RETRO RÁDIÓ

Te milyen gyakran tisztítod a kávéfőzőt? Így kellene csinálnod

Kávéfőző 01
Horváth Gabi
Szerző
Horváth Gabi
Létrehozva2020. 11. 27. 15:50

Mikor pucoltad ki legutóbb alaposan a kávéfőzőt? Megmutatjuk, miért kellene erre nagyobb figyelmet fordítanod, és azt is, hogyan csináld.

Ha a kedvenc háztartási gépünkre kellene szavazni, a legtöbben valószínűleg a kávéfőzőt választanák. De a tisztítására is ugyanekkora figyelmet fordítunk?

Fotó: Pixabay.com

Mindenesetre érdemes lenne! Már csak azért is, mert a kávéfőző forró, nedves közege a baktériumok és a penész kedvence lehet. Vizsgálatok szerint 100 kávéfőzőből legalább ötvenben vígan nőnek a penészgombák, bár kezdetben csak mikroszkopikus mennyiségben. Amikor már látható is a penész, akkor nagy a baj, ilyenkor már könnyedén okozhatnak a gombák allergiát vagy asztmarohamot is. A szalmonella- és E.coli baktériumok viszont nem láthatóak, mégis komoly veszélyt rejtenek, a gyomrot és az emésztőrendszer más részeit támadják.

Fotó: Pixabay.com

Emellett szinte eltörpül, mégsem mellékes, hogy a koszos kávéfőző a kávéd ízét is rontja. Az őrölt kávéból ugyanis a kávéfőző elsejében olajok maradhatnak vissza, amelyek megavasodhatnak, és kellemetlen aromájuk a következő kávék ízén is érződni fog. Ha nem tisztítod rendszeresen a kávéfőzőt, akkor egy idő után ihatatlanul keserű lesz a kávéd, akármilyen jó minőségű kávét is veszel a boltban.

De hogyan tisztítsd a kávéfőzőt?

Nem túl bonyolult feladat. Egyszerűen töltsd fel a víztartályát egy rész ecet és két rész víz keverékével. Az ecet lemarja a lerakódásokat, a vízkövet, és elpusztítja a baktériumokat. Főzd le az ecetes keveréket, mintha kávét főznél, majd még 10 percig hagyd hatni az ecetet. Mosd el a kávéfőzőt, és főzd át még kétszer tiszta vízzel, hogy az ecet íze mindenhonnan eltűnjön. A tejhabosítót is tisztítsd át ugyanezzel a módszerrel.

Fotó: Pixabay.com

Ha „ipari” megoldást szeretnél, a drogériákban kaphatók kávéfőző tisztításához való szerek. Ezek használata után ugyanúgy főzd át kétszer a kávéfőzőt tiszta vízzel, nehogy vegyszermaradék maradjon benne.

Ha azzal számolunk, hogy minden nap, sőt, naponta akár kétszer is főzöl kávét, havonta egyszer érdemes kitisztítani a kávéfőzőt. Két mosás között pedig öblítsd el a kávétartályt és a csészét, ahová a kávé a főzőből érkezik, illetve amit csak lehet, hagyj rajta nyitva napközben, hogy ne fülledjen be. A kezedet pedig kávéfőzés előtt is ugyanolyan alaposan mosd meg, mintha bármilyen más ételt készítenél, hogy ne vigyél rá semmilyen szennyeződést.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.