1 éve

Eszméletlen, mire jó a kávézacc

Te is a kukába borítod reggelente? Többé ne tedd, hihetetlen, mi mindenre használhatod.

Biztos láttad már, hogy vannak, akik fogják a friss kávézaccot, és egyenesen a virágcserépbe borítják. Bár sokan idegenkednek a módszertől, valójában csodát tesz a talajjal a zacc – és nem csupán a cserepes virágok, hanem a kerti növények esetében is.

Fotó: Pixabay.coim

Bár sokan azzal a hittel szórják a növények alá, hogy ettől savasodni fog a talaj, ez nem így van: a kávézacc legfeljebb enyhén savas, inkább semleges hatású. Ugyanis a főzéssel odalesz a savtartalom is. Nem is emiatt hálásak érte a növények, hanem azért, mert a kalciumon, mangánon és cinken kívül nitrogént is tartalmaz – utóbbi a műtrágyákban is megtalálható.

Fotó: Pixabaí.com

Mindezek mellett javítja a talaj szerkezetét is: a lebomlott kávézacc miatt porózus, könnyen szellőző föld lesz a virágaid alatt, amik így több vizet tudnak felvenni, és gyorsabban nőnek majd. Kevesen tudják, hogy a zacc miatt a talajban kevésbé tudnak elszaporodni a gombák és a baktériumok, így kisebb az esélye, hogy megfertőződnek a növények.

Fotó: 123RF

Használhatod úgy, hogy egyenesen a szobanövényeid alá szórod, vagy a kertben a virágaid tövére; de teheted a komposztra is, vagy a mulcshoz is keverheted – ugyanis nem csak a rágcsálókat riasztja el, de sokak szerint távolt tartja a meztelen csigákat is.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!