12 hónapja

Keresztbe-kasul szeli a magyar család kertjét a professzionális mini autópálya

Nincs nagyobb dolog, mint amikor a szülők megvalósítják a gyerekük álmait. A Velencei tó környékén élő Bíró házaspár nem aprózta el a dolgot: kisfiuk a kocsik tologatásához szeretett volna megfelelő terepet, erre ők olyan pályarendszert rittyentettek a kertbe, hogy mindenki a csodájára jár.

Mindenki álla leesett, amikor az anyuka megosztotta a Barkácsolni jó! Facebook csoportban a kész autópályát, ami a kertjükben áll. Hogyne, hiszen nem csupán amiatt figyelemre méltó, hogy a legapróbb részletig kidolgoztak mindent, hanem azért is, mert látszik, hogy tartós és komolyan megtervezett munkáról van szó. Mindenre gondoltak, amikor miniatűr autópályát készítettek a hét éves kisfiuknak: zebra, körforgalom, alagút, de még közvilágítás is van a betonúton. Bíróné Sőregi Szilviát kérdeztük a kerti remekműről.

A részletgazdag mini autópálya komoly alapozást kapott. Fotó: Bíróné Sőregi Szilvia

Egyből ásót ragadtak

Kerti pihenő, házfelújítás és -szépítés; csak néhány, amit a házaspár már saját kezűleg csinált otthon. Bár a barkácsolás egyikük munkaköréhez sem kapcsolódik, imádnak bütykölni a ház körül. „Igaz, lassan haladunk, de így minden részlet a miénk otthon.” – mondja Szilvia, aki hozzátette, hogy amikor meglátott az interneten egy kerti, gyerekeknek készült autópályát, nem volt kérdés, hogy meg fogják csinálni. „Utána olvastam, mi kell hozzá, és másnap már neki is fogtunk ásni.” – mondja. A munka minden befektetett energiát megért, hiszen a végeredmény magáért beszél.

Zseniális ötletekkel állt elő a kiskorú főmérnök

Az ügyes kezű házaspár semmit nem bízott a véletlenre: a munka legelső fázisa az volt, hogy nyolc centi mélyre ásták az autópálya alapját, hogy később ne fagyjon majd fel. Azt is elárulta, hogy a fő tervezőmérnök a kisfiuk volt. „A formáról ő döntött, elmondta az elképzeléseit a körforgalomról, a zebrákról, bukkanókról, és arról is, hol legyen a parkoló.” – meséli Szilvia.

A fő tervezőmérnök a kisfiú volt. Fotó: Bíróné Sőregi Szilvia

Miután a tervek szerint megásták az autópálya alapját, és tölteni kezdték bele a gyorsbetont, rádöbbentek, hogy két zsák kevés lesz a projekthez. „Végül hat zsák kellett, így sajnos a költségek jóval feljebb kúsztak, mint terveztük.” – mondja Szilvia, de az eredménnyel maximálisan elégedettek. „Még félig kötött állapotban a férjem igazította a széleket” – meséli Szilvia, − „én kötött állapotban lefestettem betonfestékkel, és a széleket, vonalakat szintén a férjem készítette. Betonfestékkel, neki nagyobb türelme van” – mosolyog. Az alagutakat a kerti rönkülőkékről levált háncsból készítette Szilvia, és ő rendezte be az út közötti területet: kis tó, ház, park, járda és bokrok is vannak az úttest szélén. Miután minden a helyére került, a mini autópálya a kertben megnyílt a forgalomnak.

A közvilágítás lett a kedvenc

A házaspár folyamatosan fejleszti az autópályát; hamarosan a vár is elkészül. Fotó: Bíróné Sőregi Szilvia

A mini autópálya a kertben mindenkinek nagyon tetszik, de legfőképpen a kisfiúnak, aki boldogan vette birtokba az utat. A családot, barátokat is lenyűgözte a profi autópálya. „Mindenkinek nagyon tetszik, főleg az éjszakai világítás” – fűzi hozzá Szilvia.

Esti hangulatvilágítással lenyűgöző látványt nyújt a kerti terepasztal. Fotó: Bíróné Sőregi Szilvia

Ahogy elmondta, most egy kicsit pihennek, hiszen kicsivel az autópálya előtt lettek készen a kerti pihenőrésszel, ami sok energiájukat kivette. Ám ez nem jelenti azt, hogy nincsenek újabb ötletek a tarsolyukban. „Most készül egy vár az autópályához, de egyelőre idő hiányában félbehagytuk” – mondja Szilvia; egyelőre kristályosodnak a tervek, de az biztos, hogy méltó párja lesz az autópályának!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!