kulcsár edina
Itt az új divat, a méhviaszos kendő! Ha egyszer kipróbálod, utána mindig lesz nálad.
Többé már nem kérdés, mibe csomagoljuk a szendvicseket, zöldségeket és gyümölcsöket! Próbáljuk ki az alufólia és a folpack környezetbarát alternatíváját, a méhviaszos kendőt!
A méhviaszos kendő előnye, hogy vízlepergető és baktériumölő hatású, így biztonságosan tárolhatjuk benne az élelmiszereket, ráadásul sokkal tovább megőrzik frissességüket: egy pucolt banán akár öt napig, a pékáru akár négy napig is frissen tartható.
Egyszerűen csomagoljuk be az élelmiszert a szalvétába úgy, hogy közben enyhén rányomjuk a kezünket a textilre. A kezünk melegétől a méhviaszos réteg formázhatóvá válik, ezáltal könnyen hajtogathatjuk. Ügyeljünk arra, hogy a kendőt teljesen zárjuk le, hogy a levegő sehol ne érje az ételt.
Szinte bármilyen ételt becsomagolhatunk, legyen az kenyér, sajt, zöldség vagy gyümölcs. A töltött péksüteményeket, például lekváros fánkokat legfeljebb két-három napig tartsuk a kendőben, mivel könnyen penészedhetnek.
Kerüljük a nyers húsok és halak tárolását, mivel ezek olyan baktériumokat hordozhatnak, amelyeket nem lehet teljesen lemosni.
A szendvicsek csomagolásán túl az edényeket is lefedhetjük vele, így könnyen tárolhatjuk a hűtőben az ételmaradékokat, kimért sajtokat,
felvágottakat anélkül, hogy újabb háztartási hulladékot termelnénk. Csak szobahőmérsékletű vagy hűtött ételeket csomagoljunk, meleg, forró ételeket ne fedjünk le vele.
Tisztítása is egyszerű: használat után töröljük le nedves ruhával, vagy öblítsük le langyos vízzel, de a rászáradt ételmaradékokat szivaccsal és kevés mosogatószerrel is tisztíthatjuk. Forró hő hatására a viasz kioldódik, ezért mosó- vagy mosogatógépbe, forró víz alá semmiképpen ne tegyük. Kiterítve szárítsuk meg!
Ha a csomagolt ételt magunkkal vinnénk az utazásra, ügyeljünk arra, hogy ne tegyük ki közvetlen napfénynek, például ne hagyjuk kint a napon, vagy a forró autóban, mert a viasz kiolvadhat belőle.
Ha megfeledkeztünk az ételről, és a penész már ráragadt a csomagolásra, akkor magas hőfokon vasaljuk át két sütőpapír között. Ne használjuk újra, ha a penész már kifejlődött; inkább daraboljuk fel a csomagolást, és komposztáljuk.
Akár egy évig is használhatjuk, de ha a kendő elvesztette az alakját és már nem tapad jól, egyszerűen fel tudjuk frissíteni, ha két sütőpapír között alacsony hőfokon átvasaljuk. Még jobb hatást érünk el, ha reszelt méhviaszt is olvasztunk a kendőre.
A kendőket hazai kézműveseknél is beszerezhetjük, de akár otthon is elkészíthetjük: cikk-cakk ollóval vágjuk ki a megfelelő méretet egy pamut anyagból. Reszeljük rá a méhviaszt, és egyenletesen osszuk el a textil felületén. A sütő legalacsonyabb fokozatán pár perc alatt olvasszuk fel, majd vegyük ki, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Szöveg: Reiter Georgina (FANNY)