OTTHONKA

Szerző E. V.

3 hónapja

Erre figyelj, ha cserepes karácsonyfát szeretnél vásárolni

Illatos, mutatós, és az ünnepek után kiültetheted a kertbe. A cserepes karácsonyfa igazán különleges hangulatot ad az ünnepeknek, de nem mindegy, hogyan bánsz vele. Mutatjuk, mire figyelj, ha e mellett a karácsonyfa mellett döntöttél!

Szerző E. V.

Még korai a fenyőfán gondolkodni, kivéve, ha cserepes karácsonyfa mellett döntöttél idén. Ilyenkor ugyanis minél előbb veszed meg a fát, és minél hamarabb elkezded beszoktatni a lakásba, annál biztosabb, hogy megmarad az ünnepek után is. A földlabdás fenyőfa a kertedben is fantasztikus hangulatot teremt majd, hiszen rögtön az ünnepek után – ha nincsenek fagyok – már ki is ültetheted. Egyre több helyen lehet már kapni, és érdemes is máris megvenni; mutatjuk, hogyan kell bánni vele!

A cserepes karácsonyfa kedves emlék az udbarban.
A cserepes karácsonyfa különleges bánásmódot igényel (Fotó: BublikHaus / Shutterstock)

Egészséges fácskát válassz

Akárcsak a legtöbb facsemetére, a földlabdás fenyőre is igaz, hogy érdemes megbízható kertészetben megvásárolni, hiszen így nagyobb az esélye, hogy az ünnepek után is életben marad. Ezeket a fákat már októberben, még azelőtt cserépbe ültetik, hogy beköszönt volna a hideg idő, de nem mindegy, hogyan gondozzák utána. Ha nem jó helyről érkezik a cserepes karácsonyfa, hiába bánsz vele a kellő gondossággal, nem éli túl az ünnepeket. Ugyanennyire fontos az is, hogy szép, egészséges fát válassz: ne hulljanak a levelei, és ne legyenek barnák, és érdemes nem a nagyobb, hanem a kisebb darabok közül választani. Ezek ugyanis könnyebben átvészelik a kiültetést; érdemes legfeljebb másfél méter magas fát hazavinni.

Be kell szoktatni a lakásba

A cserepes fenyőt nem szabad egyből bevinni a meleg lakásba, mert sokkot kaphat a hőingadozástól, és elpusztul. Ezért érdemes máris megvenni, ha ilyet tervezel, ugyanis hetekre van szükség, hogy hozzászoktasd a magasabb hőmérséklethez. Először tedd pincébe vagy garázsba, ahol hozzászokhat az enyhébb meleghez. Fontos, hogy legalább heti kétszer adj neki vizet, hogy ne száradjanak ki a gyökerei. Csak karácsony napján vidd be a végleges helyére, de arra figyelj, hogy ne kerüljön fűtőtest mellé, és közel legyen az ablakhoz. Ha már bent van, minden nap adj neki vizet, és néha párásítsd körülötte a levegőt.

Akármilyen díszt nem lehet rátenni (Fotó: pixabay.com)

Akármivel nem díszítheted

A cserepes karácsonyfa nem visel el bármilyen díszt, például nem akaszthatsz az ágakra csillagszórót, gyertyákat, és kerülni kell a nehezebb díszeket is. Semmiképpen ne fújd le műhóval az ágait, és az izzóknál figyelj arra, hogy ne adjanak le túl nagy hőt, mert ez megzavarja a fa életciklusát: a fenyő télen nyugalmi időszakban van, ha túl sok meleget kap, beindulhat a nedvkeringése. Az ágakat ne metszd le, még akkor se, ha formátlannak látod a fát, mert ha így teszel, kiültetés esetén nagyobb a veszélye, hogy a metszések mentén kórokozók jutnak a növény nedvkeringésébe, és tavasszal elpusztul.

Pár napig lehet csak bent

A hagyomány az, hogy vízkeresztig marad a fa és a dekor a lakásban, de a konténeres fenyő esetében ezt nem lehet megtenni: két-három nap után ki kell vinni. A kinti hideghez is szoktatni kell: egy-két hétre tedd vissza a garázsba, folyosóra, pincébe, ahol nincs fűtés, de nem megy 0 Celsius fok alá a hőmérséklet. Majd ezután ültetheted ki a kertbe, ha nem fagyos a föld. Fontos, hogy olyan helyet válassz neki, ahol később nem fog zavarni, hiszen a fenyők az évek alatt hatalmasra nőnek. 

 

Szerző E. V.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megtalálták az egyik legrettegettebb rákbetegség gyógyszerét

origo.hu

Putyin elmondta, meddig fog harcolni Oroszországgal a Nyugat

borsonline.hu

Ezzel az olcsó házipraktikával csillogni fog a leégett serpenyő

mindmegette.hu

Ha ilyet vettél, vidd vissza! Sajátmárkás termékeket hívott vissz a Lidl!

hirtv.hu

Napindító - Rátonyi Róbert 100

mandiner.hu

Ezt a képet soha nem akarta látni a Liu fivérekről, végleg eldőlt a két klasszis sorsa

travelo.hu

Nagy bulit csapnak a Hortobágyon méneskihajtással, pásztorokkal, jószágokkal

ripost.hu

Hatalmas fordulatot vesz az időjárás: ennek sokan örülni fognak

ripost.hu

Szülei zokogva ölelték át a 26 óra után megtalált 6 éves autista Gergőt - videó

ripost.hu

Merész vádak: Féltékenység miatt van mosolyszünet Tóth Andi és Marics Peti között?

ripost.hu

Most jött: Óriási a káosz a Déli pályaudvaron

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Így tudod villámgyorsan megállapítani, hogy friss-e a tojás

OTTHONKA

Ezt kell most tenned a leanderrel, egész nyáron csodás virágokat hoz majd

OTTHONKA

Így ültesd a retket, bőséges lesz a termésed

OTTHONKA

Szúrj rózsaszálat egy krumpliba: eszméletlen, ami történni fog

OTTHONKA

A kelenföldi Rátz László utcában ilyen menő már a panel

OTTHONKA

Ezeket a növényeket soha ne ültesd magaságyásba

OTTHONKA

Ezek a tavaszi nagytakarítás veszélyei

OTTHONKA

Kimostad a papírzsepit? Így tüntesd el gyorsan a szöszt