POLITIK

Szerző Ripost

6 hónapja

Undorító, így használják ki a csalók a menekült-helyzetet

Aljas módon nyúlják le az adományokat.

Szerző Ripost

Magyarország segít a háború elől menekülőknek, rengeteg élelmet osztanak ki az Ukrajnából érkezőknek és szállással, továbbutazással, munkával is segítik a szomszéd országból érkezőket. Sajnos megjelentek az adomány csalók is, akik aljas módon kihasználják a háborús helyzetet és jogtalanul jutnak adományhoz vagy kérnek fuvart.

 Nagyon furcsa történetet osztott meg az interneten egy önkéntes segítő munkatárs.

Vasárnap voltunk Beregsurányban egész nap tolmácsolni és hazafele Budapestre hoztunk menekülteket. Sajnos nagyon sok a negatív tapasztalat. Több csoportot is láttunk, akik ráálltak a menekülteknek nyújtott segítség kihasználására. Egész nap több csoportot láttunk, akik a pelenkát, tartós élelmiszert, higiéniai csomagokat bőröndökbe, táskákba csomagolták.  Az önkénteseken meg látszott, hogy sokszor nyilvánvaló a helyzet, de nem merik őket elküldeni

 - kezdi történetét egy egyetemista.

De ennél durvább az, ami a haza úton történt. Szállítást ajánlottak fel Budapestig, amire jelentkeztek is ketten, majd indulás előtt egy személyt küldött még hozzájuk a helyi koordináló személyzet.

„Egy 60 körüli, szakadt, sovány nő volt. Nem akartunk ítélkezni, de nagyon furcsa volt.  A fővárosba érve a fél Budapesten átutaztatta magát, nem tudta a címet. Aztán felhívta a rokonait, akik egy gyanús, sötét helyen várták.  Ekkor megállás nélkül tovább hajtottunk és elkértük a papírjait. A nála lévő iratok ukránok voltak ugyan, de a születési év alapján 25 éves kellett volna legyen, nem 60. A nő kiszállt és sietve távozott, a "rák egye... " átkot kiabálva. A menekült nő, aki valóban menekült volt, elmondta, hogy félt mellette a kocsiban. Ez veszélyesebb, mint az ennivaló és más adomány harácsolása. Bizonyára tudják, hogy sok menekült minden pénzét és ékszerét elhozta magával célpontként tekintenek rájuk" - mesélte el a durva történetet. Megjegyezte: attól fél, hogy ez is annyira el fog terjedni, mint az unokázós csalás.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!