2 éve

Nézőpont Intézet: Orbán Viktor elfogadottsága ötéves csúcsra nőtt

A kormányoldalhoz tartozó politikusok népszerűbbek az ellenzéki politikusoknál.

Az ellenzéki politikusok között egy olyan sincs, akit többen szeretnének fontos politikai pozícióban látni, mint ahányan elutasítják politikai szerepvállalásukat – derül ki Nézőpont Intézet Origo birtokába került legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A miniszterelnök elfogadottsága az elmúlt 5 évben egyszer sem volt ilyen magas, jelenleg a lakosság 57 százaléka szeretné őt továbbra is fontos politikai pozícióban látni.

Nem csak a miniszterelnök, de több kormánytag is profitált politikailag a koronavírus elleni hatékony fellépésből.

2019 decemberéhez (a legutóbbi vizsgálathoz) képest Gulyás Gergelyt 14, Szijjártó Pétert 10, Varga Mihályt pedig 9 százalékponttal többen szeretnék fontos politikai pozícióban látni.

Az előző héten végzett kutatás azt is megmutatja, hogy jelenleg nincs egyetlen olyan ellenzéki politikus sem, akit többen szeretnének vezető szerepbe juttatni, mint ahányan elutasítják őket.

A lakosság 36 százaléka ugyan fontos politikai pozícióban szeretné látni Karácsony Gergelyt (ezzel ő a legkedveltebb ellenzéki politikus), de ennél több, minden második válaszadó elutasítja őt. Fekete-Győr András ismertsége alacsony (10-ből 4 ember tudja csupán, kiről van szó), ráadásul elutasítottsága még az őt ismerők körében is kétszerese a támogatottságának. A lakosság továbbra is Gyurcsány Ferenc politikai szerepvállalását utasítja el a leginkább, a válaszadók 78 százaléka nem szeretné őt fontos pozícióban látni.

Forrás: Nézőpont Intézet

Az Orbán Viktor munkájával elégedetlenek aránya jelenleg a szavazókorúak mindössze egyharmadát teszi ki, utoljára 2015 októberében volt ilyen alacsony ez a mutató.

Az eredmények nem meglepőek az uniós tárgyalások és a koronavírus-járvány hatásai ellen hozott, világviszonylatban is kifejezetten hatékonynak mondható intézkedések sikere láttán. A járvánnyal kapcsolatos sikeres kormányzati védekezés ezzel párhuzamosan kényszerpályára állította az ellenzéki politikusokat, melyről azóta sem tudnak letérni. A népszerűség szempontjából előny a kormánytagok számára, hogy a Fideszre szavazók egységesek, míg az ellenzéki közös listára szavazók meglehetősen megosztottak az ellenzéki politikusokat illetően: míg a Fideszre szavazók között kifejezetten alacsony a kormánytagok elutasítottsága (3 – 12 százalék), addig az ellenzékre szavazók az egyes ellenzéki politikusokat jóval negatívabban ítélik meg, 15-62 százalékuk nem szeretné az egyes ellenzéki politikusokat fontos pozícióban látni.

A Nézőpont Intézet szerint ez két dologra is rávilágítja a figyelmet: Egyrészt arra, hogy továbbra sem látni olyan ellenzéki politikust, aki miniszterelnök-jelöltként sikerrel vehetné fel a harcot a 2022-es országgyűlési választásokon Orbán Viktorral szemben. Másrészt pedig arra, hogy az ellenzéki közös lista több konfliktust is előhozhat a baloldalon, főként Gyurcsány Ferenc és felesége népszerűtlensége miatt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szenzáció: kirúgják a Bayern München edzőjét

origo.hu

Csuti elmondta legnagyobb félelmét

metropol.hu

Szívszorító, Amerikából üzentek a Sztárban sztár előadójának - Videó

vg.hu

Zelenszkij bekeményít: Nem tud kivergődni saját csapdájából a finn miniszterelnök

ripost.hu

DNS-teszt: sokkoló dolog derült ki Beethovenről

vg.hu

Érzékeny pontra szúrtak a szankciók: elfogytak a holttestek Oroszországban

origo.hu

Óriási változás jön Curtis életében

astronet.hu

Emberségből vizsgázunk, amikor a Mars a Rákba lép, és a Szaturnusszal trigonba kerül

ripost.hu

Lehetetlen teszt: 10-ből 9 ember nem tudja mindhárom választ

ripost.hu

Botrány! Azariah dalával gyalázták meg Jimmy emlékét

mindmegette.hu

Játssz és Nyerj! Húsvéti finomságokkal és sütésre kész hírességekkel érkezik az Ide süss! legújabb évada(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Áremelkedések? Brüsszelt teszi felelőssé a legtöbb magyar

POLITIK

Bevallotta a 13 éves tini: ő fojtotta meg 4 éves kistestvérét

POLITIK

Egyre erősebb a migránsellenes hangulat Németországban

POLITIK

A hír igaz: Varga Judit elválik a férjétől

POLITIK

Elképesztően megnőtt a migránsok száma Európában

POLITIK

Oroszország atombombát dob azokra akik...

POLITIK

Nukleáris armageddon közeledik!

POLITIK

Peking szerint ismét provokálnak az amerikaiak