Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2017.09.13.

Nem hiszünk a szemünknek: hihetetlenül elszállt itthon a vaj ára

Kétszer annyit kérnek ma a vajért a boltban, mint tavaly ilyenkor. Számos zsíros tejtermék, illetve az azokból készülõ sütemények ára is rekordokat dönt.

Hihetetlen: míg a 200 grammos magyar vaj tavaly augusztusban 349 forintba került az egyik szupermarketben, most ugyanott ugyanazért a márkáért 689 forintot kérnek. A Kunsági 100 grammos vaj ára is megduplázódott egy év alatt: 169 forintról 339 forintra emelkedett. Egy másik áruházláncnál pedig a 100 grammos belga vaj 2016-ban 199, idén szeptemberben pedig 399 forintot kóstál.

Drágább lett a vaj, mint a Nutella!

A vaj áremelkedése a cukrászdákra is kihat. A cukrászok évekig küzdöttek azért, hogy csak azok a termékek viselhessék a tradicionális magyar sütemények nevét, amik a klasszikus receptúra alapján készülnek, vagyis amik nem margarint, hanem vajat tartalmaznak. Ahogy Pataki Ádám, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének vezetőségi tagja lapunknak megjegyezte: a vaj és a tejszín ára is érezhetően magasabb, ami 20-25 százalékos drágulást hoz a cukrásztermékek terén.

Kevesebb a tehén, nagyobb az igény
Az Európai Unió két évvel ezelőtt eltörölte a tejkvótát, ami lenyomta a tej felvásárlási árát. Emiatt sok gazdálkodó csődbe ment – és kevés lett a minőségi tej. Időközben viszont kiderült, hogy a vaj egészségesebb a margarinnál, így tömegek kezdték el újra fogyasztani. Ráadásul Kína is felfedezte magának a magas tejzsírtartalmú táplálékokat, amiket Európából szerez be.
A helyzetet tovább nehezíti, hogy Magyarországon viszonylag alacsony, 3,8 százalékos a tej zsírtartalma, szemben a finnekkel, ahol 4,3 százalék. Így könnyen kiszámolható, hogy egy kiló 82 százalékos zsírtartalmú vajhoz hazánkban mintegy 22, Finnországban viszont csak 19 liter tej szükséges.

Már július 7-i számunkban figyelmeztettünk a tejföl drágulására. Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke akkor azt mondta: a hazai tejtermelők jobb árat kapnak külföldön, ezért nincs itthon elég alapanyag a vajkészítéshez.

– A szintén magas zsírtartalmú tejszínből egyenesen behozatalra szorul Magyarország. A kialakult helyzet miatt pedig nem csak vajból, de tejfölből is hiány lehet hazánkban – figyelmeztet most is a szakember.

Mivel váltható ki a vaj?
Az állati eredetű zsiradékot helyettesíthetjük margarinnal, kókuszzsírral vagy olívaolajjal. A kenyérre kenhetünk vaj helyett mézet, lekvárt vagy mogyorókrémet. Bizonyos esetekben a mascarpone szintén jó helyettesítő, desszert alapanyagnak is kiváló.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek