2 hónapja

A legjobb trükkök: így tartsd a meleget a lakásban

Idén korábban köszöntött be a borzongató őszi idő, sokan máris bekapcsolták a fűtést. A mostani rezsiárak mellett nem mindegy, hogy mennyi meleget tudsz bent tartani a lakásban. Mutatunk néhány trükköt, amik olcsók, és gyorsan kivitelezhetők házilag.

Bár még lehet kellemes, őszi meleg az elkövetkező hónapokban, a mostani zimankós idő megmutatja, hol vannak biztonsági rések a házon, ahol kiszökik a meleg. Mindenki igyekszik a rezsin spórolni, de sokszor nem segít, ha letekered a fűtést; hiszen, ha van egy rosszul illeszkedő ajtó, vagy rosszul szigetelő ablak a házban, havi több ezer forintot pazarolhat neked. A kézenfekvő megoldás a csere, felújítás lenne, de akkor is tehetsz azért, hogy bent maradjon a meleg a házban, ha nincsenek hirtelen kéznél millióid. Mutatunk néhány olcsó és gyors praktikát, amikkel azonnal érezni fogod, hogy jobb az atmoszféra a lakásban!

Using,Heater,At,Home,In,Winter.,Woman,Warming,Her,Hands
Fotó: Shutterstock

1. Tegyél buborékfóliát az ablakra

Window,Glass,Lined,With,Bubble,Wrap,Â
Fotó: Shutterstock

Ez a módszer főleg a nagyobb hidegekben jön kapóra, de az őszi időben is érdemes alkalmazni. Sokszor hiába zár tökéletesen az ablak, ha nem hőszigetelt üveg van benne, rengeteg hőt veszíthet a ház. Mérd le első körben az ablaküvegeket, majd számold ki, mennyi fóliára van szükséged. Mielőtt felteszed, alaposan takarítsd le az ablaküveget! Ezután szabd méretre a buborékfóliát, majd spricceld be vízzel az üvegtáblákat. A fóliát buborékos felével illeszd az üvegre úgy, hogy a közepétől kezdve simítod a szélek felé. Az ablakra spriccelt nedvességnek köszönhetően megtapad a fólia az üvegen. Kiváló hőszigetelő, már felrakás után néhány perccel érezni fogod a különbséget.

2. Turbózd fel a radiátort

Hand,Holding,Energy-efficient,Thermal,Insulation,On,The,Wall,Behind,The
Fotó: Shutterstock

Sokkal hatékonyabb a fűtés, ha a radiátor mögé, a falra hőtükörfóliát rögzítesz. Ilyen fóliát szinte bármelyik barkácsboltban kaphatsz, és könnyű a felhelyezésük, hiszen általában öntapadósak, és méretre szabhatók. Egyszerűen vágj le annyit, amekkora radiátorod (ha néhány centivel szélesebb a fólia, az nem baj, sőt), majd ragaszd fel. Máris érezni fogod a különbséget.

3. Szüntesd meg a réseket

Worker,Putting,Rubber,Draught,Strip,Onto,Window,Indoors,,Closeup
Fotó: Shutterstock

Ha érzed, hogy az ablak, ajtó mellett húz be a hideg, akkor érdemes ragaszható szigetelőcsíkot feltenned, hiszen ezeken a réseken rengeteg meleg ki tud szökni a szabadba. Elsősorban régebbi ablakoknál fordul elő a probléma, de műanyag nyílászárókkal is megeshet. Ilyen szigetelőcsíkot háztartási boltokban, barkácsüzletekben szinte bárhol kaphatsz, és nem kerülnek túl sokba. A felhelyezéshez csak egy éles ollóra lesz szükséged. Tisztítsd meg a felülelet, majd alaposan töröld szárazra. Az öntapadós szigetelő hátoldalán lévő csíkot csak egy-két centi hosszan húzd le, így könnyebb felragasztani. Illeszd oda, ahol az ablak illeszkedik a tokra, majd óvatosan, a lehető legegyenesebben kezd húzni. Közben az ujjaddal nyomkodd a felülethez. Ha elértél a sarokig, egyszerűen vágd el a szigetelőcsíkot, és kezd elölről a következő oldalon. Ha a bejárati ajtó mellett húz be a hideg, ezzel a módszerrel le tudod azt is szigetelni.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!