Létrehozva: 2022.07.06.
Módosítva: 2022.07.06.

Hidvéghi: A tagállamoknak minden eszközre és forrásra szükségük van

Magyarországnak és Lengyelországnak minden eszközre és forrásra szüksége van.

A jelenlegi, kihívásokkal teli helyzetben az uniós tagállamoknak, köztük Magyarországnak és Lengyelországnak minden eszközre és forrásra szükségük van - jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Strasbourgban szerdán.

Hidvéghi Balázs, az Európai Parlament plenáris ülésének az Európai Unió Tanácsa féléves cseh elnökségének prioritásait bemutató vitáját követően magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: „azt kérjük a cseh elnökségtől, segítsék elő, hogy minden tagállam, beleértve Magyarországot és Lengyelországot, mielőbb hozzájusson a nekik járó uniós forrásokhoz”.     

Erre nemcsak azért van szükség, mert az unió keleti tagállamai az EU történetének legnagyobb menekültválságával néznek szembe, és ők fogadják a legtöbb menekültet, hanem azért is, mert súlyos gazdasági- és energiaválság is fenyegeti az Európai Uniót és tagállamait - húzta alá a fideszes politikus.

Kiemelte: Csehország példátlan gazdasági és biztonsági kihívások idején veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ilyen helyzetben nem engedhető meg a belső megosztottság, a sehova sem vezető és az uniós egységét gyengítő felesleges vita. Józanságra van szükség, a valóban fontos kérdésekre kell összpontosítani - mondta.

„Az, hogy a következő hat hónapban a visegrádi országok egyike adja az uniós tanács elnökségét, reményt ad arra, hogy a régió szempontjai erőteljesebben érvényesüljenek az uniós döntéshozatalban” - fogalmazott.

Mint mondta, Petr Fiala cseh miniszterelnök szimpatikus és reális programtervezetet vázolt fel az EP plenáris ülésén elmondott beszédében. Hidvéghi bizakodásra okot adónak nevezte, hogy a cseh elnökség az ellátásbiztonságra helyezi a hangsúlyt. Hiszen - mint mondta - az energiaellátás nem ideológiai, hanem fizikai kérdés: vagy van energiahordozó, vagy nincs. Az Európai Unió elsődleges feladata, hogy az európai embereket, családokat és vállalkozásokat védje meg - hangsúlyozta az EP-képviselő.

Hidvéghi Balázs fontosnak nevezte továbbá, hogy megmaradjon Európa sokszínűsége. Ezzel kapcsolatban kijelentette: el kell fogadni, hogy az unió sok tagállamot magában foglaló együttműködés. El kell fogadni, hogy nem lehet „kényszerzubbonyt” húzni a tagállamokra, és azt, hogy különböző sebességgel, különböző megoldásokat előtérbe helyezve hoznak döntéséket - tette hozzá.

Támogatandónak nevezte emellett azt a cseh álláspontot, amely szerint mind az atomenergia, mind pedig a földgáz környezetbarát energiaforrás. Ha az Európai Unió környezettudatos lépéseket akar tenni, ha csökkenteni akarja a szén-dioxid-kibocsátást, akkor szükség van mindkét említett energiahordozó fölhasználására a következő években - szögezte le.

A Magyarországot érintő, 7-es cikk szerinti eljárással kapcsolatban azt mondta, a cseh hozzáállás találkozik a magyar állásponttal, amely hangsúlyozza, hogy Magyarország kész minden tárgyalásra, részt vesz a megbeszéléseken a kölcsönös tisztelet és a megbecsülés alapján.

Kérdésre válaszolva a fideszes EP-képviselő hangsúlyozta: Magyaroroszág, amely jelentős gáztartalékkal és gáztározó-kapacitással rendelkezik, már az elmúlt időszakban is segítséget nyújtott több tagállamnak a gázellátása biztosítására. Noha a partnerség és a korrektség jegyében Magyarország továbbra is így tesz, az első az ország és a magyar emberek energiaellátása marad - tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Hidvéghi a vitában elhangzott felszólalásában hangsúlyozta, Csehország példátlan gazdasági és biztonsági kihívások idején veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. „Ilyen helyzetben nem engedhetjük meg magunknak a megosztottságot, a felesleges belső vitákat. Azt várjuk a cseh elnökségtől, hogy mutasson józanságot és a valódi problémákra összpontosítson” - fogalmazott.

Reménykeltőnek nevezte, hogy a cseh elnökség az energiaellátás biztonságának szavatolására helyezi a hangsúlyt, mert - mint közölte - az energiaellátás nem ideológiai, hanem fizikai kérdés. Vagy van energiahordozó, vagy nincs - jelentette ki. Az unió vezetőinek az európai emberek érdekét kell képviselniük - tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Erre nemcsak azért van szükség, mert az unió keleti tagállamai az EU történetének legnagyobb menekültválságával néznek szembe, és ők fogadják a legtöbb menekültet, hanem azért is, mert súlyos gazdasági- és energiaválság is fenyegeti az Európai Uniót és tagállamait - húzta alá a fideszes politikus.

Prága kiáll a taxonómia rendelet megerősítése mellett

Az atomenergiát és a földgázt a fenntartható energiaforrások közé soroló taxonómia rendelet megerősítése a klímacélok megőrzése mellett rugalmasságot biztosít a tagországok számára az energetikai beszerzések és beruházások területén - közölte Petr Fiala cseh miniszterelnök az EP plenáris ülésén.

Az Európai Unió Tanácsa féléves cseh elnökségének prioritásait bemutató EP-vita során Fiala hangsúlyozta: több európai ország számára egyedül az atomenergia és a biztonságos országokból beszerzett földgáz garantálja az energiaellátása biztonságát.

„Ezért arra kérem önöket, fogadják el ezt a kompromisszumot” - mondta a cseh miniszterelnök arra vonatkozóan, hogy az Európai Parlament szerdán szavaz a taxonómia rendelet módosítását célzó EP-javaslatról, mely a földgázt és az atomenergiát kivenné a fenntartható energiaforrások közül.     

A július elsejétől december 31-ig tartó cseh tanácsi elnökség programjával kapcsolatban Petr Fiala azt mondta, a figyelem középpontjában az ukrajnai háború okozta menekültválság kezelése, Ukrajna háború utáni újjáépítése, az energiabiztonság, az európai védelmi képességek és a kiberbiztonság megerősítése, az európai gazdaság, valamint a demokratikus intézmények ellenállóképességének növelése áll.

Az EU és tagállamai Ukrajnának nyújtott politikai és katonai támogatása létfontosságú Európa biztonságának szavatolására - szögezte le.     

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban kijelentette: „az európai jövő attól függ, Európa kiáll-e az orosz fenyegetéssel szemben”. Mint mondta, „egységes és a határozott fellépésre van szükség az orosz agresszióval szemben”, ahogy a háború okozta gazdasági és élelmezési gondok megoldásával kapcsolatban is.

„Ha azt akarjuk, hogy Európát megőrizzük olyannak, amilyenek szeretjük, most még inkább, mint valaha, az európai értékek védelmére van szükség” - fogalmazott a cseh miniszterelnök, majd hozzátette: a kihívásokra adott európai válaszok meghozatalakor kiegyensúlyozottságra, egységre van szükség, és el kell kerülni a megosztottságot.

Az orosz energiahordozók szállításának teljes leállására kell készülni Ursula von der Leyen szerint

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a vita során elmondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy az Oroszországból származó energiahordozók szállításának teljes leállására kell felkészülni. Kijelentette: biztosítani kell, hogy az energiapiac zavarai esetén a rendelkezésre álló gázból minden tagállam számára jusson. Meg kell őrizni az egységes belső piacot, és fenn kell tartani az ipar ellátási láncot - mondta. A koronavírus járvány időszaka megmutatta, hogy az egoizmus, a protekcionizmus, a zárt határok, az exporttilalmak az egység széttöredezéséhez vezet - tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

„A cseh elnökség egy olyan pillanatban veszi át az Unió vezetését, amikor évtizedek óta példátlan gazdasági és biztonsági kihívásokkal nézünk szembe." - hangsúlyozta Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője az Európai Parlament cseh uniós elnökségi programról szóló vitáján.

Hidvéghi Balázs aláhúzta: az Európai Unió gazdasági recesszióval és energiaválsággal áll szemben, miközben a keleti tagállamok történelmük legnagyobb menekültválságával kell, hogy megküzdjenek.

Hozzátette: bizakodásra ad okot, hogy a cseh elnökség az ellátásbiztonságra helyezi a hangsúlyt, hiszen az energiaellátás nem ideológiai, hanem fizikai kérdés: vagy van energiahordozó, vagy nincs. „Az európai emberek pedig mosni, mosakodni, fűteni és utazni szeretnének" - fejtette ki Hidvéghi.

Az EP-képviselő szerint a mostani helyzetben az Európai Unió végképp nem engedheti meg magának a megosztottságot, a fölösleges belső vitákat. Hidvéghi ezért arra kérte a cseh elnökséget, hogy segítsék elő Magyarország és Lengyelország uniós forrásokhoz való hozzáférését.

origo.hu

Szánalmas kudarc: nem tudták Magyar Péterék összegyűjteni az ajánlásokat, nem tudják leadni a megyei listákat

origo.hu

Legendás fenekét mutogatta Jennifer Lopez

borsonline.hu

Erre nem számítottunk! Egymásra talált a Házasság első látásra két szereplője

magyarnemzet.hu

Kitört a pánik, aztán a népharag amiatt, amit a pékáru között találtak egy magyar áruházban

ripost.hu

Tudsz-e annyit, hogy leérettségizz ebből a tantárgyból? Kvíz

vg.hu

Váratlan fordulat: megszólalt a Nemzeti Színház Udvaros Dorottya szerződéséről

origo.hu

Bikinis képeken mutatta meg hibátlan testét Balogh Edina

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

A kutatók is elsápadtak attól, ami a tenger mélyén fogadta őket

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

A gazdasági együttműködés fokozása, ezért jön a kínai elnök

POLITIK

Itt a teljes névsor: Ők indulnak Budapesten a polgármesteri címekért

POLITIK

Zelenszkij elleni merényletet hiúsítottak meg?

POLITIK

Gyurcsány emberei Karácsony csapatában