
Legjobb dinnye a piacon: így válaszd ki!
Ha nyár, akkor görögdinnye! Ha pedig görögdinnye, akkor legyen lédús, édes, finom az a gyümölcs! De hogyan tudjuk kiválasztani a legjobb dinnyét? Mutatjuk!
A nyári melegben nincs jobb szomjoltó, mint egy szelet lédús görögdinnye, amelynek édessége elbűvöl minket. Nyilvánvaló, hogy mindenki a legjobbat szeretné megtalálni, amikor a piacra megy és válogatni kezd a fényes héjú, gömbölyded formájú gyümölcsök között. Mik a a legfontosabb szempontjai a legjobb dinnye kiválasztásának? A Bors megmondja.

Legjobb dinnye a piacon: így válaszd ki!
1. Keresd a földfoltot!
Az egyik legfontosabb szempont, hogy megtaláljuk a számunkra legjobb görögdinnyét, ha megkeressük rajta azt a sárgás színű foltot, ami mutatja, hogy hol érintkezett a földdel érése idején. Ha a nyomat fehér vagy zöldes, akkor még éretlenül lett leszedve a dinnye, ha sárga, akkor tökéletes.
2. Milyen a kocsány?
A dinnyén lévő apró szármaradvány is árulkodó. Ha száraz és pöndörödött, az azt jelenti, hogy a dinnye beérett, és természetes módon száradt le a szár.
3. Kopogtassuk bátran a dinnyét!
Érdemes megkopogtatni a gyümölcsöt és figyelni a hangját. Ha mély, tompa, telt hangot hallunk, akkor valószínűleg érett, lédús dinnyével van dolgunk.
4. Milyen az alakja?
A gyümölcs alakja is beszédes: megmutatja, milyen arányban fejlődött benne a cukor és a víz, ennek megvizsgálása elengedhetetlen a legjobb dinnye kiválasztásakor.
5. Az apró repedés jó jel
Bár arra gondolnánk, hogy a dinnye száránál lévő apró hajszálrepedések esetleg sérülésből erednek, de ez inkább annak a jele, hogy a gyümölcs már teljesen beérett, és a belső nyomás növekedni kezdett. Ez az úgynevezett cukornyomás, ami akkor jelentkezik, ha a gyümölcs cukortartalma a maximumon van.







