tóth gabi
Tojással kezded a napot, de mindig megküzdesz a fõtt tojás pucolásával? Mutatunk néhány egyszerû módszert, amelytõl mindig tökéletes lesz a reggelid.
A tojás fantasztikus reggeli: tele van fehérjével és más, értékes tápanyagokkal. Az elkészítése sem bonyolult, kivéve a főtt tojás pucolását, amellyel a legtöbben minden egyes alkalommal küzdünk. Vajon mitől lesz a megtisztított főtt tojás sima felületű, étvágygerjesztő külsejű? Megmutatjuk az öt legjobb módszert.
Ha a főzővízhez literenként fél teáskanál szódabikarbónát adsz, ez megemeli a tojás PH-értékét, ettől pedig könnyebb lesz meghámozni. A héja nagy darabokban, tapadás nélkül jön majd le.
A legegyszerűbb eljárás: görgesd az asztallapon a főtt tojást addig, amíg a héja el nem kezd repedezni. Amikor már úgy néz ki, mint a mozaik, elkezdheted hámozni. Görgetés előtt tegyél rá egy konyharuhát, hogy meg ne égesd magad.
Először is hámozd le a héj egy részét a tojás csúcsos és tompa végén is. A csúcsos végén kezdd el erősen fújni, hogy a tojás kicsússzon a héjából. Nem csak a nyers tojással, hanem a főttel is működik!
A tojásokat tedd egy kisebb edénybe, és önts rá hideg vizet. Fedd le az edényt a kezeddel, és rázd meg erősen. A tojás héján rengeteg kis repedés keletkezik, ezután pedig könnyen leszedhető a héj.
Először is üsd a tojást kemény felülethez, hogy alaposan megrepedjen. Ezután feszíts be egy kiskanalat a tojás és a héj közé, de vigyázz, hogy ne vágj túl mélyen a tojásba. Forgasd addig a tojást, amíg a héj teljesen le nem jön.