kulcsár edina
Imádni fogod ezt a trükköt, ha egyszer kipróbáltad! Az eredmény megdöbbentően hatásos, és rengeteg időt spórolsz meg vele magadnak...
A szódabikarbóna a mikróban is csodát tesz, de nem sokan gondolnak rá, hogy itt is bevessék ezt a csodaszert. Pedig ahogy a háztartás többi területén, itt is nagy hasznodra lehet! Sokan alkalmazzák az ecetes mikrótisztítást, amivel meg lehet spórolni a hosszas súrolást, ha a gépbe beleszáradt a szennyeződés. A szódabikarbóna a mikróban nem takarításra való: egészen más célt szolgál…
Előfordul ugyanis, hogy valami brutálisan erős illatú ételt melegít benne az ember, például egy kis halat, pattogatott kukoricát, vagy egy adag jó fűszeres levest. Ilyenkor sokszor még napokig is ott az illat a mikróban, ami igencsak kellemetlen, és hiába hagyod nyitva a készülék ajtaját, hosszas szellőztetéssel sem lehet megszabadulni tőle. Ilyenkor kapóra jön egy adag szódabikarbóna; ugyanis pillanatok alatt eltünteti a szagokat.
Fogj egy tálat, tegyél bele egy csésze vizet, a vízbe pedig 2 evőkanál szódabikarbónát. Tedd az egészet a mikróba, és maximum fokozaton 3 percet járasd a gépet. Hagyd, hogy a víz gőzölögni kezdjen a mikróban, az se baj, ha felforr (bár ekkor óvatosan vedd ki, ha végeztél, nehogy leforrázzon). Az eredmény magáért beszél: amint kész a szódabikarbónás gőzölés, úgy eltűnnek a kellemetlen szagok, mintha soha nem is lettek volna. A jó hír az, hogy a módszernek van egy kellemes mellékhatása is: ha ki is akarod takarítani a mikrót, a gőz fellazítja a lerakódásokat, így két mozdulattal tisztára is tudod törölni..