tóth gabi
Lehetséges hagymapucolás könnyek nélkül? Természetesen igen, de még az is lehet, hogy hasznos, ha könnyekre fakadsz. Mutatjuk, mi az igazság!
Miért kellene szenvedni főzés közben? Ez nem igazságos! Ha már az előkészítés, azaz a hagymapucolás szakaszát sírással, könnyekre fakadva kell töltened, el is megy a kedved attól, hogy betedd a lábadat a konyhába. Igazad van!
Pedig lehet hagymát pucolni könnyek nélkül is.
1. Távolítsd el hagyma külső héját.
2. Egy éles, hegyes késsel szúrj bele pár lyukat. Azon keresztül távoznak majd a hő hatására a könnyezést kiváltó gázok.
3. Tedd a mikróba 30 másodpercre, de egy kicsivel se hosszabb időre! Nem az a cél, hogy a hagyma megfőjön, csupán a gőzöktől akarsz megszabadulni.
4. Ennyi az egész: vedd ki a hagymát, és most már bátran szeletelheted vagy apró darabokra vághatod.
Pucolás előtt tedd a hűtőbe fél órára a vöröshagymát. A nagyobb hagymát 10 percre akár a mélyhűtőbe is bepakolhatod. A lehűlt hagyma sejtjei lassabban reagálnak a vágásra.
Hagymapucoláshoz a legélesebb, rozsdamentes acélból készült kést vagy kerámiakést használj. Így roncsolás nélkül szeletelhetsz. Minél kevesebb a sejtroncsolás, annál kevesebb csípős nedv szabadul fel. A művelet előtt tartsd a csap alá a kést. A víz visszaszorítja a kénes vegyületek levegőbe jutását.
Gyújts meg egy gyertyát vagy a gázt. Vágd a hagymát minél közelebb a lánghoz anélkül, hogy megégetnéd magadat. A láng közömbösíti a kéngázt, a könnyezés elmarad.
Kapcsold be a ventilátort, hogy elfújja az arcod elől a hagyma gőzeit.
Vegyél a szádba egy darab kenyeret vagy rágógumit. Rágd félig nyitott szájjal. A keletkező nyál megvédi a nyálkahártyádat az irritációtól.
A hagyma kis „hajas” tövét legutoljára vágd csak le. Onnan szabadul fel a legtöményebben a könnyfakasztó hagymaszag.
Mazochistáknak épp az ellenkezője javasolt: legelőször a végét nyessék le a vöröshagymának. Így már az elején túlesnek a nehezén.
Viselj kontaktlencsét vagy jól záródó úszószemüveget. Így a szemedbe nem kerül, ha pedig a szádba egy korty vizet tartasz, oda sem jut a gázból, így végképp nem lehet semmi bajod.
De tényleg: ennyire szörnyű lenne egy kis könnyezés? Tudod, hogy ilyenkor tisztulnak a könnycsatornák?
A hagyma segítségével valódi sírás nélkül moshatod át a könnycsatornákat. Az orrjárat is kitisztul, utána könnyebben lélegzel. Az egész légutat fertőtleníti ez a gyógyító zöldség!
Az influenzás, légúti betegségek idején ez kész nyereség. Ha erre gondolsz, már nem is akkora szenvedés az a hagymapucolás, ugye?