús jelek, Marics Peti miatt szakíthatott Stana Alexandra és Meggyes Dávid - videó

borsonline.hu

Ha a te mobilodon is ezt csinálja, téged is megfigyelnek!

hirtv.hu

Orbán Viktor hanuka ünnepén: Magyarország a béke szigete, ahol minden zsidó honfitársunk biztonságban élhet

ripost.hu

Mazsinak üzent Baukó Éva az ingatlanozás árnyoldaláról: "Csak a melleimet bámulja és kávézni hív"

hirtv.hu

Kiosztotta Klopp az angol riportert + videó

origo.hu

Holtan találtak egy férfi az állatkertben, egy vadállat szájában találták meg a cipőjét

ripost.hu

Íme, a Kos éves horoszkópja: ez vár rád 2024-ben

life.hu

Ismerd fel, és védekezz a stressz okozta feszültség ellen!(x)

ripost.hu

Soha többé nem lesz csomós a rántás, ha így készíted

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Dől az orosz olajból finomított üzemanyag Európába, nagyot kaszálnak a szankción nyerészkedők

POLITIK

Terrorriasztás, ezer rohamrendőrt vezényeltek a legnagyobb karácsonyi vásár védelmére

POLITIK

6 milliárddal kéne elszámolnia a másik baloldali ügyvédnek

POLITIK

Sokmilliárdos kárt okozott az embereknek von der Leyen vakcinamutyija

POLITIK

40 rendbeli adócsalással gyanúsítják a magyar Amnesty-főnök testvérét

POLITIK

Lövöldözés Belgiumban, négyen sérültek meg

POLITIK

Pénzbírsággal fenyegeti hazánkat Brüsszel

POLITIK

A Présember továbbra is fenyeget