Létrehozva: 2019.09.06.

Magyarország és Bulgária közösen lép fel a kvóták ellen

Magyarország és Bulgária európai szinten is kimagasló mértékben támogatja a családokat, szemben a migrációval – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és a külügyminiszter.

Magyarország és Bulgária között teljes a nézetazonosság a jövőt illető legfontosabb kérdésekről és a legfontosabb kihívásokra adandó válaszokról – közölte a tárcavezető, miután tárgyalt Marijana Nikolova bolgár miniszterelnök-helyettessel.

A tárgyaláson hangsúlyosan szerepelt a migráció kérdése, hiszen Bulgária részben a migránsok által használni szándékozott nyugat-balkáni útvonalon helyezkedik el, és napi szinten több mint száz migránst fordít vissza a határról.


MTI/Máthé Zoltán

„Két olyan országról beszélünk, akik saját családjaikat támogatják, (...) erőteljes családpolitikai rendszereket működtetnek (...) és európai szinten is kimagasló mértékben támogatják a családokat, szemben a migrációval.”

Ezt támasztja alá, hogy Magyarország és Bulgária közösen lépett fel a kötelező betelepítési kvótával szemben, és nem szavazta meg az ENSZ globális migrációs csomagját sem.

Szijjártó Péter közölte, továbbra is kitartanak amellett, hogy az Európai Unió külső határait meg kell védeni, és hogy a migráció biztonsági kérdés. Ezt nem csak szavakban, hanem tettekben is bizonyítottuk, hiszen a bolgár-török határon és Magyarország déli határán is kerítés áll – jegyezte meg.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a migrációs nyomás tovább nő, hiszen Törökországba az idei év első nyolc hónapjában 224 ezer illegális bevándorló érkezett, míg Görögországba az elmúlt két hónapban hatezren jöttek. A múlt héten pedig volt olyan nap, amikor 550-en, ami a legmagasabb szám a Törökország-EU-megállapodás életbe léptetése óta.


MTI/Máthé Zoltán

Mariyana Nikolova a közös kulturális és történelmi kapcsolatokkal összefüggésben arról számolt be: meg szeretnék ünnepelni a bolgár-magyar diplomáciai kapcsolatok 100. évfordulóját, a két ország barátságának napját pedig novemberben rendezik majd.

A migrációról szólva kitért arra: Európának meg kell védenie saját polgárait, fontos a külső határok védelme és a migrációs nyomásnak való ellenállás.

Szijjártó Pétert a sajtótájékoztatón azzal kapcsolatban is kérdezték, hogy a berlini magyar nagykövet a német közmédia vezetőinek írt levelében kifogásolta a 2015-ös migrációs válságról szóló dokumentumfilm Magyarországra és Orbán Viktor kormányfőre vonatkozó kitételeit.

A külügyminiszter azt mondta: nem újdonság, hogy a 2015-ös események kapcsán „hazugsághadjárat” zajlik bizonyos nyugat-európai közegekben Magyarországgal szemben, és ezek a „hazugsághadjáratok” egyes esetekben a „történelemhamisítás határát súrolják”. Szijjártó Péter ezt visszautasította és érdekesnek nevezte, hogy a sajtószabadságra és a demokráciára oly sokat adó közegekben úgy születik meg egy ilyen anyag, hogy csak az egyik oldalt kérdezik meg.

A tárcavezető az uniós 7-es cikkellyel kapcsolatos meghallgatásra vonatkozó kérdésre válaszolva elfogadhatatlannak nevezte, hogy a finn elnökség az európai eljárási szabályokra és intézményközi viszonyokra „fittyet hány” az ülés előkészítése során. Mi a tényeken alapuló vitáknak hívei vagyunk, de a Magyarországnak járó tiszteletet meg fogjuk követelni – jelentette ki.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

vg.hu

Dől a pénz a leggazdagabb magyarhoz, rengetegen akarnak vele üzletelni

metropol.hu

Benkő László fia megvédte az Omega Testamentumot

origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

astronet.hu

Bika hava: 1 éves szültésnapi horoszkóp a Bika jegyűeknek

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Honvédelmi miniszter: Nincs NATO a nemzeti haderők nélkül

POLITIK

Az oltásellenesség mindannyiunk biztonságát veszélyezteti

POLITIK

Az európaiak elégedetlenek Brüsszellel és békét akarnak

POLITIK

Zelenszkij beismerte, Amerika nélkül nincs esélyük