Létrehozva: 2023.04.15.

Virágpompa a teraszon, mutatjuk az olcsó tippeket

Virágból sosem elég, ha a teraszról van szó, hiszen nincs is jobb, mint nyári reggeleken a színpompás növények között meginni a kávét. Ha nem szeretnél palántákra költeni, mutatunk néhány mutatós, olcsó virágot, amiket könnyű gondozni.

A virágos terasznak sokszor az anyagi helyzet az akadálya, hiszen ha minden palántát megvásárolnál, egy kisebb vagyonba kerülne. Helyette azonban vehetsz magokat is, hiszen bőven akadnak olyan egynyári virágok, melyek mutatósak, jól érzik magukat cserépben is, és hamar virágozni kezdenek. Szerencsére még nem vagy lekésve semmiről, hiszen összeállításunkba olyan növényeket válogattunk össze, melyek magát áprilisban is el lehet vetni, és nyáron már dús virágokkal hálálják meg a gondoskodást.

Olcsó virágokkal is csodaszép lehet a terasz. Fotó: Pixabay.com

Hajnalka

Virágai mindössze egyetlen napig élnek, szerencsére folyamatosan új virágokat hoz. Fotó: Pixabay.com

Általában a kertben szokták felfuttatni kerítésre, rácsra, így tökéletes belátásgátló; de csodásan mutat kaspóban is. A hajnalka gyorsan nő, ha szeretnéd, akár virágfuttatóra is ráeresztheted a teraszon, de akkor is mutatós, ha a hajtásai kilógnak a cserépből. Magról ültetve kicsit nehezen indul be, érdemes minél hamarabb elvetni a magjait; de amint kibújt a növény, gyorsan növekedésnek indul, és hamar virágba is borul. Többféle színváltozata létezik, a legelterjedtebb a kék, tölcsér formájú. Virágai napközben nyílnak, mindössze egyetlen napig; estére elnyílnak, de másnap reggel már nyílik a következő adag. Érdemes minél nagyobb cserépbe ültetni, és a terasz napos részén elhelyezni. Bőségesen adj neki vizet, és hetente egyszer tápoldatozd is. Egészen őszig ontja a virágait. 

Bársonyvirág

Gyönyörűen fejlődik a teraszon is a büdöske. Fotó: Pixabay.com

A büdöske igencsak hálás egynyári növény, könnyű palántát nevelni belőle, hiszen magjai hamar kicsíráznak. Jól bírja a tűző napot és a forróságot, de árnyékosabb helyen is szépen fejlődik. Nincs nagy vízigénye, de a forró napokon érdemes minden nap megöntözni. Magjait szórd el a balkonládában, és takard be egy kevés földdel. Érdemes a lakásban tartani őket, amíg kicsik, mert a büdöske érzékeny a fagyokra; csak akkor tedd ki teraszra, ha elmúltak a tavaszi fagyok. Balkonra érdemes a kisebb növésű fajták közül választani, melyek kaphatók narancssárga, sárga és piros-sárga változatban is.

Törpe nebáncsvirág

Rengetegféle színváltozata kapható, érdemes kombinálni őket. Fotó: Pixabay.com

Változatos színekben kapható, májustól októberig virágzik, így változatos, színpompás lehet a teraszod, ha ezt a virágot választod. Vígan megél cserépben is, de figyelni kell, hogy ne száradjon ki a földje. A cserepet a terasz árnyékos, félárnyékos részén helyezd el. Palántáit márciusban-áprilisban lehet elkezdeni nevelni; a fagyok elmúltával mehetnek ki a növények a teraszra. A magok csírázásához érdemes letakarni üveglappal vagy fóliával a cserepet, hogy megfelelő legyen a páratartalom. Ha már kiköltöztetted őket a teraszra, a rendszeres öntözés mellett időnként adj neki tápoldatot is.

Sarkantyúka

Mutatós színfolt a teraszon a sarkantyúka. Fotó: Pixabay.com

Akárcsak a hajnalka, a sarkantyúka is kerti futónövény, melyet cserépben, a balkonon is nevelhetsz. Létezik futó és törpe változata is; trombita alakú sárgás-pirosas virágaival minkét fajta igazi színfolt lehet a teraszon. Napos helyen érzi magát a legjobban, de árnyékban is fejlődik, virágzik. Magról könnyű nevelni, áprilisban vesd el a magját úgy, hogy egy cserépbe csak egy kerüljön, hiszen már palánta korában is nagy teret igényel, és gyorsan növekszik. Meleg helyen neveld a palántákat, a növényeket a májusi fagyok után teheted ki a teraszra. Rendszeresen kell öntözni, de arra vigyázz, hogy ne pangjon a víz a cserépben. Tápoldatozásra nincs szükség, mert ha túl sok a tápanyag, nem fog virágozni, inkább a levelei fejlődnek. Tetvesedésre hajlamos, ezért időnként nézd át a leveleit, és ha levéltetves a növény, mosd le róla a rovarokat, petéket, illetve a nagyon fertőzött részeket vágd le.

 

origo.hu

Orbán Viktor fogadta a Magyarországra érkező kínai elnököt - kép

origo.hu

Zelenszkij üzent Magyarországnak

borsonline.hu

Újra együtt? Egy budapesti étteremben kapták le Kucsera Gábort és Tápai Szabinát

vg.hu

Az állampapíron túl is van élet: három hét alatt 11 százalékos hozamot kínál egy befektetés

ripost.hu

Vajon elég bátor vagy, hogy nekivágj ennek a 10 kérdésnek?

hirtv.hu

Ez várhat Szoboszlaira a Liverpoolban

origo.hu

Oroszország szövetségese is felkészült az atomháborúra

astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Barnul a muskátlid levele? Mutatjuk, hogyan mentsd meg!

OTTHONKA

Ebbe a luxuslakásba csak beköltözni kell!

OTTHONKA

Kukacos lesz-e idén a cseresznye, különös megállapítást tett egy gazda

OTTHONKA

Erre figyelj, ha ősz óta nem használtad a fűnyíród