kulcsár edina
Kánikula idején nagyon körültekintõnek kell lenni. A hõségben bizony a kukából származnak a legkellemetlenebb szagok, a fertõzésveszélyrõl nem is beszélve.
A baktériumoknak nedvességre van szükségük a fennmaradáshoz. Csomagold újságpapírba a nedves szemetet. Tegyél a szemetes aljába is egy darab újságpapírt vagy egy roggyant tojástartót. Ez megakadályozza a nedvesség összegyűlését. Az erősen szagló szemetet kidobás előtt csomagold be egy nylon zacskóba, és jól zárd le, mielőtt a kukába tennéd.
Ne helyezz folyós ételt a szemetesbe, inkább öblítsd a WC-be. Az üres konzervdobozokat és egyéb bomló anyaggal szennyezett tartókat mosd ki, mielőtt megválsz tőlük. A szemetes, ha egyedül használod, és túl nagy, beletelik 1 hét is, mire megtelne. Cseréld kisebbre, így sűrűbben ürítheted.
Amikor nem a szemét, hanem maga a szemetes a kellemetlen szag forrása
Tisztítsd meg és baktériummentesítsd a szemetest és környékét.
Kefével, súrolószerrel sikáld le mindenütt. Törüld át ecetes-szódabikarbónás vízzel (ezt rajta is hagyhatod 10 percig, majd öblítsd le).
Mosd le és fertőtlenítsd a szemetes környékét is (a padlót, a falat, a környező bútorokat). Gyakran szemmel nem látható parányi ételmaradék okozza a rossz szagot. A szemetest hagyd lecsepegni, és ha teheted, tedd ki száradni a napra. A nap elpusztítja a mikroorganizmusokat, amik a kellemetlen szagot adják.
A szemetes edény szagtalanítása
Márts ecetbe egy darab száraz kenyeret, és éjszakára tedd az üres szemetesbe. Másnap dobd ki. Az ecetes kenyér magába szívja a szemetes szagát. A tiszta macskaalom is szagelszívó tulajdonsággal rendelkezik. Szórj egy marékkal a még üres tartályba.
Plusz 1 ötlet:
Amikor semmire sincs időd, szagtalaníts szaggal
Szórj a szemétbe olyan anyagokat, amik közömbösítik a bomló ételek rossz szagát. Ilyen például a darált kávé, citromhéj, narancshéj, vanília is.