Létrehozva: 2020.08.18.

Kiemelkedő támogatást kapnak a magyar családok

Üdvözli a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK), hogy a kormány számos intézkedéssel támogatja a magyar családokat és szolgálja azok gyarapodását.

A szervezet a szülőknek összegyűjtötte, mely intézkedések segíthetik az iskolás és óvodás korú gyermekek családjait.

Ingyen tankönyv

2013-ban indult el az ingyen tankönyv-program, melynek köszönhetően 2019-ben szociális alapon már a diákok 85 százaléka részesült ingyenes tankönyvellátásban. A 2020/2021-es tanévtől kezdve pedig már minden nappali tagozatos diák, csaknem 1,2 millió tanuló ingyenes tankönyvellátásban részesül. A járványhelyzet ellenére a kormánynak sikerült megoldani, hogy tanévkezdésre eljussanak az iskolákba a tankönyvek, amelyek kiszállítása augusztus elején már elkezdődött.

Ingyenes és kedvezményes étkeztetés

Az idei tanévben is folytatódik a gyermekek ingyenes és kedvezményes étkeztetése. Azok a szülők, akik gyermekei közoktatásban részt vesznek, már legalább egyszer a tanévben találkozhatnak a gyermekétkeztetési támogatás igénybevételéről szóló nyomtatvánnyal. A kérelem benyújtása írásos formában történik az étkezést biztosító intézménynél, az „Igénylőlap normatív étkezési térítési díjkedvezmény igénybevételéhez” című nyomtatvány kitöltésével, a megfelelő igazolások csatolásával – emlékeztet a Fiatal Családosok Klubja. A bölcsődékben és óvodákban ingyenes az étkeztetés azon gyerekeknek, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, vagy aki saját maga, illetve testvére tartósan beteg vagy fogyatékos, valamint akit nevelésbe vettek. Ingyenesen étkezhet az a gyermek is, aki olyan családban él, ahol a három, vagy ennél több gyermeket nevelnek a szülők, tehát nagycsaládosoknak minősülnek. Az a gyermek, aki olyan családban él, ahol az egy főre eső jövedelem nem éri el a kötelező legkisebb minimálbér nettó összegének 130 százalékát szintén ingyen étkezhet.

Előrehozott családi pótlék

A szervezet üdvözli azt is, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagy segítség a családoknak, hogy a szeptemberi családi pótlékot már augusztus utolsó hetében folyósítja a Magyar Államkincstár, ezzel is megkönnyítve az iskolához szükséges kellékek beszerzését.

Iskolakezdési támogatás

A munkáltató döntésétől függően támogathatja a munkavállalók gyermekeinek iskolakezdését. Fontos tudnivaló, hogy dönthet úgy a munkáltató, hogy mindkét szülő kap iskolakezdési támogatást, akár abban az esetben is, ha ugyanazon munkáltatónál dolgoznak. Ennek feltétele, hogy a szülő családi pótlékra legyen jogosult. Az iskolakezdési támogatás, mint választható cafeteria elem nagy segítséget képes nyújtani családoknak az alapvető tanszerek beszerzéséhez. A juttatás csak papíralapon vagy elektronikus formában kibocsátott utalvány formájában adható. Az utalvány a tanév első napját megelőző 60. naptól a kibocsátás évének utolsó napjáig használható fel. Igényelni írásos formában lehet a munkáltatónál, ehhez egy nyilatkozatot kell tenni az iskolakezdési támogatásra való jogosultság fennállásáról. A támogatás összege gyermekenként a minimálbér 30 százalékát nem haladja meg.

Beiskolázási támogatás

Idén is több önkormányzatnál lehet igényelni beiskolázási támogatást, amelynek összege általában 6-20 ezer forint. Fontos azonban, hogy a diák lakcíme az adott településen legyen, Budapest esetén, az adott kerületnél lehet érdeklődni a támogatásról, melynek mértéke városonként, kerületenként eltérhet. További, családokat segítő intézkedésekre is sor került a 2020-as évben.

Ingyenes KRESZ-vizsga és tréning

Ingyenes vezetéstechnikai tréningen vehetnek részt a csed-, gyed-, gyes-ellátásban részesülők és a húsz év alatti fiatalok. Azok a fiatalok, akik a vészhelyzet ideje alatt betöltötték a KRESZ-tanfolyam 20 éves igénylési korhatárát, ők veszélyhelyzet megszűnése után hat hónapig még élhetnek a lehetőséggel.

Ingyenes nyelvvizsga

Idén július elsejétől a cseden, gyeden és gyesen lévő anyák is igénybe vehetik a nyelvvizsga visszatérítésének lehetőségét. Azok az édesanyák, akik a veszélyhelyzet ideje alatt betöltötték a nyelvvizsga 35 éves igénylési korhatárát, ők veszélyhelyzet megszűnése után hat hónapig még élhetnek a lehetőséggel.

A Fiatal Családosok Klubja egyúttal üdvözli, hogy a kormány által előterjesztett 2020-as költségvetés fókuszában a családvédelmi akcióterv végrehajtása áll. A cél az, hogy Magyarország családbarát hely legyen, ahol a gyermek az első. Mindezek tudatában indul az idei tanév, melyet a kormány a normális, megszokott menetrend szerint tervez elindítani – írják.

– Jelen helyzetben bízunk abban, hogy az idei tanév nem különbözik majd az eddig megszokottaktól. A 2020-as év megtanított bennünket arra, hogy a családok ereje az összefogásban rejlik. Különböző családok segítették egymást az online térben, reméljük ez a segítőkészség és odafigyelés a jövőben is megmarad – teszik hozzá.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli: ezt lépi a kormány a háborús üzemanyagárak miatt!

origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

metropol.hu

Megrendülten jelentették be a hírt, elhunyt a kiváló magyar sportoló

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

metropol.hu

Bodrogi Gyula párja: "Ez a mai napig szerelem!"

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

origo.hu

Több idős nő is felébredt a halottasházban - horrorfilmbe illő események játszódtak le

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

A DK, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll

POLITIK

Tüntetéshullám az amerikai egyetemeken

POLITIK

14 év alatt négyszeres lett a bölcsődei dolgozók bére

POLITIK

Drasztikus megszorítások várhatók Németországban