Létrehozva: 2020.01.29.

Magabiztos előnnyel vezet a Fidesz-KDNP a Nézőpont felmérése szerint

A Fidesz-KDNP országos listájára a biztos szavazó pártválasztók 50 százaléka szavazna egy most vasárnapi voksolás esetén ez derül ki a Nézőpont Intézet reprezentatív közvélemény-kutatásából..

A kormánypártok népszerűsége töretlen, az ellenzék házon belüli versenyét a Momentum Mozgalom vezeti, őket a választási részvételüket biztosra ígérők 13 százaléka támogatja, míg a Jobbik és a DK fej-fej mellett állnak 10-10 százalékkal.

Fotó: MTI

A Fidesz-KDNP a leadott listás szavazatok 50 százalékát szerezné meg egy most vasárnapi választáson. A kormánypártok magas népszerűsége stabil, 2020 januárjában is minden második aktív pártválasztó (50 százalék) a Fidesz-KDNP-vel szimpatizált. Emiatt látható, hogy nemcsak a győri megismételt időközi polgármester választást nyerte meg kényelmes többséggel a Fidesz-KDNP jelöltje, hanem a kormánypártok egy aktuális országos választáson is magabiztos győzelmet aratnának. Az ellenzéki pártok támogatottsága az önkormányzati választások óta stagnált, elmozdulásokat csak az egyes pártok szavazótáborának aktivitása miatt lehetett látni.

Az ellenzéki pártok közül a Momentum listája 13 százalékot szerezne egy most vasárnap tartandó választáson. A magyarországi parlamenti képviselettel nem rendelkező erő 3 százalékponttal előzi meg Gyurcsány Ferenc pártját, a Demokratikus Koalíciót (10 százalék), valamint a hétvégén elnöki székbe került Jakab Péter vezette Jobbikot (10 százalék). Az MSZP-P szövetség (5 százalék) szavazótáborának mérete alapján ezúttal sem tudná átlépni a két párt közös listaállítása esetén érvényes 10 százalékos bejutási küszöböt, sőt támogatottságuk annyira lecsökkent, hogy önerőből egyik párt sem jutna parlamenti mandátumhoz. Az MSZP ugyanis 4, a Párbeszéd pedig 1 százalékon áll a választási részvételüket biztosra ígérők körében. Hasonló gondokkal küzd több ellenzéki párt is: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az LMP 4-4 százalékos támogatottsággal bír, a Mi Hazánk Mozgalom pedig 3 százalékot kapna listán most vasárnap.

A fenti eredmények alapján látható, hogy kettő, de még egy közös ellenzéki országos lista sem jelentene győzelmet az ellenzéki pártok összefogása esetén. A Fidesz 50 százalékos eredményét a hét potenciális ellenzéki platformot (Momentum Mozgalom, DK, Jobbik, MSZP-P, MKKP, LMP) összefogó együttes lista sem érné el. Sőt, egy esetleges közös ellenzéki lista támogatottsága is elmaradhat az egyes ellenzéki pártok külön-külön mért támogatottsági adatainak összegétől.

A teljes népesség körében a Fidesz-KDNP támogatottsága jelentős (41 százalék), a kormánypártokon kívül ugyanis egyetlen egy politikai párt sem ért el kétszámjegyű eredményt. A korábban látott Momentum-előny itt elapad, ami mutatja, hogy aktívabbak ugyan a párt szimpatizánsai, de a teljes népesség körében százalékra pontosan annyian vannak, mint a Jobbik (8 százalék) bázisa, és a DK (7 százalék) lemaradása is csak 1 százalékpontnyi ebben a dimenzióban. Az MSZP-P, az MKKP 4-4 az LMP 3, a Mi Hazánk pedig 2 százalékon áll a teljes népesség körében.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Más feleségével találkozgat a Házasság első látásra egyik szereplője - kép

origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

borsonline.hu

Mindenkit megdöbbentettek G.w.M-ék legújabb babás fotójukkal: "ikrek"

hirtv.hu

Szanyi Tibor: Hosszasan tudnék arról beszélni, hogy Magyar Pétert ki és miért „csinálta” fel + videó

ripost.hu

A markáns lehűlés csak a kezdet volt: még rosszabb, ami jön!

magyarnemzet.hu

A renitens Kárpátalja – menekülés Zelenszkij földi poklából

origo.hu

Majd kiesnek a szűk felsőből Penélope Cruz hatalmas mellei

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 15-21.: Ez a hét nagyon nagy lehetőségeket rejt

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Veszély Enyingen: iskola közelében vert tanyát egy ragadozó - Fotó

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Orbán Viktor: Június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból!

POLITIK

Meloni Tunéziában küzd az illegális migráció ellen

POLITIK

Brüsszelben félnek a nemzetállamoktól

POLITIK

Ismét fegyverszállítást sürgetett Ukrajnába a NATO főtitkár

POLITIK

- Ne lőjenek! - mondta Orbán Viktor az újságíróknak