Létrehozva: 2022.06.09.
Módosítva: 2022.06.09.

Joe Biden feje fölött összecsapnak a hullámok

A demokraták tehetetlenségét a Republikánus Párt használhatja ki.

Szerző Ripost

Úgy tűnhet, minden összeesküdött Joe Biden amerikai elnök ellen, emiatt a frusztráltság is egyre erősebb a Fehér Házban. A demokraták amiatt aggódnak, hogy Biden megismételheti Jimmy Carter korábbi demokrata elnök bukását.

A jelek szerint Joe Biden és csapata képtelen úrrá lenni a válságok sorozatán, ilyen többek között az infláció szárnyalása, Oroszország ukrajnai inváziója és a kongresszusban uralkodó patthelyzet – olvasható a brüsszeli Politico hírportál elemzésében. Adrienne Elrod, Hillary Clinton elnöki kampányának egyik tanácsadója szerint Biden kezéből kicsúszott a dolgok irányítása, szerinte sokkal jobb munkát kellene végeznie abban is, hogy emlékeztesse az amerikaiakat, mennyire szörnyű lenne, ha republikánusok visszatérnének a hatalomba. Az elmúlt hetekben több botrány is kellemetlen helyzetbe hozta az elnököt, kiderült például, hogy összevissza beszélt azzal kapcsolatban, mikor figyelmeztették a bébitápszer-ellátással kapcsolatos problémákra.

Az is megnehezíti a jelenlegi elnök feladatát, hogy az utóbbi időben jelentős fluktuáció tapasztalható az elnöki hivatalban. Többek között Jen Psaki fehér házi szóvivő is elhagyta már a süllyedő hajót. Az idegesség megmutatkozik abban is, hogy az utóbbi hetekben az elnöki stáb egyre agresszívebb hangot üt meg a republikánusokkal szemben is, valamint mindenért Vlagyimir Putyin orosz elnököt okolja. Ez ugyanakkor aligha fog segíteni csökkenteni az inflá-ciót vagy éppen térdre kényszeríteni Oroszországot.

A közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy az amerikaiak érzik, Biden nincs a helyzet magaslatán. A CNN hírcsatorna szerint a republikánusok az elmúlt nyolcvan év legjobb eredményét érhetik el a novemberi félidős választásokon a képviselőházban, és a megszokotthoz képest jóval nagyobb többséget szerezhetnek. Ráadásul Joe Biden politikájának a felmérések szerint jelentős az elutasítottsága a főbb billegő államokban is, amelyek viszont rendkívül fontosak a választás eredménye szempontjából.

Biden lehetséges legnagyobb ellenfele, Donald Trump megítélése is változik az amerikaiak szemé-ben, legalábbis ezt jelzi, hogy a megkérdezettek között folyamatosan csökken azok aránya, akik szerint a korábbi elnök felelős a 2020. január 6-i, a Capitoliumnál történt zavargás miatt.

Douglas Brinkley, a Rice University történésze a Politicónak azt mondta, Jimmy Carter is az infláció, a negatív gazdasági várakozások, valamint amiatt szenvedett vereséget, mert az emberek úgy látták, az Egyesült Államok elveszti befolyását.

Titkos éjszakai migránsjáratok

 

A New York Post beszámolója szerint az utóbbi hetekben majdnem minden éjszaka egy olyan repülőjárat érkezik New York államba, amelyen migránsok utaznak. A főleg hispán származású fiatal férfiakat buszokkal szállítják tovább. Az érkezések számának növekedése miatt új repülőteret is használatba kellett állítani, a szálak pedig egyenesen az állam kormányzójához vezetnek a republikánus politikusok szerint.

A New York Post arra is rámutat, hogy a jelenség hátterében a novemberi félidős választások állhatnak, a kormány ugyanis valószínűleg el akarja kerülni a káoszt a déli határon, ezért szállítják a migránsokat repülővel. Mindeközben hétfőn a becslések szerint egy csaknem tízezer fős migránskaraván indult útnak a mexikói–guatemalai határtól az Egyesült Államok felé, amit az eddigi legnagyobb karavánnak titulálnak.
(BB)

Nem megoldás a fegyverek betiltása

Ellentmond az amerikai fegyvertartás szigorítását követelő vélemények logikájának az FBI statisztikája, amely kimutatja, hogy Kalifornia államban követik el a legtöbb úgynevezett aktív fegyveres incidenst az egész országban. Ez azért meglepő, mert itt vannak az Egyesült Államok területén a legszigorúbb fegyvertartási követelmények.

Kaliforniának, amelyet az ország legliberálisabb államának tartanak, a fegyvertárak kapacitását szabályozó rendelkezései is vannak, továbbá a fegyvervásárlás is sokkal szigorúbb feltételekhez kötődik, mint az Egyesült Államok más államaiban. Az FBI jelentése viszont azt is megmutatta, hogy 2021-ben megnövekedett azon incidensek száma, amelyekben a fegyverüket törvényesen viselő polgárok megakadályoztak egy támadást, amivel számos ártatlan életet menthettek meg.

Három ember meghalt csütörtökön abban a lövöldözésben, amely egy templom közvetlen közelében zajlott le az egyesült államokbeli Ames városban, Iowa államban.

A templom parkolójában egy férfi lőtt agyon két nőt, majd magával is végzett. A támadás okait egyelőre nem sikerült kideríteni, de a rendőrség annyit már megállapított, hogy a lövöldöző másokra nem akart fegyvert emelni, és társai sem voltak. Nem sokkal korábban Joe Biden amerikai elnök szenvedélyes beszédet tartott az elmúlt hetek amerikai fegyveres ámokfutásairól, és a fegyvertartás szabályainak szigorítására szólította fel a kongresszust. Javasolta a legveszélyesebb támadó kézifegyverek forgalmazásának tilalmát, valamint azt, hogy emeljék meg a fegyverhez jutás korhatárát 21 évre. Felmérések szerint az amerikai felnőtt lakosság közel egyharmada rendelkezik lőfegyverrel.

Az elmúlt hetekben is több súlyos fegyveres ámokfutást követtek el az országban. A múlt heti, texasi iskolai vérontásban 19 általános iskolás gyermek és két tanár vesztette életét. Egy héttel azt megelőzően egy buffalói élelmiszerüzletben nyitott tüzet egy 18 éves fiú, tíz halottat hagyva maga után. Szerdán pedig Oklahomában egy kórházban négy embert ölt meg egy fegyveres.

Kapcsolódó hír, hogy lelőtték a hatóságok azt a szökött rabot, akit három felnőtt és két gyermek meg­gyilkolásával vádolnak. Az életfogytiglanra ítélt, 46 éves Lopezt, Gatesville-ből Huntsville-­be szállították orvosi vizsgálatra amikor megszökött. 

Lövöldözés tört ki szombat éjjel a Pennsylvania állambeli Philadelphia belvárosában, hárman meghaltak, legalább 11-en megsebesültek - közölték rendőrségi források.

A hatóság tájékoztatása szerint a lövöldözés egy zsúfolt környéken történt, ahol több száz ember volt. Úgy tudni, hogy két férfi és egy nő vesztette életét, az amerikai Fox hírtelevízió szerint közülük legalább ketten huszonévesek voltak.

Az elkövetőre a rendőrök rálőttek, további részleteket nem közöltek, így a sebesültek állapota sem ismert. A hatóság Twitteren felszólította az embereket, kerüljék el a környéket.

A FOX értesülései szerint egyelőre nem tartóztattak le senkit. a hírtelevízió azt közölte, hogy a gyanúsított egy nő, míg a The Washington Post című lap szerint többen lövöldöztek, és egyikőjük férfi volt.

Lövöldözés volt Tennessee-ben is, többen meghaltak és megsebesültek

Lövöldözés tört ki  vasárnap Tennessee-bne lévő Chattanoogában, egy szórakozóhely közelében: az incidensben hárman meghaltak és tizennégyen megsebesültek - közölte a rendőrség.

Tizennégy embert találat ért, hármat pedig elütöttek menekülés közben - mondta el újságíróknak Celeste Murphy chattanoogai rendőrfőnök. Két ember a lőtt sebeibe halt bele, egy pedig azt követően, hogy elütötték. Az áldozatok közül tizenhat nagykorú, egy pedig kiskorú volt. Sok sebesült állapota válságos - tette hozzá Murphy.

A rendőrfőnök szerint több fegyveres követte el a támadást. Arra kérte a helyieket, hogy aki bármit tud a lövöldözésről, jelentkezzen a rendőrségen. A hatóságok úgy vélik, hogy elszigetelt incidensről van szó, és a lakosságot nem fenyegeti veszély. Az ügyben nyomozást indítottak.

Tim Kelly, Chattanooga polgármestere felszólította a szövetségi Kongresszust, hogy „hozzon józan szabályokat a fegyveres erőszak megfékezésére”. Kelly jelezte: szeret vadászni, és neki is van puskája. Aláhúzta: „nem arról van szó, hogy el kell venni a fegyvert a felelős fegyvertartóktól, de igenis, szükség van a kötelező háttér-ellenőrzésre”. A polgármester rámutatott: a városvezetés a következő hetekben újabb lépéseket tesz az erőszak visszaszorítására helyi szinten.

Négy halálos áldozata van egy lövöldözésnek, amely amerikai idő szerint múlt szerda délután az Oklahoma államban található Tulsa városában zajlott le egy kórházi épületben, a feltételezett elkövető is életét vesztette - jelentette be a helyi rendőrség.

Wendell Franklin, a tulsai rendőrkapitány a Twitteren azt írta, hogy kollégáit a helyi St. Francis Kórház közelében lévő egyik egészségügyi épületbe hívták, ahol a bejelentés szerint egy felfegyverzett férfi tartózkodott. A tulsai rendőrség szóvivője közleményében úgy fogalmazott, hogy „aktív lövöldözőről” volt szó. A sebesültek pontos számát egyelőre nem közölték.

A rendőrség valamivel este 6 óra előtt egy Facebook-bejegyzésben azt írta, hogy a tisztek átkutatják az épület minden helyiségét, és ellenőrzik, hogy megszűnt-e minden „fenyegetés.”

 

Richard Meulenberg, a helyi rendőrség századosa megerősítette hogy a lövöldöző is meghalt. Elmondása szerint az egészségügyi komplexum egy „katasztrófa helyszíne volt”, és mire a rendőrök a helyszínre értek, az áldozatok közül „többen már halottak voltak.”

A St. Francis Kórházat lezárták a kialakult helyzet miatt. A televíziótársaságok felvételein azt lehetett látni, hogy a mentők hordágyakon tolják ki az embereket az épületből. Az egészségügyi komplexum területén több tucat rendőrautót tartózkodott, a hatóságok leállították a környék forgalmát a vizsgálat idejére.

 

A szerda esti sajtótájékoztatóján Eric Dalgleish rendőrfőkapitány-helyettes elmondta, hogy a rendőrök még lövéseket hallottak az épületben, amikor megérkeztek. Úgy tűnik, hogy a feltételezett elkövető saját kezével vetett véget életének, kézifegyver és puska is volt nála - tette hozzá.

Dalgleish arról is beszélt, hogy jelenlegi ismereteik szerint az áldozatok között egészségügyi alkalmazottak és betegek is vannak.

A Fehér Ház bejelentette, hogy Joe Biden amerikai elnököt tájékoztatták a lövöldözésről, és a kormány felajánlotta támogatását a helyi tisztviselőknek.

Alig több mint két hét alatt ez a harmadik több áldozatot követelő lövöldözés az Egyesült Államokban. Nyolc nappal ezelőtt egy 18 éves, automata puskával felfegyverzett férfi 19 gyereket és két tanárt gyilkolt meg a Texas állambeli Uvalde egyik általános iskolájában. Május közepén pedig a New York állambeli Buffalo városában nyitott tüzet egy fegyveres egy szupermarketben és megölt 10 embert

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

55 éves Renée Zellweger, így néz ki most - fotó

origo.hu

Háborús üzenetet küldött Oroszország Amerikának

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

origo.hu

G.w.M hatalmas titkot árult el születendő kisfiáról

travelo.hu

Mától nem látogathatjuk hazánk egyik legismertebb barlangját

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert