
Most dől el a kertben, hogy fog-e teremni a paprika: erre kell figyelni
Lecsónak való, kápia vagy kaliforniai: minden fajtáját szeretjük, de legfinomabb az, amelyik a kertünkben terem. A paprika gondozása alaposan feladhatja a leckét, főleg a nagy nyári hőségben, de ha most mindent jól csinálsz, rengeteg termésed lesz.
A legtöbb veteményesben legalább néhány tő biztosan megtalálható belőle, és nem véletlen, hiszen nemcsak a lecsóba, de szendvicsbe és savanyúságnak elkészítve is páratlan. A paprika gondozása nagy odafigyelést igényel, hiszen ez a növény kényes mind a tápanyag-egyensúlyra, mind az öntözésre. Ha valamiben hiányt szenved, aprók lesznek a termései, és kevesebbet is hoz egy-egy tő. Mutatjuk, hogyan gondozd, hogy rengeteg paprikát takaríthass be!

1. Döntő a vízmennyiség
A paprika akkor érzi jól magát, ha rendszeresen locsolod, de nem mindegy, hogy mennyit kap: ha túl sok vizet adsz neki, ledobja a virágait, a terméskezdemények is lepotyoghatnak. Kis adagokban juttasd ki közvetlenül a tövekhez a vizet, és figyelj arra, hogy folyamatosan nedves legyen a talaj – ezt legkönnyebben mulcsozással tudod elérni, teríts 5-10 centi vastag szalma- vagy szénaréteget a tövek alá úgy, hogy a szárukhoz ne érjen hozzá. Ha kiszárad a földje, nemcsak kevesebb lesz a termés, de el is pusztulhat a növény. Időzítsd jól a locsolást: a legideálisabb, ha korán reggel adsz vizet a paprikáknak, és meglehet, hogy minden nap meg kell öntözd őket.
2. Sok tápanyagra van szüksége
A paprika gondozása során arra is figyelni kell, hogy ne fogyjanak ki a talajból a tápanyagok, hiszen tápanyagigényes a növény. Nitrogén, foszfor és kálium nélkül nem lesz megfelelő termés sem, ezért kell az ültetéskor a földbe kijuttatni ezeket a tápanyagokat szerves trágyával, érett komposzttal, vagy műtrágyával. Ha ezt nem tetted meg, a szezonban is van lehetőséged pótolni műtrágyával, vagy paprikáknak való, speciális tápoldattal.
3. A paprika gondozása során figyelj a jelekre
Érdemes néha átnézni a leveleket kórokozók, kártevők nyomai, és a tápanyaghiány jelei után. Ha elsárgulnak az alsó levelek, az nitrogénhiányra utalhat, ha a termések vége rothadni kezd, az kalciumhiányt jelenthet. De vírusok, baktériumok, gombák is megtámadhatják a töveket, a foltosodást, a levelek sodródását érdemes komolyan venni, és cselekedni. Ha bizonytalan vagy benne, hogy mi támadta meg a növényeidet, készíts fotót a betegségről, és vidd be a legközelebbi gazdaboltba, ahol tudnak megfelelő szert adni a kezeléshez.
4. Óvatosan bánj vele
Ha mindent megkap, a paprika a konyhakertben bőséges termést fog hozni, de nem mindegy, hogyan takarítod be. Vigyél magaddal éles metszőollót, úgy vágd le az érett paprikákat, mert ha szakítod, csavarod, azzal kárt tehetsz a növényben. Az első termések leszedése után nem ér véget a paprikatermesztés, betakarítás után locsold meg a növényt, hogy a még éretlen paprikák is be tudjanak érni.






