
Ne dobd ki a cukkini héját: mutatjuk, hogy használd fel!
Ebből a sokoldalú zöldségből rengeteg fogy nyáron, hiszen finom, egészséges és sokoldalúan felhasználható. A cukkini héja is kincset ér, hámozás után ne dobd ki, mutatjuk, mi mindenre jó!
Alapvetően nem szokás meghámozni ezt a zöldséget, de ha már túl nagyra nőtt, akkor sajnos muszáj, hiszen kemény a héja. Kidobni nem kell, a cukkini héja rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, így ha már ti nem tudjátok megenni, add a növényeidnek! Mutatjuk, hogyan tudod felhasználni a kertben.

Tedd a komposztra
A komposztálás során a legegyszerűbb hasznosítani a cukkini héjában található anyagokat; egyszerűen csak dobd a kupacra, később a többivel együtt forgasd át.
Ásd el
A cukkini héja ültetéskor is nagy segítség lehet; ha most tervezel cserepes dísznövényeket telepíteni a kertedbe, az ültetőgödör aljára szórj belőle egy jó nagy marékkal, húzz rá egy kevés földet, és erre ültesd el a növényt. Ahogy bomlani kezd a cukkinihéj, folyamatosan adagolja majd a tápanyagokat.
Áztasd egy napig
A cukkinihéjból házi tápoldat is készülhet, aminek nemcsak a zöldségek és a virágok, de a szobanövények is örülni fognak. Tedd a héjat és a cukkinivégeket egy nagyobb befőttesüvegbe. Forralj vizet, és még melegen öntsd a héjakra, majd hagyd állni 24 órán keresztül. Szűrd le a levet, a héjakat tedd a komposztra, a tápoldattal pedig rendszeresen öntözd meg a növényeidet.
Tele van jóféle tápanyagokkal a cukkini héja
Kálium, kalcium, magnézium és kén is bőségesen található benne, ezekre pedig mindre szükségük van a növényeknek a fejlődéshez. Így vegyszermentesen táplálhatod őket, és a hulladéktól is megszabadulsz.






