RETRO RÁDIÓ

Nem szódabikarbóna kell a paradicsomnak, ha kókadozik: mutatjuk, mi a segítség

Ripe,Tomato,Plant,Growing,In,Greenhouse.,Fresh,Bunch,Of,Red
Létrehozva2021. 07. 13. 07:50

Hamarosan beérnek a paradicsomfürtök; ám borzasztó meglepetés érhet, ha a bogyók aljára kukkantasz. Erre a bajra is van gyógyír, mutatjuk, hogyan védd meg a termésedet!

Napok alatt felüti a fejét a kiskertben a paradicsom csúcsrothadás a forróságban; kezdő konyhakertészek halálra rémülnek a jelenségtől. Okkal; ugyanis, ha nem teszel ellene semmit, akár az egész termésed a kukába kerülhet, még azelőtt, hogy a szép, egészséges bogyók beérnének. A paradicsom csúcsrothadás a leveleken és a gyümölcsök alján jelentkezik, így ha nem vizsgálod át időnként tüzetesen a bokraidat, csúnya meglepetés érhet.

Fotó: Shutterstock

Sokan egyből permetezőt ragadnak, ha meglátják a tüneteket, hiszen kapásból gombás fertőzésre gyanakodnak. A még zöld bogyók alja körkörös alakzatban rohadni kezd, de a probléma megjelenik a pirosló, érett termésen is. A rothadás miatt a növényt hamarabb megtámadják a kórokozók, és ehetetlen lesz a gyümölcs. Sokan ilyenkor egyből szódabikarbónás permetlevet készítenek, ám erre a bajra teljesen hatástalan; ugyanis nem gombáról van szó; a csúcsrothadás ugyanis akkor alakul ki, ha valamilyen ok miatt nem jut elég kalciumhoz a paradicsomtő. Ez lehet amiatt, hogy a talajban nincs elég kalcium, vagy annak PH értéke túl alacsony ahhoz, hogy a növény képes legyen felvenni belőle ezt az ásványi anyagot.

Fotó: Shutterstock

Kialakulhat akkor is, ha a paradicsomokat nem rendszeresen, egyenetlenül öntözik, de a forró, aszályos időszakok is okozhatják a bajt. Ilyenkor ugyanis a paradicsom nem tudja felvenni a talajból a kalciumot. A forróságban lelassul a vízháramlás a növényben, hiszen a növény csökkenti a párologtatását; így hőségben akármennyi kalciumot is juttatsz a talajba, nem fogja felvenni a növény, ezért lombtrágyáznod kell. Vagyis szükséged lesz némi kalciumos tápoldatra (gazdaboltokban beszerezhető) és egy permetezőre, amivel kijuttatod a levelekre.

Fotó: Shutterstock

Ha már megjelent a baj, a megbarnult termés menthetetlen; de a további károkat meg tudod előzni ezzel a módszerrel. Sokan tavasztól kezdve rendszeresen lombtrágyázzák a paradicsomot, vannak, akik tejes permetlét használnak. Ez nem csupán a kalcium miatt tesz jót a növényeknek, de azért is, mert a tej kiválóan megtapad, és védőburkot képez a leveleken. Így kevésbé veszélyeztetik a betegségek a növényeidet. A hígítást 1:6 arányban kell végezni, és érdemes tíznaponta megismételni.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.