A Nemzeti Összetartozás Napja: Ez ad erőt a magyarságnak!

POLITIK
5 éve

Így öntözd ősszel és télen a szobanövényeket, gyönyörűek lesznek

Hervad a cserepes növényed a lakásban? A kevés napfény, a száraz levegõ, a nagy hõmérséklet-különbség megpróbáltatás a szobanövények számára. Öntözni is egész másképp kell ilyenkor, mint tavasszal vagy nyáron. Sok növény elpusztul az õszi-téli idõszakban, mert nem megfelelõen ápolják õket.

Szerző Rózsa Dia

Az őszi és téli hónapok megpróbáltatást jelentenek a szobanövényeknek. A nappalok rövidebbek, ritkábban süt a nap, kevesebb fényt kapnak.

A fűtés kiszárítja a levegőt, a növény mégis ritkább öntözést igényel.

Ilyenkor lelassul a keringésük, egyes fajták szabályos téli álmot alszanak. Öntözés helyett inkább a párásításra figyelj. A szellőztetés is árthat nekik a durva hőmérséklet változás miatt.

Öntözés

Az öntözés a legkomolyabb probléma ősszel és télen. Igaz, hogy száraz a levegő, mégis a túlöntözés jelenti ilyenkor a legnagyobb veszélyt. A növények legnagyobb része igényli ilyenkor, hogy öntözés előtt szinte teljesen kiszáradjon.

Hogyan ismered fel, hogy növényed öntözést igényel?

Ne csak a föld felszínét vizsgáld. Soha ne öntözd csak azért, mert száraznak látszik. Nyomd az ujjad 5 cm mélyen a földjébe. Ha száraz, locsold meg.

A száraz föld könnyebb, mint a nedves. Kísérletezz: emeld meg a növényt, mielőtt meglocsolod és utána is. Megtanulod felismerni, hogy a gyökereknél van-e még nedvesség. Elég  gyakori párásítás mellett sokkal kevesebb öntözés szükséges. Ha télen két öntözés között hagyod tökéletesen kiszáradni, megelőzheted a leggyakoribb veszélyt, a gyökérrothadást. Az öntözővíz hőmérséklete egyezzen meg a levegőével. Öntözéskor átszalad a víz a gyökerekig. A tálcában összegyűlt fölösleget mindig távolítsd el.

Alulról is öntözheted a növényt. Ilyenkor tölts vizet a tálcájába. Felszívja, amennyire szüksége van, a többit öntsd ki. Ezzel a módszerrel a föld felszínén található parányi élősködőket is el tudod üldözni a felső réteg szárazon tartásával.

Bevált módszer az öntözésre a csontszáraz levegőjű lakásban: ha a megemelt cserepet könnyűnek érzed, azaz a növény földje tökéletesen kiszáradt, tedd egy tálba, melybe 1-2 cm vizet öntöttél. A növény megszívja magát alulról. Ha már nehéz a cserép, eleget kapott. Tedd rácsra, hogy lecsöpögjön a fölösleg. A következő öntözésig nincs vele gond.

A téli álmot alvók, például a fikusz elpusztul, ha kicsit is több vizet kap, mint a minimális.

Vannak azonban kivételek, melyek állandó nedvességet igényelnek, és sohasem száradhat ki a földjük. Ezek a citrusfélék és a páfrányok. A túlöntözés itt is árt: ne gyűljön föl fölösleges víz a növény aljában.

A dracaena avagy szerencsebambusz ezekhez képest is kivétel. Szereti, ha mindig egy kis vízben áll. A víz minőségére ellenben nagyon kényes. A csapvízzel megölöd. Öntözd tisztított vagy desztillált vízzel. Fényigénye is különbözik a többiétől. Nem szereti a direkt napot. Annyira, hogy akár sötét helyen is megmarad, ahol csak pici ablak van, vagy időnként felgyújtják a villanyt. Használd ki ezt a tulajdonságát: varázsold luxushelyiséggé a fürdőszobádat. Helyezz el benne egy dús szerencsebambuszt (ami egyáltalán nem tartozik a bambuszfélék családjába). Örülni fog a párás levegőnek.

A kaktuszféléket és a pozsgásakat legfeljebb 3-4 hetente öntözd télen.

Milyen vízzel öntözz?

A csapvíz klórtartalma, az ásványi anyagokkal teli kemény víz árt a növényeknek. A legjobb az esővíz. Télen olvadt hóval öntözz. Tisztított vagy desztillált víz is megfelelő.

Párásítás

Õsszel, télen a levegő páratartalma erősen lecsökken, főleg a fűtés miatt. Az ideális 40-50 % helyett néha alig éri el a 10-20 %-ot. Ha a levelek vége elkezd barnulni, vagy takácsatkák, pókatkák támadják meg a növényt, ez bizony súlyos kiszáradást jelez. Rendszeresen párásítsd a növényeket kézi eszközzel vagy gépi párásító készülékkel. Tegyél a fűtőtestre lapos tálat vízzel. Másik módszer: egy nagy tálcát rakj meg kavicsokkal, töltsd fel a kavicsok kétharmadáig vízzel, és állítsd rá a növényeket. Így folyamatos párát kapnak, de a gyökerüket nem éri víz.

Fény

Az északi, keleti ablakok helyett, ha van rá mód, a déli vagy nyugati ablakok közelébe tedd át a növényeket, különösen azokat, melyek fényigényesek.

Költöztesd közelebb az ablakhoz a növényeket, hogy jobban érje őket a drága napfény. Rendszeresen forgasd őket, hogy ne csak egyik oldaluk jusson elég éltető fényhez.

Tisztítsd meg gyakran az ablaküveg mindkét oldalát, hogy semmi ne gátolja a fény áradását.

Zuhanyozd le a növényeket vagy törölgesd tisztára a leveleiket, hogy minél jobban be tudják fogadni azt a kevés fényt, amit ilyenkor kapnak.

Ha nincs déli vagy nyugati ablakod, akkor mesterséges fénnyel pótold kedvenceid napfényigényét. Kapcsolj be 10-30 centiméterre tőlük napfény kompakt fluoreszkáló izzót. Ez a speciális izzó kevesebb hőt bocsájt ki, elég és minőségi fényt ad, és olcsóbb a hagyományos izzónál.

Hőmérséklet

A legtöbb növény a trópusokról származik. Ezért 18-24 fokot igényelnek napközben, és 10%-kal alacsonyabbat éjszaka. A 10 fok alatti hőmérséklet nem megfelelő ezeknek a növényeknek.

Ne tedd őket a fűtőtest, a bejárati ajtó közelébe, ahol hirtelen hideg vagy túl sok hő érheti őket. A huzatot sem kedvelik.

Ha az ablakon keresztül szellőzteted a lakást, a növényeket kicsit távolabb helyezd el, de ne annyira, hogy elég fényt már ne kapjanak.

A jégvirágos ablak elé éjszakára húzz vastag függönyt, vagy állíts hőárnyékolót, nehogy megfázzanak a növényeid.

Tápoldat

A hideg évszakokban ne tápoldatozz. Hagyd pihenni a növényt.

Átültetés

Az aktív időszak a megfelelő a növény új földbe ültetésére, és ez nem most van. Kivételt jelentenek azok a fajták, melyek téli álmot alszanak. Azokat érdemes átültetni, hogy tavasszal rögtön rügyezni kezdjenek.

 

Szerző Rózsa Dia

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendőrök törtek rá éjszaka Gáspár Laci családjára

hirtv.hu

Migránsok tucatjai jutottak át Görögországba

metropol.hu

Figyelmeztetés: az ország ezen területein jönnek ma záporok

vg.hu

Orosz légicsapás ért egy működő ukrán repteret

origo.hu

Drámai felvételen, ahogy egy autó előtt leomlik a hegyoldal

travelo.hu

Elképesztő lelet: Egy megalodon fogát hordozó nyakláncra bukkantak a Titanicon

ripost.hu

Alig takarta valami Tóth Andi bájait

ripost.hu

Letaglózó hír jött, meghalt a magyar sportpályák és a művészvilág legendája

ripost.hu

Lélegzetelállító együttállást láthatunk éjjel az égen

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Hova ültesd a bazsalikomot, hogy bőségesen teremjen?

OTTHONKA

Ezzel a bodzával jobb, ha vigyázol, mutatjuk mit ne szedj le

OTTHONKA

Kétszer annyi ideig marad friss az eper a hűtőben, ha beveted ezt a trükköt

OTTHONKA

Ezt a trükköt ismerned kell, és nem betegszik meg a muskátli levele

OTTHONKA

Ettől a trükktől lesz sokáig szép a margaréta

OTTHONKA

Akkumulátoros fűnyíró vásárlása: a legfontosabb tényezők, amiket szem előtt kell tartanod (x)

OTTHONKA

Hol van már a Kádár-kocka? Így fest ma egy ház Almádiban…

OTTHONKA

Ne dobd ki a használt teafiltert, nyáron életmentő lehet