tóth gabi
A háziasszonyok egyik rémálma az odaégett zsír és ételmaradványok eltávolítása, ami sokszor nem is olyan egyszerű feladat.
Összegyűjtöttünk néhány trükköt, amelyek segítségével pillanatok alatt csillogóan tisztává varázsolhatjuk a forrólevegős sütőt!
Első lépésként kapcsoljuk ki és húzzuk ki a készüléket a hálózatból. Várjuk meg, amíg a gép teljesen kihűl, majd vegyük ki a kosarat és a rácsot. Töröljük át egy száraz papírtörlővel, ezzel könnyen eltávolítható a morzsa és az ételmaradék is.
Ha olajosabb vagy zsírosabb ételeket készítettünk az air fryerben, vegyük ki a kosarat és a rácsot. Ha mosogatógépben tisztíthatók, egyszerűen tegyük be a gépbe, de ha nem tehetjük a gépbe, először áztassuk meleg szódabikarbónás vízbe, hogy feloldjuk a készülékre tapadt zsiradékot, majd mossuk el mosogatószeres vízzel.
Arra is van egyszerű megoldás, ha makacsabb zsírlerakódások maradnak a kosár vagy a rács felületén. Keverjünk össze egy kisebb tálban 30 ml szódabikarbónát annyi vízzel, hogy kenhető pasztát kapjunk. Óvatosan vigyük fel szivaccsal a kosárra és a rácsra, majd hagyjuk hatni 15 percig, mielőtt forró vízbe áztatnánk. Végül puha szivaccsal töröljük át a felületüket.
Ha az étel sütése közben zsiradék került a fűtőszálakra, ezt általában könnyen letörölhetjük egy papírtörlővel. Ha már vastagon rárakódott az olajréteg, sütés után törölgessük le a még meleg, de már nem forró fűtőszálakat zsíroldószerrel. Hagyjuk hatni 10-15 percig, majd töröljük át egy nedves szivaccsal. A zsíroldót használhatjuk a kosár és a rács tisztításához is.
Figyeljünk arra, hogy a tisztítás során ne használjunk fémszálas vagy durva anyagból készült szivacsot, amelyek esetleg megkarcolhatják a tapadásmentes bevonatot. Ma már elérhetőek olyan szivacsok, melyeket kifejezetten a tapadásmentes bevonatokhoz terveztek, valamint speciális nedves tisztítókendőkkel is könnyen megtisztíthatjuk az alkatrészeket.
Ha szeretnénk megóvni a sütőt a fröcsögő olajtól, érdemes az air fryer gépekhez tervezett sütőpapírt tennünk a kosár aljába. Arra figyeljünk, hogy a sütőpapír gátolhatja a levegő szabad áramlását, ezért megnövekedhet a sütési idő.