RETRO RÁDIÓ

Önts tejet a kertedbe, eszméletlen lesz a hatás

A laktózérzékenység is súlyos fogyatékosság
Létrehozva2021. 07. 24. 09:20

Elsőre talán furcsának hangozhat az ötlet, de a módszert egyre többen alkalmazzák. A növények roppant hálásak érte, a termés pedig egészséges és szép lesz.

A tejes permetezés az, aminek hangzik: vagyis a növényeket tej és víz keverékével kezelik. Legtöbbször azok alkalmazzák, akik nem szeretnének vegyszerrel védekezni a fertőző gombabetegségek, baktériumok ellen, de a tejes permetezés jó lombtrágya is a növényeknek. Idén nem tesz jót az időjárás a paradicsommal, paprikával: a hosszú, forró időszakokat gyakran követi párás meleg, amiben gyorsan elterjednek a gombabetegségek. Ráadásul a hőingadozás miatt a paradicsomon, paprikán megjelenhet a kalciumhiány okozta csúcsrothadás is. A gombák és a csúcsrothadás ellen is tenni kell valamit, ha szép termést szeretnél; de, ha nem akarod a növényeidet vegyszerekkel kezelni, érdemes kipróbálni a tejet!

Fotó: Pixabay

A tejet már több generáció óta alkalmazzák a házikertekben, és nem csupán a kalciumhiányra: a lisztharmat gomba ellen kiváló védelmet nyújt, de egyes vírusfertőzések megelőzésére is bevetheted. A tejes permetlé elkészítéséhez a bolti tej is teljesen jó, de arra figyelj, hogy minél magasabb zsírtartalmú legyen, hiszen csak így tud megtapadni a növények levelein. Sokan attól tartanak, hogy a kezelés után rothadó tejszag lesz a kertben, de ez nem így van: az első egy-két napban enyhe tejillatot árasztanak a növények, de miután teljesen megszáradt a permetlé, semmilyen szagot nem lehet érezni. A keverési arány egy rész tej, hat rész víz; egyenesen öntheted a permetezőbe, ha lombtrágyaként akarod használni.

Fotó: Ripost

A keverékkel fújd le növények leveleit, alaposan, hogy mindenhova jusson; a levelek el fogják nyelni a tejes oldatot. Arra figyelj, hogy ne gyűljön össze a folyadék a leveleken, hiszen különösen a paradicsom fogékony a gombafertőzésekre, és ezeknek a nedvesség kedvez. Ha úgy látod, hogy megáll a permetlé a leveleken, óvatosan töröld le egy nedves ruhával.

A leveleken összegyűlt folyadékot mindig töröld le a tejes permetezés után. Fotó: Ripost

Nem csupán permetezésre, locsolásra is használhatod a tejes keveréket: havonta egyszer az 1:6 arányban kevert tejes oldattal locsold be a növények tövét, hogy a gyökerek fokozatosan vegyék fel a táplálékot. Fontos, hogy a már beteg növényeket nem lehet tejjel kezelni, ez az oldat elsősorban a megelőzést szolgálja. Nagyobb esőzések után érdemes lepermetezni vele a paradicsomot és az uborkát, de a paprika is meghálálja, sőt: sokan a csemegeszőlőt kizárólag ezzel védik lisztharmat ellen.

Ha kéthetente tejes permetlével kezeled a szőlőt, kisebb eséllyel támadja meg a lisztharmat. Fotó: Ripost

A tejjel permetezésnek vannak hátrányai is, érdemes néhány dologra odafigyelned, ha ezt alkalmazod. Például a túlságosan sok tej valóban rohadni kezd a növények levelein, és nem csupán kellemetlen szaga lesz, de a növény fejlődését is visszavetheti. Ha pedig túlságosan sovány tejet használsz, egyes káposztaféléknél rothadásos tüneteket okozhat, és megjelenhet a fekete foltosság vagy az alternáriás foltosság.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.