Karácsony belesodorna minket a háborúba

POLITIK
1 éve

Rusvai Miklós tiszta vizet öntött a pohárba, ezt gondolja a kamaszok oltásáról

Minden szülő felteszi magának a kérdést, vajon beoltassa -e gyermekét a kamaszok számára is engedélyezett Pfizer vakcinával. Íme a virológus véleménye!

Már lehet oltásra regisztrálni a 12-15 év közötti gyerekeket a kormány döntésének értelmében – ezt a csütörtöki kormányinfón Orbán Viktor jelentette be. A gyerekek oltása önkéntes, de szülői engedélyhez kötött. Prof. dr. Rusvai Miklós virológus elmondta, nyugodtan oltathatjuk a gyermekeinket is.

Fotó: MTI

A 12-15 éveseket szintúgy a vakcinainfo.gov.hu honlapon lehet regisztrálni, amit a szülőnek kell megtenni, a gyermek neve, életkora, lakcíme, taj-száma megadása után a saját elérhetőségeit feltüntetve. Az érvényesítés néhány napba telhet, ezt követően lehet az oltásra időpontot foglalni az eeszt.gov.hu honlapon. Az oltás előtt a szülőnek hozzájáruló nyilatkozatot kell kitölteni.

A Pfizer már márciusban bejelentette, hogy készítményük a 12-15 éves korcsoportban végzett harmadik fázisú klinikai vizsgálat alapján biztonságos és különösen hatékonyan védi a koronavírus okozta betegségtől a fiatalokat. Az oltási reakcióik és a mellékhatások a felnőttekéhez hasonló, de jóval ritkábban fordulnak elő. Az Európai Gyógyszerügynökség május végén engedélyezte 12-15 évesek Pfizerrel történő oltását. A Pfizer mellett a többi vakcinagyártó is teszteli – kisebb dózissal – a gyerekek oltását 6 éves koról.

Számos országban oltják őket

Nem mi vagyunk az első ország, ahol gyerekeket oltanak. Kanadában világelsőként május elején kezdték a 12-15 évesek vakcinálását, rá két hétre már az USA-ban is így tették. Júniusban csatlakozott a gyerekek vakcinálásához Izrael, Horvátország, Románia, Szerbia, és Szlovénia is. Lengyelország pedig hazánkkal egy időben kapott engedély a gyerekek oltására.

Dr. Rusvai minden szülőt megnyugtat Fotó: YouTube

Ősszel jöhetnek a kisiskolások

Prof. Dr. Rusvai Miklós virológus a Borsnak elmondta, hogy biztonságos a kicsik oltása.

A koronavírus ellen jelenleg azért a 12 éves korosztály fölött oltunk, mert mostanáig eddig a korcsoportig zárult le biztató eredményekkel a klinikai 3-as vizsgálati fázis a Pfizer esetében, amit az Európai Gyógyszerügynökség is jóváhagyott. A Pfizer mellett a többi gyártó is teszteli készítményét, egészen 6 éves korig is folyamatban vannak a vizsgálatok.Várható, hogy az őszig már az iskoláskorú gyerekeknek is lesz vakcina, és az eredmények alapján több típusú koronavírus elleni oltásból választhatunk majd”- mondta a szakember a Bors napilapnak.

Nem merült fel probléma

Magyarországon a koronavírus legfiatalabb áldozata egy 14 éves lány volt, márciusban pedig két nyirokrendszeri betegségben szenvedő 16 éves hunyt el. A gyerekeknek és a fiataloknak óriási szerepük van a vírusterjesztésben.

Persze a legideálisabb az lenne, ha a felnőtt lakosság beoltásával érnénk el a nyájimmunitást, de ehhez több, mint 1,5 millió embernek kéne felvennie az oltást és erre jelen állás szerint őszig elég kevés esély van” – tette hozzá a szakember. Minden covid-fertőzött gyerek vagy felnőtt lehetőséget ad egy ellenállóbb, vagy veszélyesebb vírusvariáns kifejlődésére

Fotó: Tim Reckmann / CCNull

Erre figyeljen az oltásig

Amíg nem kapja meg a gyermek a vakcinát, vagy nem oltható korosztályba tartozik, az általános járványügyi óvintézkedések betartásával – a maszkviseléssel, fizikai távolságtartással, rendszeres kézfertőtlenítéssel és kézmosással – csökkenthetjük a gyerek megfertőződésének esélyét. A teljes védettséget csak az oltások felvételével lehet elérni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Van, ahol ezer dollárt is elkérnek egy adag fagylaltért

origo.hu

Az Everesten hagyják Suhajda Szilárd holttestét

borsonline.hu

Háborgás Marics Peti miatt, a legendás műsorvezető végstádiumú rákban szenved - ez történt a héten

vg.hu

Reneszánszát éli a hadiipari hírszerzés az ukrán fronton

metropol.hu

Így döntött a család: Suhajda Szilárd teste az Eversten marad

vg.hu

Abramovics és a titkos 117 millió euró – kémtörténet egy holland kis csapat nyomán

origo.hu

Hamarosan komoly meglepetés érheti az ukránokat

travelo.hu

Fegyverropogás és lovas vitézek: Képeken a Tatai Patara

ripost.hu

„Szilárdhoz méltó gondolatok” – így búcsúzott a magyar énekes Suhajda Szilárdtól

ripost.hu

„Bátor hegymászót veszítettünk el” – Klein Dávid gyászolja jóbarátját

ripost.hu

Lebuktatták a rajongók Nótár Mary-éket

ripost.hu

Súlyos döntést hozott Suhajda családja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Karácsony belesodorna minket a háborúba

POLITIK

Elképesztő! Eva Kaili visszaül az Európai Parlamentbe

POLITIK

Karácsony egyértelműen elkötelezte magát a háború mellett

POLITIK

Itt a videóbizonyíték: Baloldali politikusok rontottak a rendőrökre

POLITIK

Szörnyű fájdalmak gyötrik, 14 évesen már járni sem tud az élsportoló Bogi

POLITIK

Lavrov: Már Oroszország feldarabolásáról beszélnek

POLITIK

A lengyelek ellenzik a brüsszeli migránspolitikát