Létrehozva: 2022.06.12.

Ellenpuccs előkészítésén dolgozott Jakab Péter?

Meglepő következtetések.

Szerző Ripost

Füstbe mehetett az a terv, amit a Magyar Hírlap jobbikos forrása ellenpuccs­ként jellemzett, és a lemondott pártelnök visszatérésének nagyon is logikus forgatókönyvét tartalmazta. A választmány ugyanis nem volt partner ebben. A lemondott pártelnök most mindenesetre még a tagságnak udvarol. Nagyon kellene neki az a frakcióvezetés.

Jakab Péter, a Jobbik szerdán lemondott elnöke közösségi oldalán újabb poszttal jelentkezett, megszólítandó az őt állítása szerint százával, ezrével kérlelő jobbikosokat, és kifejezve hűségét a párt iránt. 

Íme: „Emlékszem, először 2018-ban, Vona lemondása után kerestek meg azzal, hogy legyek a Jobbik elnöke. Határozottan elutasítottam. Aztán a kudarcos EP-választás után, 2019-ben is megkerestek: vállaljam el. Akkor visszakérdeztem: miért akarjátok ennyire, hogy én legyek a Jobbik elnöke? Azt válaszolták: azért, mert te vagy az, aki nem akar az lenni. Márpedig, aki nem akarja a hatalmat, azt nem is fogja rabul ejteni. Igazuk lett. A május 7-i tisztújítás előtt az egyik jobbikos megkérdezte, aggódom-e a végeredmény miatt. Azt mondtam, nem. Vagy elnök leszek, vagy szabad” – írta a távozó elnök, aki a frakcióvezetői posztjához foggal-körömmel ragaszkodik.

A 168 Óra pénteken azt szellőztette meg, hogy Jakab ellenpuccs­ra készül. A terve a portál szerint az, hogy amint kiírja a párt választmánya a tisztújítást, újra elindul elnökjelöltként, arra hivatkozva, hogy annyi támogatói levelet, kérést kapott, hogy nem tud rá nemet mondani. Ha pedig megválasztják, él a vétójogával az alelnökök személyét illetően, így újra megszerezheti az elnökségben a többség támogatását.

A jelenlegi helyzet szerint nyolcfősre zsugorodó Jobbik-elnöksé­gében hárman, Szabó Gábor választmányi elnök, Z. Kárpát Dániel és Lukács László György alelnökök támogatták csupán azt, hogy Jakab maradjon a párt élén. A pártelnök erre fel el sem ment a szerdai választmányi ülésre, hanem mindenki megdöbbenésére a Facebookon bejelentette lemondását. Ugyanakkor, ha valakinek nem tűnt volna fel, a választmányi ülésen megjelent Jakab Péter élettársa, a „főtitkárasszony”, Molnár Enikő. Ami több mint furcsa, mert Molnár június elsejével minden pártbeli tisztségéről lemondott, nem volt már kabinetfőnök, nem volt már a pártalapítvány kuratóriumának tagja sem.

Fölmerül tehát a kérdés, milyen minőségben vett részt a választmány ülésén? Névtelenséget kérő jobbikos forrásból úgy értesültünk, hogy Szabó Gábor választmányi elnök azt terjesztette elő szerdán este, hogy az elnökség is mondjon le, és tartsanak teljes körű tisztújítást a pártban, ám ezt a javaslatot a választmány többségi szavazással elutasította. (Ennek kapcsán Szabó Gábort is kerestük, de a választmányi elnök nem vette fel a telefonját.) Így a rendkívüli kongresszus csupán az új elnök személyéről fog dönteni.

„Kútba esett a választmányi elnök és a formálisan háttérbe vonuló főtitkár asszony Jakab Péter elnöki posztjának megőrzésére kimunkált titkos terve” – magyarázta forrásunk. Hozzátette, mivel a jelenlegi elnökség a helyén marad, nincs vétójog az ellene fordult alelnökökkel szemben. Emiatt szinte elképzelhetetlen, hogy tartósan a frakció élén tudjon maradni Jakab.

A pártelnök és agytrösztje terve minden józan logika szerint arra épülhetett, hogy a rendkívüli kongresszus küldöttei azonosak lesznek a május 7-i tisztújítás résztvevőivel, ahol Jakabot a küldöttek hetvenkét százaléka választotta meg elnöknek. Mint a májusi tisztújításról megírtuk, Szilágyi György, a szexuális terror áldozatának élettársa, a párt korábbi alelnöke hivatalosan még alelnökjelöltként érkezett a kongresszusra, ám amikor jelölti kortesbeszédébe kezdett, a feljelentésben megnevezett feltételezett elkövető, vagyis Földi István és az általa alapított alapszervezetek küldöttei, kilencvenegy friss jobbikos küldött kivonult a teremből.

Jakab Péter és az elnökség között a helyzet éppen a szatmári szexuális botránnyal összefüggésben kezdett elmérgesedni. Kabinetfőnöke, Molnár Enikő előterjesztésére ugyanis a feltételezett elkövetőt, Földi Istvánt a Jobbiknak járó listás helyek egyikéről akarták bejuttatni a parlamentbe – mondta jobbikos forrásunk. Ez ellen azonban az elnökség több tagja is tiltakozott. Ebből az is kitűnik, hogy a pártvezetésben többeknek tudomása lehetett az ököritófülpösi vadászházban történt szexuális terrorról. Ugyan mi másért tiltakoztak volna Földi személye ellen?

A Mediaworks Hírcentruma megtudta, hogy a Jobbik vezető politikusai miről beszéltek szerdán órák hosszat a párt rendkívüli, éjszakába nyúló választmányi ülésén. A XVIII. kerületi Jobbik-irodában megtartott eseményen többen is nehezményezték, hogy Jakab Péter nem mert elmenni, és nem mert a szemükbe nézni.

Mint ismeretes, Jakab Péter és Molnár Enikő kabinetfőnök viszonyáról már hónapok óta cikkezett a sajtó, ráadásul az is felmerült, hogy valójában 

a Mamuszosként emlegetett Molnár irányította a pártot.

A Mediaworks Hírcentruma úgy értesült, hogy ez is szóba került az ülésen. Az egyik felszólaló indulatosan szembesítette a párt elnökségét ezzel, és azt szegezte nekik: 

mindenki tudhatta, hogy ha megsemmisítik Enikőt, akkor Jakab Péter is megsemmisül, mert csak együtt tudnak létezni.

Ráadásul nemcsak Jakab Péter és Molnár Enikő viszonyáról beszéltek teljes nyíltsággal, hanem arról is, hogy Molnár irányította a pártot.

A zaklatással vádolt Földi István is megjelent a Jobbik ülésén (Fotó: Fazekas Máté)

A felelősség kérdése is napirenden volt. Úgy tudjuk, egy másik felszólaló azt kifogásolta a Jobbik alelnökeinél, hogy 

Jakab Péter korábban önmaga is bevallotta: alkalmatlan a feladata ellátására, ezért pedig mindenkinek felelősséget kellene vállalnia.

 

Volt, aki arra figyelmeztette a megjelenteket, hogy baj lehet abból, ha Jakab Péter frakcióvezetői pozíciója is veszélybe kerül, és úgy vélte, hogy most szakadt ketté a párt.

Információink szerint Ander Balázs a párt egyik alelnöke Jakab Péter stílusáról alkotott markáns véleményt, és arról beszélt, hogy prolisággal egy párt tíz százalékot sem érhet el.

Potocskáné Kőrösi Anita pedig – aki jelenleg ügyvivőként viszi tovább a párt ügyeit – a kritikákra reagálva leszögezte, hazugság az, hogy nem dolgozik az elnökség, és ő nem hajlandó lemondani, az elnökséget pedig legitimnek nevezte.

Potocskáné Kőrösi Anita az elnökséget legitimnek nevezte (Fotó: Fazekas Máté)

A Mediaworks Hírcentrumának információi szerint Brenner Koloman arra hívta fel a jelen lévők figyelmét, hogy hatalmas politikai lehetőséget szalasztottak el, hiszen olyan politikai helyzet áll fenn, amikor a DK és a Momentum a fővárosi koncon marakodik, az ellenzék pedig egymásnak feszült.

A Jobbik országgyűlési képviselője azon sajnálkozott, hogy ezt a helyzetet nem tudják kihasználni, helyette egymásnak estek a Jobbikon belül.

Brenner ezután azonban sokkal optimistább hangot ütött meg a többieknél. Felidézte, hogy a párt eddigi nehéz helyzeteit is megoldották, többek között, amikor Vona Gábor otthagyta őket, és akkor is, amikor Sneider Tamás vezetésével hat százalékra csökkent a támogatottságuk. A politikus fel is sorolta, hogy szerinte mi áll jelenleg a Jobbik rendelkezésére: szerinte megvan a politikai terük, az anyagi, szervezeti hátterük és az adatbázisuk is.

Brenner Koloman országgyűlési képviselő nehezményezte, hogy egymásnak estek a Jobbikon belül (Fotó: Fazekas Máté) 

Ezen információk alapján az eddigiekhez képest is sokkal erőteljesebb kép rajzolódik ki arról, mekkora bajban is van jelenleg a Jobbik.

Az biztos, hogy tisztújításnak kell történnie, de jelenleg még nem lehet tudni, hogy ez teljes tisztújítás lesz-e.

Az egyik felszólaló állítólag feltette azt a költői kérdést, hogy „mi a fenének is vannak itt egyáltalán”.

Molnár Enikő nem várta meg a többórás esemény végét, alig egy órával a kezdete után Lukács László alelnök kíséretében távozott a helyszínről (Fotó: Fazekas Máté) 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlai kezdett, de a Liverpool nem tudott csodát tenni az Európa-ligában

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

metropol.hu

Megdöbbentő hír érkezett a magyar válogatottról: súlyos sérülést szenvedett az egyik kulcsjátékos - fotó!

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

mandiner.hu

Izrael megtámadta Iránt: robbanások az iráni katonai légibázis közelében (VIDEÓ)

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Az európaiak elégedetlenek Brüsszellel és békét akarnak

POLITIK

Zelenszkij beismerte, Amerika nélkül nincs esélyük

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?