Létrehozva: 2021.06.02.

Vízben állt a zuglói lakás, segítség helyett kikapcsolták az áramot

Két, 100%-ban önkormányzati tulajdonban álló lakás is használhatatlanná vált Zuglóban. Az önkormányzat csak az egyik bérlőnek utalt ki szükséglakást, a másik család marad a szétázott otthonukban.

Az udvari lefolyó eldugulása miatt ázott szét teljesen két, 100%-ban önkormányzati tulajdonban álló bérlakás Zuglóban. Az internetre kikerült segélykiáltást követően az ügyet a XIV. kerület civil képviselője, Várnai László karolta fel.

Így néz ki az első emeleti konyha

Az első emeleti lakás konyhájában 5-7 centi vastagon állt a víz, a falakon folyt le, a mennyezetről nagy cseppekben csöpögött a víz, és a lakás elektromos rendszere is vizes volt, amikor a képviselő a helyszínre ment szétnézni. A második emeleti lakásnak a padlója, és a fürdőszobája vizes. Ebben a lakásban összesen heten laknak, többségük kisgyerek, akik esténként a vizes padlóra letett matracokon alszanak.

A mennyezetről csöpögött a víz

„Utalás nem történt, mert mai nap a Városgazdálkodási Zrt. megállapította, hogy a lakás nem életveszélyes, ezt úgy oldották meg, hogy a villanyt kikötötték. A bérlő és holmijai pedig újabb éjszakát tölt az öt centi vízben állva, csöpögő lakásban, immár áram nélkül” – írta május 27-én a képviselő a interneten. Várnai közben levélben kérte az önkormányzatot a szükséglakások kiutalására – ez azóta részben meg is történt a nyomás hatására.

„Most, miután egy hétig lakott a bérlő a szennyvíztől csöpögő, penészes lakásban, mert váltig állította a Városgazdálkodás Zrt. hogy a lakás lakható, hirtelen megváltoztatták a véleményüket és úgy tűnik, kiutalnak egy havária-lakást a bérlőnek” – nyilatkozta a képviselő a Ripost-nak, hozzátéve, hogy a második emeleti lakó ügye nem rendeződött. „Úgy tudom, hogy ott az áramot nem kapcsolták ki, csak a fürdőszobában a vizet, a konyhában azonban maradt vízvételezési lehetőség” – mondja Várnai. Mivel a beázást az udvari csatorna befolyó eldugulása, a szennyvíz visszatorlódása okozta, ennek megjavítása nem a bérlő, hanem a tulajdonos, azaz a zuglói önkormányzat, illetve a zuglói vagyonkezelő feladata lett volna. A zuglói bérlakások helyzete azonban már évek óta megoldatlan.

Az áldatlan állapotokról Várnai László készített videofelvételt:

Több sebből vérzik a bérlakások kérdése Zuglóban

„Az önkormányzat 114, 100%-ban önkormányzati tulajdonú házzal rendelkezik. Ezekben található a kerület közel 2000 bérlakásának fele, és az 500 üresen álló lakás egy része. Ezekre a házakra az elmúlt két évtizedben alig költöttek. Ha évente csak három házat rendbe tettek volna, a kerület nem így nézne ki. Ezek a házak, például a Nagy Lajos 104., a Cserei utca 3., az Ilka utcai házak a kerület szégyenei. A házakban, így az Ilka utca 13-ban is, komfort nélküli szoba-konyhás lakásokat találunk, a WC-k a folyosó végi közös blokkban helyezkednek el, sok lakásban nincs gáz, ezekben villannyal, gázpalackkal fűtenek. A lakásokban a konyha végében alakítottak ki fürdőszobát. A lakbérek politikai óvatosságból évtizedek óta nem változtak, a 4-12 ezer forintos szociális lakbérek a piaci ár 20-40%-át érik el. Ennyiből még a minimális állagmegóvás sem jön ki. Ráadásul a lakók harmada még ezt a minimális lakbért sem fizeti ki. A lakbérek, a tartozások beszedésére az elmúlt ciklusban nem volt politikai akarat, ezért a nem fizetés egyre elterjedtebb lett. Ezek a lakások és házak milliárdos értéket képviselnek, de így most csak holt tőkeként, gondként működnek, a kerület vezetése pedig csak az eladható telket látja bennük” – fogalmazta meg véleményét Várnai.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mit szólnak a baloldali jogvédők, hogy Magyar Péter kínozta a feleségét?

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

mandiner.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

10 tuti húsvéti sütemény, aminek a locsolók is elkérik a receptjét

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett