Létrehozva: 2022.08.23.
Módosítva: 2022.08.23.

Lesújt az árkalapács:100 százalékkal nő a fűtési előleg Berlinben

A megemelkedett energiaárak miatt a WBM nevű berlini lakásszövetkezet már megduplázott fűtési előleget kér a lakásbérlőktől. És az áremelkedéseknek még nincs vége.

A Berlin-Mitte önkormányzati lakásszövetkezet (WBM) drasztikusan megemelte bérlői fűtési előlegét – a lakosok többsége ezt elfogadta – mondta a Morgenpost megkeresésére Matthias Borowski, a WBM szóvivője

Euro,Banknotes,In,A,Central,Heating,Radiator,,The,Concept,Of
Fotó: Shutterstock

„A bérlőink közel felének már kiküldtük a számlákat, és csak kevesen nem járultak hozzá az előleg emeléséhez, a többség megérti, hogy bérbeadóként nincs befolyásunk az emelkedő energiaárakra" - mondta a 33 ezer bérlakást üzemeltető cég szóvivője. 

A WBM bő két hete bejelentette, hogy a jelenlegi magas piaci árakat már havi fűtési költségelőleg formájában áthárítja bérlőire. Az üzemeltetési költségelszámolás során a bérlők havi fűtési költségelőlegét a fűtés típusától függően jelentősen megemelték: a távfűtéssel fűtött lakásoknál 60 százalékkal, a gáz- vagy olajfűtéses lakásoknál 100 százalékkal.  A WBM azt is közölte, hogy az árspirál vége még nem látszik. 

Németországi fogyasztóvédők arra figyelmeztetnek, hogy az idei számlák csak részben tükrözik az utóbbi időben drasztikusan megnövekedett energiaköltségeket. 

"Az árkalapács jövőre sújt le a fogyasztókra" - mondta Udo Sieverding energiaszakértő a Neue Osnabrücker Zeitungnak. 

Ennek magyarázata, hogy az elmúlt évben viszonylag mérsékelt volt az energiaárak növekedése, a jelentős drágulás a szerződéskötések után következett. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a bérbeadóknak idén kellett feltölteniük olaj- és gáztárolóikat a korábbinál jóval magasabb áron, aminek többletköltségét a következő évben háríthatják át a bérlőkre.

Németország legnagyobb lakáscsoportja, a Vonovia arra számít, hogy 2023-ban sok bérlőnek jelentős problémái lesznek a járulékos költségekkel az energiaárak meredek emelkedése miatt. A Vonovia vezérigazgatója, Rolf Buch a 2021-es éves mérleg bemutatásakor azt mondta, hogy „rendkívül aggódik" a 2022-es számlák miatt, amelyek 2023-ban esedékesek. „A nálunk lévő lakások körülbelül kétharmada gázzal fűtött" – mondta Buch. A bérbeadó számára a fűtési költség átmenő tétel, de arányuk a rezsiből 30 százalék. A Vonovia bérlői között vannak családok, idősek, egyedülálló szülők és fiatal szakemberek, „akik gyakran csekély pénzügyi mozgástérrel rendelkeznek”. Ezért a bérbeadó dolga, hogy rámutasson a problémára. A bérlőknek határozottan javasolták a havi előlegek módosítását. 

"Meggyőződésem azonban, hogy további állami támogatás nélkül sok háztartás nem tudja majd fizetni az emelt költségeket" - mondta. 

Rolf Buch a Spiegelnek adott interjújában azt is jelezte: nem tudja 100%-os biztonsággal megígérni, hogy télen minden bérlőnek meleg lakása lesz. 

"Európa-szerte szabályozták a politikusok, hogy a gázszolgáltatás szűk keresztmetszete esetén a magánfogyasztókat kapcsolják ki utoljára. Az viszont nem látható előre, mi lesz, ha csökken a nyomás a hálózatban. Aggódunk” – hangsúlyozza Buch a Spiegelnek.

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai hírt kapott Marco Rossi, súlyosan megsérült a magyar válogatott focista

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

magyarnemzet.hu

Letaglózó hír az Eb előtt, Marco Rossi fontos játékosát műteni kell

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

mandiner.hu

Orbán Viktor: Még elkerülhető a legrosszabb!

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 3.: a Szűznél valaki kezdeményez, a Skorpió jó hírt kaphat

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak