OTTHONKA

Szerző WB

Létrehozva: 2024.10.27. 18:30

Profi a horgolásban az egyetemista fiú, már az egész ország tőle vásárol

A diákmunkával megkeresett zsebpénzéből fonalakra, tűkre ruházott be, hogy önerőből kezdhessen bele a horgolásba. Horváth Bálint, vagyis a Made By Bálint megálmodója tanító bácsinak tanul, mellette pedig ellátja az országot extra cuki horgolt figurákkal.

Ha ismeretlenül kukkantanánk be a szobájába, biztosan nem az jutna eszünkbe, hogy egy 19 éves fiatalember birodalmában járunk. Bálint büszke rá, hogy a polcain fonalak, az ágyneműtartójában meg töltőanyagok vannak, mert gyerekkori álma valósult meg azzal, hogy kézműveskedik

Bálintnak ma már sikeres vállalkozása van

Egy teknős volt az első 

Ötödikes kora óta tudja, hogy gyerekekkel szeretne foglalkozni. Idén kezdte az egyetemet, tanító bácsinak készül. Azt is tudja, hogy más területen jobban kereshetne, de neki fontosabb, hogy olyan munkája legyen, amit szívvel-lélekkel végezhet. Azt meséli, hogy már a kollégiumi szobáját is egész jól belakta, ami azt jelenti, hogy itt is bőséggel van fonál, tű és minden egyéb, ami a horgoláshoz kell, hiszen a tanulás mellett tovább építi a vállalkozását. No de, hogy is lett a fiatal srác a kézimunka rajongója?!

"A tanító néni, Cili néni elsőtől negyedikig kézműves szakkört tartott hétfő délutánonként – idézi fel a kezdeteket. – Ott szerettem meg a különféle technikákat. A későbbiekben sok mindent kipróbáltam egyedül is, a gyertyakészítéstől egészen a vászontáska festésig. Gyakorlatilag az összes zsebpénzemet ezekre a hobbikra költöttem el. Két, három havonta váltogattam őket, mert folyton megláttam valami újdonságot, ami jobban tetszett. Egyedül a horgolást nem cseréltem le másra. Decemberben lesz két éve, hogy kipróbáltam. Szenteste előtt néhány nappal az interneten jött velem szembe. Legalább hat boltot körbejártam, mire kaptam tűt, fonalat, biztonsági szemeket. Leültem a konyhába, elindítottam egy angol nyelvű, 40 perces videót, amiben egy teknőst készítettek el. Azt hittem, hogy én is végzek ennyi idő alatt, de végül négy és fél órámba telt. Persze még így sem lett tökéletes, mert például az alján, ahol össze kellett varrni, lyukacsos maradt. Amikor végeztem, bevittem megmutatni a szüleimnek a szobába. Teljesen ledöbbentek, alig akartak hinni a szemüknek."

A diákmunkával keresett zsebpénzét fonalakba fektette

18 évesen vállalkozást indított

Annyira beszippantotta a horgolás világa, hogy az összes zsebpénzéből fonalakat és alapanyagokat rendelt.

"Suli mellett, amikor lehetett, egy üzletben dolgoztam diákmunkával – magyarázza. – Az onnan félrerakott pénzt a horgolásba fektettem. Feltettem mindent egy lapra, hisz nem tudtam, hogy elég ügyes leszek-e benne. Az elején nagyon nehéz volt elsajátítani a technikát. Azt sem tudtam, hogy kell fogni a tűt, nem, hogy mit kezdjek a fonallal. A teknőst egy boci követte, aminek véletlenül nem csináltam szemeket. Következő nap egy zsiráf készült, ennek már megvolt mindene, de egyáltalán nem volt csinos darab. Minél többet gyakoroltam, annál formásabbak lettek a figurák. Azt is ki kellett tapasztalni, hogy melyik tömőanyag a jó, kiderült, hogy van olyan, amelyik nem is mosható, van, amelyik meg mosásnál összeesik. Az első hónapok eredményeit családon belül ajándékoztam el. Alig vártam, hogy áprilisban betöltsem a 18. évemet. Kora reggel futottam a hivatalba, hogy kiváltsam a vállalkozóit. Azt hittem, hogy csak néhány kattintás az egész, de annyi adózási kérdésre kellett válaszolni, hogy feladtam. Könyvelő segítségével, tavaly május 10-én született meg a vállalkozásom. Már abban a hónapban falunapokon árultam a plüsseimet. Sose felejtem el, hogy a második ilyen kitelepülésemre 25-30 figurát vittem ki. Egy óra alatt szinte az összest megvették, ráadásul rengeteg kedves szót, pozitív visszajelzést kaptam. A bevételeket pedig visszaforgattam a vállalkozásomba, és webshopot indítottam."

Mindenkinek tetszik, amit Bálint csinál

Felnőtt vásárlói is vannak

Bálint híre hamar elterjedt, a TikTokon népes tábort gyűjtött maga köré, sőt, televíziós műsorokban is többször szerepelt.

"Szerencsére mindenkinek tetszik, amit csinálok – meséli. - A lányoknak, sőt, a fiúknak is. Amikor megtudják, hogy mivel foglalkozok, azonnal mondják, hogy milyen állatot vagy mesefigurát szeretnének. Voltam olyan vásárban, ahol még ki se pakoltam a termékeket, máris 5-6 fős sor állt az asztal előtt, pedig nem ismertem abban a faluban senkit. Rengeteg képet kapok szülőktől, nagyszülőktől, jó látni, amikor a kisgyerekek könnyes szemmel szorongatják a plüssöket. A termékek fele felnőtt embereknek készül, sokan előszeretettel rendelnek maguknak. Volt olyan nagymama, aki pünkösd vasárnap, este hatkor hívott fel, elmesélte, hogy tud horgolni, de szeretne tőlem egy vidrát. Nekem csak az első teknősöm maradt meg saját részre. Illetve, az első majmom annyira tetszett, hogy szerettem volna azt is megtartani. Kivittem egy vásárba, hatalmas papírra rá volt írva: bemutatótermék, csak rendelni lehet. A vásár végén odajött egy kisfiú, pont azt nézte ki magának. Mondta neki az anyukája, hogy nem eladó. A gyerek elkezdett sírni. A szívem megszakadt érte, nem tudtam volna elviselni, hogy sírva megy el. Végül hagytam, hadd vigyék magukkal. Azóta sem volt időm saját majmot készíteni. Imádom a horgolásban, hogy ilyen tetszést vált ki. Szeretem, hogy egy tűvel, egy gombolyag fonallal olyanokat lehet készíteni, hogy mindenki ámulva néz. A saját két kezeddel varázsolsz belőle valamit, ami mosolyog, aminek csillog a szeme, és mindenki örül neki…"

 

Szöveg: Szabó Csilla - Fanny magazin

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek