3 éve

Nem bújt ki a kertben a tulipán? Ezt rontottad el!

Szívet melengetõ a virágzó tulipán színpompás látványa, amerre csak nézünk. Te is elültetted õsszel, és most hiába lesed, nem bújik ki? Vagy el sem ültetted amikor kellett volna? Idén akkor nem marad más, mint a többiek kertjében gyönyörködni. Legközelebb idõben készülj fel, és kerüld a csapdákat. Mutatjuk, melyek azok.

Ahová nézel, tobzódó színekben pompázik a tulipán. Csak a te kertedben nincs. Mutatjuk, mi lehet az oka.

Nem ültetted el ősszel

Õsszel elültetted, ugye? Mert a tulipánnak szüksége van mind a négy évszakra. Õsszel a földbe kerül, télen téli pihenőt tart, tavasszal kikel és virít, nyáron várakozik.

Ha nem került ősszel a földbe, akkor most, tavasszal már csak a szomszédéban gyönyörködhetsz.

Ilyenkor már ne vásárolj tulipánhagymákat. Hagyd ezt a gondot őszre. Akkor válaszd a szép, kövér, egészséges hagymákat (8-10cm átmérőjű), és októberben, még a fagyok előtt dugdosd őket a földbe. A napos, meleg, szélvédett helyet kedvelik, és a laza, jó vízáteresztő képességű földet.

Túl sokáig maradt a földben

A tulipánhagymák 2-3 évig is a földben maradhatnak. Jól érzik magukat, növekednek, és tavaszonként megörvendeztetnek korai szépségükkel.

Azonban 4 év után mindenképpen fel kell szedni a hagymákat, mert idővel túl mélyre kerülnek, és akkor már nem tudnak kihajtani.

Túlburjánzott hagymák

A túl hosszan földben hagyott hagymák idővel duplázódnak, és sok apró hagymát fejlesztenek. Ezek egyre kevésbé életképes, egyre kisebb virágokat hoznak. Vagy egyáltalán nem hajtanak ki.

Túl korán levágtad az elvirágzott tulipán leveleit

Tavaly tavasszal gyönyörűen virágzott, de utána már zavart téged a sok megmaradt levél, és szükséged volt a területre. Így hát gyorsan lenyírtad levelestől. Hiba volt. A tulipán leveleit egészen elszáradásig ott kell hagyni (legalább 6 hétig).

Ezalatt az idő alatt a benne lévő tápanyag visszahúzódik a hagymába.

Ha ez a folyamat elmarad, a tulipán nem tud kihajtani a következő évben. Ha mégis nagyon zavar a látvány, akkor elnyílás után a virágszárat levághatod. Ám a leveleket hagyd rajta!

 

Tápanyagpótlás

A tulipánnak elvirágzás után is szüksége van a tápanyagpótlásra. A száradás 6 hete alatt is adj neki szerves trágyát, hogy a hagyma minél erősebb, egészségesebb legyen majd.

Vigasztald magad cserepes tulipánnal

Idén elmaradt a tavaszi virágzás csodája a kertedben? Az öröm nem maradhat el!

A virágkereskedésben vásárolj magadnak egy különleges fajtát. A cserepes tulipán hagymáját elvirágzás és teljes elszáradás után ne dobd el, hanem fagymentes helyen, egy papírzacskóban tárold. Õsszel ültesd ki a kertbe. Így egész változatos gyűjteményt tudsz létrehozni.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!