1 hónapja

Berlin büszkeségét kilőtték az oroszok elleni szankciók. A gázlámpáknak annyi

Az Oroszország elleni uniós szankciók miatt Európa gázhiányra készül, és a spórolás Berlint is elérte, lecserélik a hangulatos gázlámpákat.

Berlinben található a világ legnagyobb fennmaradt gázlámpahálózata, főleg a város nyugati részén, ahol Charlottenburg impozáns sugárútjait a 19. század vége óta éjszakákon gázlámpák világították meg. A fény itt éteribb, az árnyék pedig mélyebb - írja tudósításában a Reuters. De ezek a területek sötétbe borulhatnak, ha Németország ősszel fokozott gázvészhelyzetet hirdet.

Berlin's gas lights
Fotó: Reuters


Ami egykor turistákat is vonzó látványosság volt, amelyet egy gazdag ország fővárosa megengedhetett magának, az most gondot okoz a hatóságoknak.

 Németország az orosz gáz nélküli jövőre készül, amely pedig évtizedek óta táplálta az iparát. A gázszállítás csökkenése miatti félelmek arra késztették Berlint, hogy felgyorsítsa a megmaradt 23 000 gázlámpája cseréjét.

"A legfontosabb az, hogy felgyorsítsuk a cseréjüket villanylámpákkal" - mondta Lux Benedikt, a városi parlament közlekedési bizottságának zöld tagja. 

Ennek persze a gázlámpák szerelmesei nem örülnek.

Berlin's gas lights
Fotó: Reuters


 

"Berlin szinte az utolsó város a világon, ahol egy éjszakai séta során kávét kortyolgathatunk a gázlámpák fényénél" - mondta Bertold Kujath, a  Gaslight Culture alapítvány vezetője. 

Szerinte az új városrészeket elektromosan kell megvilágítani, de meg kellene őrizni a gázlámpás negyedek jellegzetességét. Ez évi 6,5 millió euróba kerülne, ami a város költségvetésének elenyésző része. Németországnak azonban csökkentenie kell a gázfogyasztását.

Még a legújabb LED-ek sem képesek teljes mértékben utánozni a gázlámpa színét – mondta Kujath. A LED-ek pedig több rovart vonzanak, mint a gáz, és éjszakánként több százat ölnek meg belőlük – figyelmeztet.

Ám a várost ez nem fogja elriasztani. A jelenlegi tervek szerint a régebbi, falusias negyedekben mintegy 3000 gázlámpa megőrzését tervezik. Luxnak azonban kétségei vannak – még ez is luxus lehet a klímaváltozás korszakában.
 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!