POLITIK

Szerző Ripost

1 hónapja

Padlóra küldi a német gazdaságot a szankciós politika

Már deficites lett a német külkereskedelmi mérleg.

Szerző Ripost

A rekorddrága orosz gáz és a Moszkvával szemben folytatott szankciós politika egyaránt okolható a sokkoló trendfordulóért – deficites lett a német külkereskedelmi mérleg. Ugyanakkor az áremelkedés miatt – a csökkenő export ellenére – megugrottak Oroszország dollárban számolt olajbevételei.

Csak részben átmeneti hatás eredménye a májusi egymilliárd eurós deficit a német külkereskedelmi mérlegben.

Moritz Schularick közgazdászprofesszor arra hívta fel a figyelmet a Handelsblattban, hogy az év eleje óta látszik, a szokásos (áprilisban még 3,1 milliárd eurós, tavaly májusban még 13,4 milliárd eurós) többlet mínuszba fog átfordulni. Szerinte ebben, tekintettel a növekvő energiaárakra, semmi meglepő nincs. Az olaj- és a gázárak ralija fél éve tart.

Fontos látni, hogy nem a külföldről behozott termékek mennyisége emelkedett, hanem ezek értéke.

Németországnak egyszerűen sokkal többet kellett fizetnie az importjáért, mint korábban.

Németországnak egyszerűen sokkal többet kellett fizetnie az importjáért, mint korábban.


Ugyanakkor faramuci helyzet, hogy miközben a német kormány elkötelezett szankciós politikát folytat Oroszország ellenében Ukrajna lerohanása miatt, a német kifizetések az orosz fél irányába csúcson vannak: a Németországba érkező orosz import az idén májusban 55 százalékkal haladta meg a tavalyi hasonló időszak adatát. A tavasz utolsó hónapjában ez 3,3 milliárd euróra rúgott, igaz, ez 9,8 százalékos mérséklődés az áprilisi záráshoz viszonyítva. Összességében a behozatal éves bázison 26 milliárd euróval nőtt, az exportban 14 milliárd eurós változás állt be. Csakhogy miközben az előbbi 2,7 százalékkal ugrott meg áprilisról májusra, utóbbi félszázalékos mínuszba fordult át ezen az időtávon.

Holger Görg, a Kieli Világgazdasági Intézet elnöke azt hangsúlyozta, hogy a szűk ellátási keresztmetszetek az importot és az exportot egyaránt lohasztják, de az export esetében markánsabb nyomot hagynak.Ezt egyszerű belátni, hiszen egy legyártott autó külföldi értékesítése jóval magasabb összeget hoz, mint a gyártáshoz beérkező alapanyagok ára.Egyúttal viszont arról is beszélt, hogy még ha az energiaárak normalizálódnak is, és a háború, valamint a Covid-világjárvány véget ér, akkor sem valószínű, hogy visszatérne a vaskos kereskedelmi többlet Németországban.Strukturális okok is meghúzódnak a háttérben– jegyezte meg ennek kapcsán. Ezért arra számít, hogy az import és az export hosszú távon nagyjából kiegyenlíti egymást.

1369609786 The famous inscription on the architrave, is written 1916 on the west portal of the Reichstag building in Berlin: "Dem Deutschen Volke" ("for the german people").
Fotó: Getty Images

A Bild rendkívül borús hangulatú cikkben taglalta az egyesek szerint 1991, mások szerint 2008 óta nem látott kudarcos eredmény okait. A legolvasottabb német lap legalább négy szerkezeti hibát nevesít: a munkaerőhiányt, az olcsó energia hiányát, az innováció elmaradását és a tőke szűkösségét.Éveken át tétlenek maradtak a politikusaink, és végignézték, hogy Kína köröket vert ránk.


A német gazdaság lejtmenetét nem csupán a historikus májusi külkerszaldóból vezetik le, hanem Holger Zschaepitzre, a Die Welt gazdasági gurujára hivatkozva felemlegetik, hogyjelen állás szerint a világ száz legnagyobb tőzsdei cége között már csak egyetlenegy német vonatkozású. Ez az ipari gázkereskedő Linde, amelynek a székhelye azonban Dublinban van. Ráadásul a német tőzsdecsoportok piaci értéke 2009 óta a felére csökkent.


A német szakpolitika hibás törekvéseire jó példa a Rente mit 63 intézkedés, amely az átlagos nyugdíjkorhatár elérésénél előbb kínál lehetőséget az aktív munkavállalói státusz felszámolására. Holger Schmieding sztárközgazdász (Berenberg Bank) évek óta figyelmeztetett a szakképzett munkaerő problematikájára, több százezer munkavállaló hiányzik az országban. Szerinte a Rente mit 63 horrorisztikus döntés.Az embereket jutalmazták azért, ha korábban hagyták el a munkájukat. Ez méreg egy olyan gazdaságnak, amelynek égető szüksége van szakképzett munkaerőre.

Persze az is tény, hogy a német szuperkivitel modellje hosszú ideje kritikák kereszttüzében áll. Az egyik legélesebb bírálója Donald Trump, korábbi republikánus amerikai elnök volt, de az Európai Bizottság és számos globális szervezet is élesen bírálta emiatt a német gazdaságpolitikát, mondván, ha Németország többet termel, mint amennyit fogyaszt, az túlfoglalkoztatottsághoz vezet. A külföldi országokat pedig adósságcsapdába hajtja, mert a német javak megvásárlására a bevételeik fölött is rá vannak kényszerítve.

Úgy tűnik, az idő megoldotta a kérdést. Volker Treier, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének (DIHK) külkereskedelmi vezetője legalábbis egyértelműen arról nyilatkozott, hogy az export tartós visszaesése megkezdődött. Ő ennek okát abban látja, hogy az exportőrök egyre kevésbé tudják áthárítani az ellátási lánc költségnövekedését a nemzetközi ügyfelekre. Hozzátette, a fontos importáruk gyakran nem érkeznek meg a további feldolgozásra, különösen a kínai Covid-zárlatok óta. A Nagykereskedelmi, Külkereskedelmi és Szolgáltatási Szövetség (BGA) hasonló állásponton van.A kilátások rosszak, az orosz–ukrán háború következményei és a nemzetközi ellátási láncok zavarai a külkereskedelemben is sokkal mélyebb átrendeződést gerjesztenek– mondta Dirk Jandura, a BGA elnöke. Megjegyezte, hogy bár a cégek megrendelési oldalon egyelőre telítettek, az újonnan kötött üzletek már visszaesnek.


A szankciós politika a német gazdaságot fenyegeti, viszont a jelek szerint az orosznak kifejezetten jót tesz.Moszkva nagyobb bevételre tesz szert a fosszilis energiahordozók exportjából most, mint az ukrán invázió előtt– ismerte el az amerikai szenátus egyik albizottsága előtt tartott meghallgatáson Amos Hochstein, az amerikai kormány energiabiztonságért felelős szakértője. Hiába vezették be az importkorlátozásokat, amelyek csökkenő eladásokhoz vezettek, az ezeknek és a háborús bizonytalanságoknak a hatására megemelkedő árak kompenzálták a volumencsökkenést. Ráadásul Moszkva sikeresen növelte szállításait – még ha diszkontáron is – Kínának és Indiának.

Russian President Vladimir Putin looks through the scope as he shoots a Chukavin sniper rifle (SVC-380) during a visit to the military Patriot Park in Kubinka, outside Moscow, on September 19, 2018. (Photo by Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP)
Fotó: Alexey Nikolsky / Szputnyik via AFP

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentése szerint az orosz olajbevételek az év eleje óta 50 százalékkal, havi 20 milliárd dollárra emelkedtek. A májusi mennyiség 11 százalékkal nagyobb az egy hónappal korábbinál. A legnagyobb olajimportőr az Európai Unió, az orosz exportból 50 százalékkal részesedik.Májusban az Indiába irányuló szállítások rekordszintre, napi 840 ezer hordóra emelkedtek, ez az előző havi szint duplája.A szenátus előtt Hochstein elismerte, hogy bár megkérték az indiai kormányt, hogy ne vegyen „túl sok” orosz olajat, az USA nem tilthatja meg az importot, nem vezet be második körös szankciókat India ellen.


 

A Bloomberg szerint az orosz Ural típusú kőolajkeverék átlagára májusban 78,81 dollárra emelkedett, ami 12 százalékos növekedés az előző hónaphoz viszonyítva. Az olaj annak ellenére drágult, hogy Moszkva jókora diszkonttal adja el ázsiai partnereinek, főleg Indiának és Kínának. Ezzel párhuzamosan azonban a dollár májusban 15 százalékkal erősödött a rubellel szemben, így a rubelben számolt orosz költségvetésben nem jelent meg a dráguló energiahordozó hatása.


 

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Mi történik a zaporizzsjai atomerőműnél?

borsonline.hu

15-ször robbant a kéj, mielőtt a szülők rájöttek, hogy diákjával szexel a tanársegéd

magyarnemzet.hu

Újabb céltalan tüntetés, ahol a hídfoglalás volt a cél

mindmegette.hu

Nem hiszed el, hogy eszi Erzsébet királynő a hamburgert

hirtv.hu

Durrdefekt után horrorisztikus kamionbaleset

borsonline.hu

Facebookra posztolt a vérrel borított nő: Megöltem a gyerekeimet

mindmegette.hu

Így lesz habkönnyű, magas és szellős a piskóta: íme a tökéletes recept

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

ripost.hu

Dancing with the Stars: ezt mondta Csuti Kulcsár Edina szerepléséről

ripost.hu

Búcsút mondhatunk a nyárnak? Ilyen időjárás vár ránk

ripost.hu

4 csillagjegy, akik mágnesként vonzzák magukhoz a pénzt

További cikkek

POLITIK

Kritikus a migrációs helyzet, több mint 160 ezer migránst állítottak meg eddig

POLITIK

Magyar nőt ölt a migráns Bécsben. És a 15 éves lányát.

POLITIK

KIEGÉSZÜL A GÁZ ÉS ÁRAMSZÁMLA TARTALMA

POLITIK

A baloldal képtelen abbahagyni a rémhírterjesztést.

POLITIK

Legfeljebb 19 fok lehet a német középületekben

POLITIK

Így enyhíthetjük az energiaválságot

POLITIK

Lezsák Sándor: A rokontudat a legnemesebb valuta

POLITIK

Jakab Péter "A Lé Pártján"