Létrehozva: 2020.09.18.

Kocsis Máté: A baloldali pártokra nem lehet számítani a járvány elleni küzdelemben

A Fidesz-KDNP-frakció minden feltételt biztosít a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok szezonnyitó frakcióülését követő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón beszélt a járványhelyzetről.

Fotó: MTI

A frakcióvezető hangsúlyozta: a Fidesz-KDNP-nek kell megteremtenie a járványügyi védekezés parlamenti hátterét, mert a koronavírus-járvány első hullámának szomorú tapasztalata az volt, hogy a baloldali pártokra nem lehet számítani a járvány elleni védekezésben. Tavasszal nem szavazták meg a baloldali pártok a védelmi intézkedéseket, nem támogatták a veszélyhelyzet meghosszabbítását, kamuvideókkal próbálták lejáratni a magyar egészségügyet, és külföldön rágalmazták Magyarországot – mondta Kocsis Máté.

„Ha parlamenti döntéseket kell majd hoznunk (...), akkor csak magunkra számíthatunk, a Fidesz-KDNP-n fog múlni, hogy sikeresen tudunk-e védekezni a járvány elleni védekezés második hullámában is” – fogalmazott.

A frakcióvezető kifejtette: a nemzeti konzultációból az derült ki, hogy az emberek azt várják, a koronavírus-járvány második hullámát másként kezelje a kormány, mint az elsőt. Magyarországnak működnie kell, a munkahelyeket meg kell védeni – ez áll a gazdasági intézkedések középpontjában -, és biztosítani kell az iskolák, óvodák működésének feltételeit – hangoztatta, hozzátéve: folyamatosan várhatók kormánydöntések, szektorális intézkedések. Arról is beszélt, hogy az Országgyűlésnek szintén működnie kell, így a parlament a szokásos kéthetes ülésezési rendben végzi majd munkáját, és meg fogják teremteni a lehetőséget, hogy a Ház a lehető leggyorsabban tudjon döntéseket hozni.

Forrás: kdnp.hu

Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője elmondta: a képviselőcsoport is azon az állásponton van, hogy a parlamentnek működnie kell, és a képviselőknek fokozott a felelőssége. Meg kell hozni azokat a döntéseket, amelyek az emberek életét megóvják, és haladnia kell az országnak előre – mondta, hangsúlyozva: a kormánypártoknak kell biztosítani a többséget a parlamentben. Jelezte: hétpárti egyeztetés volt az Országgyűlés működéséről, és úgy tűnt, egyetértés van abban, hogy a biztonsági szabályok betartása mellett, de a tavaszihoz hasonló módon, működnie kell a parlamentnek.

Kitért arra, hogy elvárják a kisebbik kormánypárt képviselőitől a maszk viselését, és a kézfertőtlenítést. Fontosnak tartotta a testhőmérséklet mérését, a távolságtartást is. Külön kiemelte az idősek védelmét, az ennek érdekében a szociális intézményekre és kórházakra elrendelt intézkedéseket. Úgy látják, hogy a magyar kormány az első hullám során eredményesen védekezett, ezt mutatják a számok is. Jelezte: frakcióvezetőként áttekintette a KDNP által eddig benyújtott, kezdeményezett javaslatokat, és folyamatosan egyeztet a frakció tagjaival. Az őszi ülésszak alatt igyekeznek még nagyobb aktivitást mutatni, a családok támogatását még eredményesebbé tenni, illetve a teremtett világ védelmét is kiemelten megjeleníteni. Ugyanakkor most elsődleges a járvány elleni védekezés – rögzítette Simicskó István.

Kocsis Máté arra a kérdésre, hogy ha intenzívebb lesz a második hullám, a parlament online ülést tart-e, elmondta: szó volt erről, ezt az ellenzék kezdeményezte, de a jogszabályi környezet ehhez nem adott. A járványügyi szabályok maradéktalan betartása mellett az Országgyűlésnek normál rendben működnie kell – jelentette ki. További felvetésre elmondta: a testhőmérséklet-mérést jogi értelemben nem teszik kötelezővé, de a Fidesz-frakció képviselőinek erősen ajánlott. Ha ezt nem tartják be, az érintett képviselőre bírságot szabnak ki – jelezte. Az Országgyűlés működése szempontjából nem megengedhető, hogy valaki a saját felelőtlenségével magát vagy másokat veszélyeztessen. Ez vonatkozik a maszk viselésére és a kézfertőtlenítésre is – tette hozzá.

Kocsis Máté szintén kérdésre elmondta, a második hullám tetőzése télre várható. Az ősz és a tél el fog menni a járvány elleni védekezéssel – mutatott rá. Megjegyezte: ez a szakemberek becslése, ami változhat. A járvány most nagy mértékben a 40 év alattiaknál van jelen, arra kell nagyon vigyázni, hogy az idősek közé minél kevésbé törjön be.

Újabb koronavírus-törvény, rendkívüli jogrendre vonatkozó jogszabály megalkotása most nem indokolt, a rendelkezésre álló jogszabályok most megfelelőek – közölte.

Kocsis Máté arról, hogy milyen együttműködésre számít a főváros vezetésével a járvány második hullámakor a gazdasági hatásokat enyhítendő, azt mondta: Budapest vezetése egyfajta Facebook-önkormányzást folytat, amiből egy kormányellenes testtartás olvasható ki. Ráadásul arra sem hajlandók, hogy nyugati példákat, például a római, bécsi intézkedéseket megnéznék. Egyetlen olyan intézkedés sincs, ami a budapesti vállalkozások pénzügyeit segítené, ugyanakkor ha van önkormányzat, amelyiknek pénze van, az a fővárosi – közölte. Megjegyezte: Karácsony Gergelynek szolidaritás a kampányban van, bajban nincs.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egy 10 éves gyermek 38 másodperc alatt győzte le a többszörös világbajnok sportolót

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

magyarnemzet.hu

„A City legyőzi az Arsenalt, de bajnok egyik csapat sem lesz”

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

mindmegette.hu

Húsvéti sonkás-sajtos párnácskák, amiből egy tepsi biztosan nem lesz elég

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

ripost.hu

Imádnivaló: így simogatta terhes pocakját Iszak Eszter

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút