1 éve

Szórj szódabikarbónát a vécébe, eszméletlen lesz a hatás

Nem először bizonyítja ez a csodaszer, hogy nélkülözhetetlen a háztartásban. Bizony, a fürdőszobában is nagy hasznodra lehet: csak szórj egy kis szódabikarbónát a vécébe, és meg fogsz döbbenni a hatáson...

Nem mindenkinek jut eszébe a szódabikarbónát a vécébe szórni, pedig nem csupán a dugulás-megelőző hatása miatt teszel ezzel jót, hanem azért is, mert sokkal kevesebb súrolással megúszod a takarítást. A szódabikarbóna ugyanis nem csupán fertőtlenít, de igen látványosan tisztít is, plusz a vízkövet is hatékonyan oldja. Mindemellett sokkal olcsóbb, mint a fertőtlenítőszerek, ráadásul teljesen környezetbarát is. Több okból is érdemes tehát kipróbálnod ezt a módszert, mutatjuk, hogyan csináld!

Első lépésként zárd el a vécétartályt, hogy semmiképpen ne legyen vízszivárgás a csészében; a művelet elején ugyanis vízmentesen kell tisztítanod. Ezután szórj egy bögre szódabikarbónát a vécébe úgy, hogy a csésze belsejében mindenhova jusson belőle. Utána fogj egy szórófejes flakont, amit tölts meg ecettel; a húsz százalékos a leghatásosabb. Alaposan spricceld be vele a szódabikarbónával behintett felületet, majd 15 percig hagyd hatni a keveréket.

Fotó: Pexels.com

Ha letelt az idő, alaposan súrold át a csészét, de még ne öblítsd le: egy pár órán át még hagyd hatni a szódabikarbónát és az ecetet. Sőt, a legtutibb, ha egész éjszakára így tudod hagyni a vécét. Ezután már nincs más dolgod, mint lehúzni a vécét, vagyis alaposan átöblíteni a csésze belsejét. Nem csupán ragyogó tiszta lesz, de baktériummentes is: ugyanis mind az ecet, mind a szódabikarbóna fertőtlenítő hatású. Ráadásul rengeteget spórolsz ezzel a módszerrel, hiszen a szódabikarbóna és az ecet sokkal olcsóbb, mint a tisztítószerek.

Fotó: 123 RF

Nem csupán tisztításra használhatod ezt a keveréket, hanem dugulás megelőzésre is. A szennyvízcsövek ugyanis nem egyik napról a másikra dugulnak el, hosszú idő, míg lerakódik a zsíros szennyeződés a falakon, ezeken fennakad a szappan, a hajszálak... Viszont ha legalább kéthetente borítasz egy csésze szódabikarbónát a vécébe, és utána küldesz ugyanennyi ecetet, ezt a fokozatosan lerakódó szennyeződést hatásosan feloldja, így megelőzheted, hogy dugulás alakuljon ki.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!