OTTHONKA

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.19. 14:30

Így ápold ősszel az orchideát, hamarosan rengeteg virág lesz a jutalmad

Jó, ha ismersz néhány trükköt, ha szeretnéd, hogy az orchideáid ismét rengeteg csodás virággal ajándékozzanak meg. Mutatjuk, mit kell tenned.

Előfordul, hogy az orchidea nyáron a kertbe került, de most már mindenképpen bent a helye! Feltétlenül találj neki egy jó helyet a lakásban, ahonnan nem mozdítod el. Az orchidea számára nagyon fontos, hogy olyan helyen legyen, ami legalább részben hasonló feltételeket nyújt, mint az eredeti környezete. 

Colorful,Orchids,Phalaenopsis.,Blooming,Orchids.,Gardening,Hobby.,Purple,,Pink,,Orange,
Fotó: All for you friend

Ősszel egyre kevesebb a fény van, így az orchideák élettevékenysége lassul. Kevesebbet kell öntözni, elég ha 10 naponta adsz nekik vizet. Viszont megfelelő páratartalmat kell neki biztosítani, ezért érdemes lehet akár a fürdőszobába költöztetni, ha világos és kap természetes fényt. És bár a fürdőszoba levegője általában párás, még itt is érdemes rendszeresen permetezd a növényt. A cserép alá pedig tegyél agyaggranulátummal töltött tálcát, ebbe rakj vizet, de csak annyit, hogy a golyókat ellepje. Havonta egyszer pedig adj neki tápoldatot. 

Ősszel is virágozhat az Orchidea

Vannak fajok, melyek ősszel hoznak virágot. Számukra a lehűlés még jót is tesz. Ezeket a növényeket 14 C fokon kell tartani éjszaka. Amikor a virágzás beindul, helyezd vissza őket a megszokott helyükre. A fénytől függ, de decemberre már el is indulhat a virágzás.

Őszi átültetés

Erre akkor lesz szükséged, ha az orchidea nyár végére kinőtte a cserepét. A fejlődése érdekében jobb ilyenkor nagyobb edénybe áthelyezni. 

Keiki

Ha a növény jól érzi magát, egy idő után új sarjat, úgynevezett keikit növeszt. Ezt könnyedén le lehet választani a növényről, méghozzá szeptemberben a legjobb megtenni. A keiki akkor "érett meg" a leválasztásra, ha 3-4 levele és 4-6 légzőgyökere van. Így el is lehet ültetni. A sarjat úgy metszd le, hogy 2-2 cm maradjon rajta a szárból. A vágási felületet kezeld le, használj hozzá faszénport. Szórd rá, majd tapogasd bele a levágott részbe.

Ültetés

Az edény aljába szórj bele szálanként válogatott mohát, vagy agyaggranulátumot, de kevés faszén s fenyőkéreg keveréke is jó lesz. Orchideaföld csak a talajlakó fajtának való. A lepkeorchidea elpusztul a sűrű tőzeges közegben. A növény gyökereit elrendezve helyezd a cserépbe, és tegyél még köré mohát, vagy kérget. A cserép alját tömörítsd. Az ültető közeg a legfelső gyökér és a legalsó levél közötti szintig érjen.

Rögzítsd

Az apró orchideákat rögzítsd támasztékhoz, ez nyújt számára biztonságot. Szalaggal, csipesszel, vagy huzaldarabbal  kötözd a pálcához.  

Locsolás

Ültetés után 2 hétig hagyd pihenni, ne locsold. A leveleket se spricceld, de az ültetőközeg tetejét olykor megnedvesítheted.

 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek