Létrehozva: 2024.05.19.

Vigyázz! Már az epret is hamisítják! Így vehetsz mézédes hazait belőle

Ellepték a magyar piacokat, parkolókat azok az árusok, akik „mézédes magyar epret” kínálnak, csakhogy gyakran import árut adnak el hazaiként. Mutatjuk, hogyan ismerhetjük fel a valódi magyar szamócát!

Betiltott vegyszerekkel kezelik

Dél-Európában két hónappal hamarabb kezdődik a szezon, mint hazánkban, így már kora tavasszal érkeznek eprek Spanyolországból vagy Görögországból, míg a szezon végén a román és lengyel áruk is megjelennek a piacon. Az utóbbi időben Észak-Afrikából, például Marokkóból és Egyiptomból is egyre több gyümölcs érkezik, amelyek sokszor nem felelnek meg az EU élelmiszer-biztonsági szabályainak, így akár az Unióban betiltott vegyszereket is alkalmazhatnak a termesztés során.

2024.05.08
Fotó: Bánkúti Sándor

Szezon előtt és végén

A magyar szamóca legkorábban általában április végétől jelenik meg a piacon, ám ekkor még fűtött vagy fűtetlen fóliasátorból származik. Időjárástól függően május közepe, vége felé már a szabadföldön termett gyümölcsöt kapjuk egészen június elejéig. Tehát ha ennél korábban, vagy később találkozunk hazai szamócával a piacon, akkor annak eredete és minősége gyanús.

Gyanúsan olcsó

A hazai szamóca ára magasabb az importnál, ennek oka, hogy a termelési költségek hazánkban többe kerülnek, mint a mediterrán vidékeken, ahol a kedvezőbb természeti adottságok miatt magasabb a terméshozam. Az idei szezon elején akár 4000 Ft/ kg körül is lehet az ára, ami május közepére, végére azonban várhatóan fajtától és időjárástól függően 1500-2500 forint körülire mérséklődhet. Ha ennél olcsóbb "hazai" eperrel találkozunk a piacon, valószínűleg az import gyümölcsöt árulnak magyarként.

Nagyító alatt a jelölés

Ha szuper- vagy hipermarketben vásárolunk, könnyedén ellenőrizhetjük a dobozon feltüntetett származási helyet. Ha tehetjük, válasszuk a magyar vagy az Európai Unión belüli országból származó terméket, így biztosak lehetünk abban, hogy a termelés és a feldolgozás ellenőrzött körülmények között zajlott.

Árulkodó dobozok

Ha piacon vásárolunk, legyünk óvatosak, mivel a kereskedők gyakran trükköznek azzal, hogy magyar jelzéssel ellátott ládákba csomagolják át az olcsóbb import epret, majd magyarként kínálják azt kétszeres-háromszoros áron. Nézzünk körül a helyszínen, sokszor a pult körül tornyosodó üres spanyol, görög vagy török rekeszek árulkodnak arról, hogy import terméket árulnak.

Mutassa az igazolványát!

Akár a közösségi csoportokban vagy a piacon vásárolunk, érdemes közvetlenül magyar termelőtől vásárolni. Mindig kérdezzük meg az eladótól, milyen fajtájú epret árul, melyik termőterületről származik. Bátran kérjük el az őstermelői igazolványát, hiszen ezáltal bizonyítható, hogy a szamóca valóban magyar földről származik.

Óriásira nőtt szemek

A friss magyar szamócát küllemre nem könnyű megkülönböztetni az import gyümölcstől, de érdemes figyelni néhány részletre. Mivel az import gyümölcs nemesítése során a legfőbb cél a mutatós áru elérése, ami több napig is bírja a szállítást, ezért ezek jellemzően nagyobbak, mutatósabbak, míg a magyar eper gyakran apróbb szemű és természetesebb megjelenésű.

Foltok a tetején

Ha kezünkbe vesszük a szemeket, érezhetjük, hogy az import áru keményebb, míg a magyar jellemzően puhább és lédúsabb. Figyeljünk a csészelevelekre is: a frissebb, zöldebb levelek nagy valószínűséggel magyar epret rejtenek. Az importált eper gyakran még éretlen, teteje vagy alja teljesen fehér is lehet; ezeket érdemes elkerülni.

Kérjünk kóstolót!

Az import árut koraéretten szedik le, hiszen több napos szállítási időt kell kibírnia, így az ízük savanykásabb és vízízű, ráadásul beleharapva húsa fehéres és gumiszerű. Ezzel szemben a hazai epret érettebben szedik le, hiszen nem kell több ezer kilométeren át utaztatni, ezért íze édesebb, zamatosabb, színe pedig sötétpiros.

 

origo.hu

Ez a legnagyobb Békemenet: nem férnek be az emberek a Margitszigetre, tele a híd és a rakpart

ripost.hu

A tudósok is elsápadtak attól, ami az óceán mélyén felbukkant

life.hu

Jennifer Lopez exei kitálaltak: ilyen az énekesnő, amikor nincs a nyilvánosság előtt

mandiner.hu

George Clooney halálos fenyegetést kapott Oroszországból – méghozzá nem is akárkitől

ripost.hu

"Harry egy idióta és megérdemli, hogy mindenki rajta röhögjön" - keményen beleszállt a hercegbe a híresség

mandiner.hu

„Kit érdekel most Magyar Péter?!” – kimattolta az RTL-t Menczer Tamás (VIDEÓ)

ripost.hu

Áll a bál Moszkvában: Sztankovicsnak máris hadat üzentek

travelo.hu

A szakemberek sem tudják, milyen lények kerültek elő a Tiszából

ripost.hu

Magasra tettük a lécet: ha ezt a kvízt meg tudod oldani hibátlanul, magasabb az IQ-d, mint 140

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt helyesen megoldod, az emberek felső 2 százalékába tartozol

ripost.hu

A Merkúr az Ikrekbe hazatér: 3 csillagjegy fantasztikus hírt kap

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Így gondozd a cukkinit, és bámulatosan sokat fog teremni

OTTHONKA

Ez az egyszerű virág megmenti a veteményest, ültess minél többet belőle!

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így árnyékold a kerted, ha nem akarod, hogy kiégesse a nap a növényeket

OTTHONKA

Ne dobd ki a banánhéjat, mert aranyat ér, mutatjuk, mit kell vele tenni

OTTHONKA

Három generációnak keres házat! Találtunk Szentendrén!

OTTHONKA

Borostyán futott a házad falára? Ezeket mindenképpen ellenőrizd