Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2023.04.02.

Feltúrta a vakond a pázsitot? Mutatjuk, hogyan tudod távol tartani

Ideje elkezdeni a gyep gondozását, itt a tavasz! De igencsak bosszantó, ha a szép gyepszőnyeg telis-tele van vakondtúrásokkal. Mutatjuk a legjobb vakondűző tippeket!

A füvesítés nem olcsó mulatság még akkor sem, ha magad gondozod a kerted. A fű akkor szép, ha egybefüggő, mint egy zöld szőnyeg; ám az összképet nagyon elcsúfítja, ha a vakond keményen dolgozni kezd benne. Sokszor rengeteg túrás rondít bele a zöld pázsitba. A buckákat el lehet ugyan egyengetni, de ott a fű sokáig még nem fog kinőni, ráadásul a vakond hamar újabbat fog túrni. Bár a vakond hasznos állat a kertben, hiszen rengeteg káros rovart felfal, de a gyepszőnyegen senki nem látja szívesen a nyomait. Védett állat, ezért bántani nem szabad, de hasznossága miatt nem is tanácsos; azonban azt nem muszáj eltűrni, hogy a pázsitot összetúrja. Szerencsére vannak vakondbarát módszerek, amikkel távol tudod tartani őket a gyeptől; ezeket szedtük össze.

Nem kellemes látvány a túrásokkal teli gyep! Fotó: Pixabay.com

1. Vakondháló

A legbiztosabb módszer, ha még a fű telepítése előtt vakondháló is kerül a földre. Ez egy kis lyukakból álló műanyagháló, ami roppant erős, és nem engedi, hogy a vakond feltúrjon a kertbe. Bár drága mulatság, és nem a legkörnyezetkímélőbb, de az egyik leghatásosabb módszer a vakond ellen.

2. Vakondűző növények

Több olyan kerti növény is létezik, melyek olyan erős illatanyagokat bocsátanak ki, amiket a vakond nem szeret. Az egyik a gyalogbodza; ültethetsz is, de az is hatásos, ha néhány hajtást, levelet leszúrsz a vakondtúrásba. A vakondűző kutyatej a gyökereivel tartja távol a vakondot, hiszen olyan tejnedvet termel a föld alatt, amit elkerül a vakond. Ez a tejnedv akkor kerül a talajba, ha a vakond ás és megsérti a gyökérzetet. Érdemes azonban óvatosan bánni vele, ugyanis mérgező növény!

3. Riasztó hangok

A vakond nem kedveli azokat a helyeket, ahol állandó zaj van, így megpróbálhatod különféle hanghatásokkal távol tartani a pázsitodtól. Áss a járatába egy lefektetett üvegpalackot úgy, hogy fütyüljön benne a szél. De van, aki vaspálcára helyezett üres konzervdobozt szúr a vakondtúrásba; egy idő után ennek a hangja is elűzi a vakondot. A zajkeltésnek a modernebb változata a napelemes vakondriasztó, ami olyan hangot ad, amit csak a vakond érzékel. Ez azonban minden talajban nem hatásos: agyagos vagy homokos talajon nem biztos, hogy jól terjed a föld alatt a hangja.

4. Kutya és macska

Kifejezetten a vakond ellen nem tanácsos házikedvenceket befogadnod... Az viszont tény, hogy amelyik kertben van kutya és macska, ott kevesebb a vakond. A kis rágcsáló mind a kutyák, mint a cicák számára zsákmányállat; és előszeretettel ki is ássák a a földből…

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek