1 éve

Muskátli-kisokos kezdőknek, így ontja hónapokig a virágot ez a csodás növény

Tavasszal elfoglalják a balkonokat, ablakpárkányokat ezek a gyönyörű virágok. A muskátlinevelés egyszerű, de nem árt néhány alapszabályt betartani, ha azt szeretnéd, hogy sokáig virágozzanak a növényeid...

A muskátlinevelés nem túl bonyolult, ám kezdő kertészeknek gyakran beletörik a bicskája. Bár igencsak strapabíró ez a csodálatos virág, nem árt néhány dologra odafigyelni; főleg akkor, ha nem csupán életben tartani akarod őket, hanem szeretnéd, ha őszig virágoznának. Mutatjuk a muskátlinevelés alapszabályait!

Fotó: pixabay.com

Már a kiválasztásnál résen kell lenni

Fotó: Pixabay.com

Ha kezdő vagy muskátli-ügyben, akkor ne hagyd, hogy a nagyáruházak elcsábítsanak az akciós, tálcás palántákkal. Ezek bár olcsóbbak, sokkal több törődést igényelnek, mint a nagyobb, kifejlettebb növények. Tavasz végén már erős, virágzó töveket is lehet kapni, amik sokkal jobban viselik a környezetváltozást, átültetést.

Imádják a napot

Fotó: Pixabay.com

Ha már megszerezted a növényedet, először is ültesd át; lehetőleg muskátliföldbe, hogy elég tápanyaghoz jusson. A cserép legyen lyukas, hogy a felesleges víz távozni tudjon, és ha több muskátlit ültetsz egymás mellé, ügyelj rá, hogy szellősen legyenek; így tudnak a legjobban fejlődni. Olyan helyre tedd a cserepet, ahol legalább fél napon át érik a napsugarak; félárnyékban ugyanis kevesebb virágot hoz, és a színei is fakóbbak lesznek.

Hálásak a táplálákért és a vízért

Fotó: Pixabay.com

Bár a muskátli jól viseli az ideiglenes vízhiányt, a bőséges virágzáshoz rendszeresen kell öntözni. Napos időben minden nap egyszer öntözd meg őket állott vízzel; ha nagy a forróság, igénylik a reggeli és esti locsolást is. Bár fontos, hogy ne legyen száraz a talaja, a muskátli azt se szereti, ha tocsog a földje a vízben. Sok-sok virággal hálálják meg a rendszeres tápoldatozást; a muskátli ugyanis magas tápanyagigényű növény. Hetente egyszer szúrj a cserepükbe egy táprudat, vagy öntözd meg őket tápoldatos vízzel. Az elnyílt virágokat mindig csípd le, mert miattuk nem hoz újakat a növény. Így folyamatosan virágozni fognak a növénykéid, és mindenki a balkonod csodájára jár majd.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!