Krausz Gábor
Ez a gyümölcs rendkívül egészséges, érdemes rendszeresen fogyasztani. A legjobb a saját termés, de a ribizli szedése igencsak időigényes folyamat. Ezzel a trükkel azonban pillanatok alatt végezhetsz a munkával.
Régen minden kiskertben volt egy-két bokor, vagy egész sor a kerítés mellett, és szerencsére újra kezd divatba jönni ez az egészséges bogyós gyümölcs a kertekben. A ribizli szedése azonban senkinek nem a kedvenc elfoglaltsága, hiszen aprólékos, hosszadalmas munka, és ha peched van, nemcsak meleged lesz, de még a szúnyogok is összecsípnek közben. Szerencsére van egy módszer, amivel könnyen és gyorsan leszedheted az apró bogyókat anélkül, hogy megsértenéd a bokrot; és ehhez mindössze egy bögrére és egy villára lesz szükséged.
A ribizli, vagy más néven ribiszke igazi egészségbomba, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, emellett magas a rosttatalma is, így az emésztést is segíti. A szüretelése elég trükkös, hiszen el kell találni az ideális időpontot: ha túl későn szeded, gyorsan tönkremegy, ha túl korán, akkor nagyon savanyú még. A piros ribizli általában már szedhető, de ne csak a szemedre, az orrodra is hagyatkozz, legyen illatos a gyümölcs, megkóstolva legyen édes. Érdemes a kora reggeli órákban szüretelni, mielőtt még felforrósodnak a napon a szemek. Ezután jöhet a ribizli szedése, de csipegetés helyett használj inkább villát!
A trükk rendkívül egyszerű: vigyél ki a bokrokhoz egy nagyobb tálat, ezt tedd félre, vedd magadhoz a bögrét és a villát, és menj a bokrokhoz. A villával fésüld bele a bögrébe a ribizliszemeket, ha megtelt a bögre, öntsd a tartalmát a tálba, és folytasd a szüretelést; ahogyan ebben a videóban láthatod.