Létrehozva: 2022.12.07.

Erre figyelj, ha cserepes karácsonyfát szeretnél vásárolni

Illatos, mutatós, és az ünnepek után kiültetheted a kertbe. A cserepes karácsonyfa igazán különleges hangulatot ad az ünnepeknek, de nem mindegy, hogyan bánsz vele. Mutatjuk, mire figyelj, ha e mellett a karácsonyfa mellett döntöttél!

Szerző E. V.

Még korai a fenyőfán gondolkodni, kivéve, ha cserepes karácsonyfa mellett döntöttél idén. Ilyenkor ugyanis minél előbb veszed meg a fát, és minél hamarabb elkezded beszoktatni a lakásba, annál biztosabb, hogy megmarad az ünnepek után is. A földlabdás fenyőfa a kertedben is fantasztikus hangulatot teremt majd, hiszen rögtön az ünnepek után – ha nincsenek fagyok – már ki is ültetheted. Egyre több helyen lehet már kapni, és érdemes is máris megvenni; mutatjuk, hogyan kell bánni vele!

A cserepes karácsonyfa kedves emlék az udbarban.
A cserepes karácsonyfa különleges bánásmódot igényel (Fotó: BublikHaus / Shutterstock)

Egészséges fácskát válassz

Akárcsak a legtöbb facsemetére, a földlabdás fenyőre is igaz, hogy érdemes megbízható kertészetben megvásárolni, hiszen így nagyobb az esélye, hogy az ünnepek után is életben marad. Ezeket a fákat már októberben, még azelőtt cserépbe ültetik, hogy beköszönt volna a hideg idő, de nem mindegy, hogyan gondozzák utána. Ha nem jó helyről érkezik a cserepes karácsonyfa, hiába bánsz vele a kellő gondossággal, nem éli túl az ünnepeket. Ugyanennyire fontos az is, hogy szép, egészséges fát válassz: ne hulljanak a levelei, és ne legyenek barnák, és érdemes nem a nagyobb, hanem a kisebb darabok közül választani. Ezek ugyanis könnyebben átvészelik a kiültetést; érdemes legfeljebb másfél méter magas fát hazavinni.

Be kell szoktatni a lakásba

A cserepes fenyőt nem szabad egyből bevinni a meleg lakásba, mert sokkot kaphat a hőingadozástól, és elpusztul. Ezért érdemes máris megvenni, ha ilyet tervezel, ugyanis hetekre van szükség, hogy hozzászoktasd a magasabb hőmérséklethez. Először tedd pincébe vagy garázsba, ahol hozzászokhat az enyhébb meleghez. Fontos, hogy legalább heti kétszer adj neki vizet, hogy ne száradjanak ki a gyökerei. Csak karácsony napján vidd be a végleges helyére, de arra figyelj, hogy ne kerüljön fűtőtest mellé, és közel legyen az ablakhoz. Ha már bent van, minden nap adj neki vizet, és néha párásítsd körülötte a levegőt.

Akármilyen díszt nem lehet rátenni (Fotó: pixabay.com)

Akármivel nem díszítheted

A cserepes karácsonyfa nem visel el bármilyen díszt, például nem akaszthatsz az ágakra csillagszórót, gyertyákat, és kerülni kell a nehezebb díszeket is. Semmiképpen ne fújd le műhóval az ágait, és az izzóknál figyelj arra, hogy ne adjanak le túl nagy hőt, mert ez megzavarja a fa életciklusát: a fenyő télen nyugalmi időszakban van, ha túl sok meleget kap, beindulhat a nedvkeringése. Az ágakat ne metszd le, még akkor se, ha formátlannak látod a fát, mert ha így teszel, kiültetés esetén nagyobb a veszélye, hogy a metszések mentén kórokozók jutnak a növény nedvkeringésébe, és tavasszal elpusztul.

Pár napig lehet csak bent

A hagyomány az, hogy vízkeresztig marad a fa és a dekor a lakásban, de a konténeres fenyő esetében ezt nem lehet megtenni: két-három nap után ki kell vinni. A kinti hideghez is szoktatni kell: egy-két hétre tedd vissza a garázsba, folyosóra, pincébe, ahol nincs fűtés, de nem megy 0 Celsius fok alá a hőmérséklet. Majd ezután ültetheted ki a kertbe, ha nem fagyos a föld. Fontos, hogy olyan helyet válassz neki, ahol később nem fog zavarni, hiszen a fenyők az évek alatt hatalmasra nőnek. 

 

origo.hu

Kilencedik bolygó: rejtélyes égitest a Naprendszerben

origo.hu

Az utolsó órában vagyunk: a franciák már Ukrajnában vannak

borsonline.hu

Az egész világ neki szorított: legyőzte a betegség a hollywoodi színészt

hirtv.hu

Ez várhat Szoboszlaira a Liverpoolban

ripost.hu

Most jött: robbanás történt, többen meghaltak

hirtv.hu

Nógrádi György is úgy látja, hogy egy világháború küszöbén állunk

origo.hu

Keservesen nehéz időszakáról, terápiákról beszélt Király Viktor

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

magyarnemzet.hu

Fővárosi számlagyárügy: itt van minden, amit a Lánchíd túlárazásáról tudni érdemes

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Barnul a muskátlid levele? Mutatjuk, hogyan mentsd meg!

OTTHONKA

Ebbe a luxuslakásba csak beköltözni kell!

OTTHONKA

Kukacos lesz-e idén a cseresznye, különös megállapítást tett egy gazda

OTTHONKA

Erre figyelj, ha ősz óta nem használtad a fűnyíród