kulcsár edina
Már érnek az ínycsiklandozó gyümölcsök, ideje megkezdeni a befõzést! Csakhogy az édes termésre ezek a bosszantó, apró rovarok is pályáznak: felhõkben lepik el a konyhádat, ha nem kapcsolsz idõben. Mutatunk néhány tuti tippet, hogyan szabadulj meg tõlük!
Itt a nyár, a gyümölcsszedés, befőzés időszaka – és vele a muslicaszezon is: ezek a bosszantó apró rovarok ilyenkor az egész konyhát képesek ellepni. Felhőkben rabolnak rá a kint hagyott gyümölcsre, befőttes üvegekre, sőt, hogy a rosszul lezárt celofánon keresztül bejutnak az üvegbe, és akkor lőttek a befőttnek, lekvárnak. Mutatjuk, hogyan távolíthatod el őket a konyhádból!
Persze nem az a cél, hogy a muslicák jól érezzék magukat, hanem az, hogy belefulladjanak a csapdádba. Fogj egy üres PET-palackot, tölts az aljába egy-két deci bort, majd a palack száját zárd le fóliával, és fúrj rá néhány apró lyukat, hogy be tudjanak menni a rovarok. A muslicák imádják a bor illatát, pár óra alatt a levegőben nyüzsgő társaság nagyja belefullad az italba.
Hasonlóan készítsd a csapdát, mint a bor esetében, csak ezúttal almaecetet tegyél az üveg aljába. Az illatra be fognak mászni a lyukon, de kijönni már nem tudnak; ugyanaz lesz az eredmény, mint a bor esetében.
A muslica a gyümölcsre megy – adj hát nekik belőle! Fogj egy kisebb műanyag dobozt, pakold tele az alját gyümölcsdarabokkal – a legjobb a sárgadinnye vagy a banán, de nem vetik meg a barackot és a körtét sem. Fedd le fóliával az edényt, szúrj apró lyukat a tetejére, és várj! Néhány óra múlva az összes muslica a dobozban lesz.
Mivel a gyümölcsök illatára mennek, nagyon fontos, hogy tartsd tisztán a konyhát: a kiömlött gyümölcslé éppúgy vonzza őket, mint a szemetesben lévő maradék. Ezért befőzés után mindent takaríts össze, moss le, és gyümölcsöt soha ne hagyj elöl!