kulcsár edina
Nem is gondolnád, hogy ez az egyszerû ízesítõ, mint a só, milyen komoly fejtörést okozott az elmúlt évtizedekben az orvostudománynak! Máig nehéz kérdés, mennyit kell pontosan enni belõle. Az azonban biztos, hogy a só rengeteg mindenre használható!
Ez itt évek óta a legnagyobb kérdés, hiszen a só valójában létfontosságú ásványi anyag (nátrium-klorid), mely nélkül a szervezet izomműködése és ingerületátvitele lelassul. Ráadásul a nátrium a vizelettel és az izzadtsággal folyamatosan távozik a szervezetből, így fontos, hogy mindennap pótold. Csakhogy manapság só-ügyben igen könnyű túlzásba esni, hiszen gyakorlatilag minden előre elkészített ételt - legyen az felvágott, sajt, vagy akár egy édes müzliszelet - megsóznak a gyártók. Így aztán a tudósok máig azon vitatkoznak, mennyit is kell és szabad naponta elfogyasztani belőle.
1. Kevés olívaolajjal összekeverve, használhatod például az arcbőröd radírozására.
2. Ha egy félbevágott citromot sóba mártasz, remekül tisztíthatod vele a fürdőszoba fémfelületeit.
3. Ezzel a módszerrel eltüntetheted a vágódeszkádról a kellemetlen szagokat is.
4. A gyerekek otthon elkészíthető só-liszt gyurmája miatt is érdemes belőle többet vásárolni.
5. Azt például tudtad, hogy a vasaló talpát is tisztíthatod vele? Forrósítsd fel a vasalót, a sót szórd egy papírra. Remekül eltünteti a szennyeződéseket.
6. De vegyszerek helyett mosogatásnál is kipróbálhatod.
7. Levendulával, citromhéjjal keverve ajándékba fürdősót is készíthetsz belőle.
8. Egy egyszerű gyertyából különleges darabot varázsolhatsz, ha hobbiragasztóval bekened a felületét, és utána sóba hempergeted.