A Nemzeti Összetartozás Napja: Ez ad erőt a magyarságnak!

POLITIK
2 éve

Brüsszelben ismét európai migrációs paktum kidolgozásával vannak elfoglalva

Azért is szükséges az együttműködés Törökországgal, mert hamarosan a világ 10 legnagyobb gazdasága közé tartozik majd, a közép-európai országoknak nyitott a gazdaságuk, „nyilvánvalóan nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy a világ legdinamikusabban fejlődő gazdaságát kihagyjuk exportcélpiacaink közül” – minderről Szijjártó Péter beszélt, miután a V4-ek és Törökország megbeszélést folytatott.

A visegrádi négyek (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) egyetértettek abban, hogy szoros, stratégiai jellegű együttműködésre van szükség Törökországgal - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az érintett országok külügyminisztereivel az Európai Unió és Törökország kapcsolatáról videokonferencián folytatott egyeztetés után kiemelte: a koronavírus-járvány idején is megtapasztalhatták, hogy a jó kapcsolat Törökországgal segíthet a védekezésben. Magyarország is importált védőeszközöket, anyagokat Törökországból.

Nem lehet őket kihagyni

Azért is szükséges az együttműködés Törökországgal – folyatta -, mert hamarosan a világ 10 legnagyobb gazdasága közé tartozik majd. A közép-európai országoknak nyitott a gazdaságuk, „nyilvánvalóan nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy a világ legdinamikusabban fejlődő gazdaságát kihagyjuk exportcélpiacaink közül” – mondta. Hozzátette: a gazdasághoz szorosan kapcsolódó energetikai kérdésekben is érdekazonosság áll fenn közöttük. A közép-európai országok a nukleáris energiát is használják az országaik energiaellátásáért, és Törökország is elkötelezett a nukleáris energia békés célú felhasználása mellett. Nyugat-Európában, az európai intézményekben ugyanakkor megkérdőjelezik a nukleáris energia fontosságát, azt, hogy a tagországok felhasználhassák – mondta. „Mi ugyanakkor úgy látjuk” – fűzte hozzá -, hogy az országok energiaellátásának forráseloszlása nemzeti kompetencia. A miniszter előrevetítette: a nukleáris energetikai együttműködés fontos terep lesz Törökország és a közép-európai országok kapcsolatában.

Fizessék ki a 6 milliárd eurót

Az Európai Unió és Törökország együttműködésében a legfontosabbnak a migráció féken tartását nevezte a miniszter. Ha Törökország nem állítja meg a rajta keresztül Európába tartó migránshullámokat, ha a török-görög határon át tudnak törni a migránsok, akkor napok kérdése, hogy megjelenjenek Magyarország déli határánál – mondta. Szijjártó Péter ezért azt javasolta, az Európai Unió fizesse ki a Törökországnak megígért 6 milliárd eurót, mert – mint mondta – ez nem nagy összeg ahhoz képest, amekkora károkat ellenőrizetlen migránshullámok okoznának. Hangsúlyozta, hogy már nemcsak kulturális és biztonsági kockázatokat jelent a migráció, hanem a koronavírus-járvány miatt nagyon komoly egészségügyi rizikót is.

A miniszter azt kérte a V4-ek külügyminisztereitől, erősítsék meg azt az álláspontjukat, hogy a közép-európai országok nem fogadnak el kvótákat, nem hajlandóak illegális migránsokat befogadni. Beszámolója szerint ezt meg is tették. Megjegyezte, európai intézményekben, Brüsszelben ismét „európai migrációs paktum kidolgozásával vannak elfoglalva”.„A migrációt nem menedzselni, hanem megállítani kell” – mondta, hozzátéve: a segítséget kell odavinni, ahol baj van, vagyis a migrációt kiváltó okokat kell megszüntetni.

Meg kell erősíteni a líbiai parti őrséget

A videokonferencián beszámolt csütörtöki máltai látogatásáról is, amelyen ismertette: Magyarország támogatja azt a máltai javaslatot, hogy európai forrásból erősítsék a líbiai parti őrséget ahhoz, hogy megakadályozhassák migránsok hajóra szállását Európa felé. Beszámolt arról is, hogy az Európai Unió újratárgyalja az afrikai, karibi és csendes-óceáni térséggel kötött megállapodását, amelyet a nyugat-európaiak Szijjártó Péter szerint azért tartottak fontosnak, mert egyfajta „legális csatornát” biztosított azoknak, akik ezekből a térségekből érkeztek Európába munkát vállalni. A miniszter ugyanakkor az európai álláspontnak és ennek a megállapodásnak az újragondolását javasolja, mivel a koronavírus miatt sok százezer európai vált munkanélkülivé, és – emelte ki – az európai országoknak elsősorban a saját állampolgáraiknak kell állást biztosítaniuk. Szijjártó Péter elmondta: a V4-ek csoportjában Csehország elnöksége lejár, júliustól Lengyelország veszi át a csoport vezetését.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő fordulat: Oroszországot támadták meg az ukránok, új szintre lépett a háború

origo.hu

Hivatalos bejelentés: 800 UFO-rejtélyt vizsgál a NASA

borsonline.hu

Bomba alakot villantott Laky Zsuzsi, ő a magyar J.Lo

ripost.hu

Ledobta a melltartót a háromgyermekes színésznő: félmeztelenül pózolt

vg.hu

Őrületes játékoskeringő várható a nyáron: ezek lehetnek a legnagyobb transzferek

origo.hu

Elviselhetetlen sztárok: kikkel a legrosszabb együtt dolgozni?

travelo.hu

A legnagyobb csalódást okozó turisztikai látványosságok Európában

ripost.hu

Nagy a baj, rossz hír érkezett a börtönbe zárt Galambos Lajcsiról

ripost.hu

Alig takarta valami Tóth Andi bájait

ripost.hu

Lebukott: egy 25 éves nővel csalta meg férje a népszerű színésznőt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A Nemzeti Összetartozás Napja: Ez ad erőt a magyarságnak!

POLITIK

Berágtak a lengyelek Brüsszelre: "Ez már a botrány kategóriája"

POLITIK

A Biden-család sötét oldala: Kábítószer és prostituáltak: új fotók

POLITIK

Lakásból lopták ki Újpesten Lufit, a kiskutyát, a rendőrség nyomoz

POLITIK

12 ezer ukrán férfi menekült el a sorozás elől

POLITIK

Kétszer annyi migráns érkezik Olaszországba, mint tavaly

POLITIK

Németh Szilárd: A rezsicsökkentés működik

POLITIK

„Meg kell őriznünk ezt a kultúrát, ez a közös kincsünk”