1 hónapja

Háziállatod van? Ezért tarts mindig szódabikarbónát otthon

Ha lakásban tartod a kedvencedet, igazi kincs lehet ez a házi csodaszer, hiszen rengeteg problémádat megoldhatod vele.

Nagy kincs a szódabikarbóna a háztartásban, érdemes mindig tartani belőle otthon – és ez különösen akkor igaz, ha kutyával vagy macskával osztod meg az életteredet. A cicák alapvetően tiszta állatok, de balesetek előfordulhatnak; ilyenkor jól jön, ha van otthon némi természetes tisztítószer, ami fertőtlenít, és közben a kedvenceidnek sem árt.

Fotó: Shutterstock

1. Ragyogó lesz a padló

Főleg a bent tartott macskáknál okozhat problémát a hányás; ez a baleset nem csupán akkor történik, ha rosszul van a cica, de akkor is, ha már túlságosan sok szőr van az emésztőrendszerében. A macskák ugyanis rengeteget tisztogatják magukat, és időnként szőrlabdákat hánynak fel; és az a jobbik eset, ha mindez a padlón történik. Kutyáknál is bármikor történhet hasonló baleset. Nem árt ilyenkor fertőtlenítőszerrel felmosni; de a hipó veszélyes is lehet a háziállatokra, ezért érdemes inkább a szódabikarbónát elővenni. Egy vödör felmosóvízben keverj el két evőkanállal, vagy szórd egyenesen a padlóra, majd alaposan moss fel. A normál, menetrendszerű felmosásnál is érdemes inkább szódabikarbónát használni, így biztosan nem nyal fel hipót a cica.

2. Kitisztítja a matracot

Kölyökmacskáknál gyakran nem alapvető a szobatisztaság, és előfordulhat, hogy az ágyra pisilnek; de ez akkor is megeshet, ha a felnőtt macska stresszes, és vizeléssel jelölget a lakásban. Bármilyen kárpitos bútort is éri a baleset, érdemes minél hamarabb cselekedni, hogy ne maradjon folt. Keverj el egy csészében két evőkanál szódabikarbónát és ugyanennyi vizet úgy, hogy krémes állaga legyen. Cseppenthetsz bele illóolajat is. Alaposan dörzsöld a keveréket foltba, majd hagyd a a bútoron, amíg megszárad. Ezután porszívózd ki a bútort, matracot – a foltnak és a kellemetlen szagnak nyoma se lesz.

Fotó: Pixabay.com

3. Szagtalanítja az alomtálcát

Minden macskatulajdonos tudja, hogy az almot érdemes naponta kétszer tisztítani; de emellett hetente egyszer teljesen ki kell cserélni az egészet, és a tálcát alaposan kimosni. Ehhez a legjobb a szódabikarbóna, hiszen fertőtlenít, és nem hagy maga után szagot. Gyakran előfordul, hogy az illatosított vegyszerek szaga megmarad az alomtálcában, ami miatt a macskák nem merik használni, és máshol végzik el a dolgukat. A szódabikarbóna azonban semmilyen vegyszerszagot nem hagy maga után. Emellett heti egyszer érdemes egy csésze szódabikarbónát szórni az alomba, és alaposan összekeverni, hogy ne legyenek kellemetlen szagok.

4. Felfrissíti a kutya fekhelyét

Még a legtisztább, rendszeresen mosdatott ebnek is kutyaszaga lesz egy idő után, és ezt átveszi a fekhely is. Bár időnként ezt minden gazdi kimossa, nem árt néha szagtalanítani: erre tökéletesen alkalmas a szódabikarbóna. Csak hintsd be vele a fekhelyet úgy, hogy mindenhol vékony rétegben fedje, majd hagyd rajta állni fél órát. Ezután alaposan porszívózd ki a kutya ágyát. Így búcsút inthetsz a kellemetlen szagoknak.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!